Програмируемите или „обвързани с цел“ пари идват, вероятно като функция в цифровите валути на централната банка

Share

Интервю Тъй като приливът на ентусиазма за криптовалутата отслабва, се появяват нови форми на цифрова валута, включително нещо, наречено целево обвързани пари (PBM) – digibucks, които могат да бъдат изразходвани само по определени начини, кодирани в тях от техните емитенти, или биха сменили собственика си само при определени условия.

Основната идея на PBM е, че неговият издател може да определи за какво се използва digcash, към кого може да бъде прехвърлен, дневни лимити на разходите и дори да му даде дата на използване. Броят на ограниченията, наложени на инструментите, може да бъде много или никакви.

Amazon, например, си представя, че PBM може да означава „плащания за регистрация, след като са изпълнени условия като плащане при доставка“.

Друг пример за PBM беше показан на тазгодишния Singapore Fintech Festival. На участниците, които създадоха портфейл, бяха издадени цифрови ваучери, които можеха да бъдат осребрени за артикули като храна при около 200 търговци.

Ако това звучи много като карта за подарък или ваучер, не сте сами в отбелязването на приликите между PBM и подобни инструменти.

PBM може да се използва и за ускоряване на трансграничните плащания, тъй като парите, предназначени само за използване за една транзакция, могат да включват метаданни, които помагат за автоматизиране на проверките за съответствие.

„Исторически имаме платежен инструмент и имаме търговски документи, които са два отделни процеса, и след това имаме пълен оперативен екип, който разглежда това“, каза ръководителят на цифровите активи на Standard Chartered, Стивън Ху, пред The Reg . Ако платежната и търговската информация се комбинират в един инструмент, това би „представило възможност за трансформиране на начина, по който търговското финансиране се извършва днес“, добавя той.

Как работи?

Подобно на бонбон, PBM се състои от два основни компонента: „обвивка“ и съдържанието вътре. В случай на PBM обвивката определя предназначението и трябва да бъде премахната за достъп до стойността отдолу.

Тази обвивка идва под формата на интелигентен договор, концепция, популяризирана в блокчейн кръговете. който прилага логиката „ако-това-тогава-това“ за прогресиране на транзакциите.

Паричният орган на Сингапур (MAS), централната банка на страната, вярва, че PBM може да се приложи към много форми на цифрови валути.

„Цифровите валути на централната банка (CBDC), токенизираните банкови пасиви и потенциално добре регулираните стабилни монети, заедно с набор от добре проектирани интелигентни договори, биха могли да служат като средство за размяна за тази нова екосистема на цифрови активи“, коментира Паричният орган на Сингапур (MAS) в бяла книга от юни [PDF] относно PBM.

Това не е нова концепция и Сингапур далеч не е първият, който я тества или прилага. Китайският цифров юан вече може да бъде програмиран да изтече и китайски валутен регулатор наскоро изрази желание за повече програмируеми функции. Шведската Riksbank тества [PDF] условно плащане като функция в своята CBDC, както и банките в други страни.

Главният финтех директор на MAS Сопненду Моханти [PDF] казва, че Сингапур работи за „разкриване на потенциални случаи на използване на програмируем цифров [сингапурски долар] и необходимата инфраструктура“. Тя стартира публично-частни усилия за това, наречена Project Orchid, през 2021 г.

Какво ще кажете за заменяемостта и поверителността?

Нитин Гаур, управляващ директор на State Street Digital и индустриален подкастър , каза пред The Register , че докато картите за подаръци работят в рамките на затворената система на бизнеса, нещо като целеви CBDC се издава от суверенно правителство.

„Правителството може да контролира целта му и това е едно от неговите намерения“, каза Гаур пред The Reg , предполагайки, че най-вероятната употреба на PBM е държавните плащания.

„Това е добър случай за използване“, добавя той.

Но Гаур обяснява, че ограничаването на използването на парите ги кара да загубят част от своята заменяемост. Ето защо той вярва, че PBM няма да направи фурор на капиталовите пазари.

Другото притеснение, което той вижда, е дали хората ще толерират потенциална липса на поверителност относно това как харчат парите си.

Наистина има много опасения относно това какво ще се случи, ако програмируемите пари станат мейнстрийм, които идват както от теоретиците на конспирацията , така и от привържениците на криптовалутата.

Освен това някои култури са предпазливи по отношение на финансовите рискове за поверителността. Понякога това отношение се ръководи от държавни служители, а друг път идва от самото население – както при неуспешното приемане на цифровата валута на централната банка eNaira от Нигерия.

Като оставим настрана рисковете за поверителността и заменяемостта, Гаур казва, че най-интересният случай на използване на PBM е способността му да включва демюрейдж – наказателен лихвен процент, който прави актива по-малко ценен с течение на времето. Демирейджът може да дестимулира трупането на пари, което може да бъде полезно, когато средствата се разпределят сред населението като икономически стимул.

„Все едно правителството да каже, че няма да контролирам как го използвате, но трябва да го използвате“, казва Гаур.

MAS има свои собствени идеи относно случаите на използване, които включват неща като договорни споразумения, търговски лизинг, електронна търговия и филантропия.

Например, купувачът плаща за стоки, но търговецът не получава парите, докато стоките не бъдат доставени. Или се прави гаранционен депозит при лизинг на имот и се съхранява в тази форма, докато не бъде върнат. Ако има някакъв спор относно щети по дома, парите се задържат, докато този спор бъде уреден. Или финансово дарение за кухня за супа за доставки може да се изразходва само за хранителни стоки.

Спирка по пътя към CBDC

Въпреки че PBM има много потенциални приложения и може да бъде вграден във всякакви токенизирани пари, инструментите изглежда вероятно ще бъдат внедрени заедно с цифровите валути на централната банка (CBDC).

„Project Orchid и неговите експерименти са стъпка напред в напредването на глобалното обучение относно възможността за програмируеми пари и плащания. Вместо да изгради първо CBDC книга, проектът възприе подход, ориентиран към потребителите“, казва Моханти от MAS в 2022 г. доклад [PDF].

Регулаторът попита Гаур дали това означава, че CBDC ще бъдат предимно програмируеми. Неговият отговор беше, че обвързването на CBDC с конкретни цели не е намерението на такива цифрови валути.

„Те питат: можем ли да проучим опцията за внедряване един ден в CDBC?“ — каза той Гаур. „Това е начин за изграждане на функционалност, така че не е нужно да влизате и да препроектирате в бъдеще.“

Настроенията са глобални. Европейският надзорен орган по защита на данните (EDPS) нарече програмируемите пари „важен избор на дизайн“. Плюс това, това е функция, която вече е налична в други системи.

„Вече можем да програмираме нашите плащания по банкови сметки“, посочи EDPS миналия март.

Международният валутен фонд (МВФ) започна да очертава желани характеристики на PBM. В публикация в блог от ноември 2023 г. организацията казва, че програмируемите пари могат да повишат ефективността и ефикасността на прилагането на мерки за управление на капиталовите потоци.

И ако вече идва, гарантирано е, че индустрията ще иска участие в проектирането му.

В скорошна публикация директорът на Amazon за продуктово управление и плащания Суджит Мисра предположи, че търговците в момента могат да играят „решаваща роля“ в проектирането на функции, които насърчават приемането и създават доверие на потребителите в тази нова форма на пари. ®

Подобни статии

Не пропускайте