Ремиксът на Fedora на Asahi заслепява и озадачава Apple Silicon

Share

Екипът на Asahi Linux пусна първата версия на своя ремикс на Fedora 39 за Apple Silicon Macs – поне първите няколко поколения.

Екипът обяви пускането на Mastodon. Хектор Мартин от Asahi изнесе лекция на неотдавнашната среща на върха на Ubuntu, като подчерта, че Asahi не е само издание на Fedora – има версии на Asahi на Ubuntu, Debian и различни други дистрибуции.

Въпреки това преди няколко месеца лидерът на проекта обяви, че Fedora е негов флагман и първият плод от усилията на партньорството вече е тук. Един безстрашен кореспондент на Reg подложи оригиналната базирана на Arch Linux версия на тест преди близо две години и тя проработи.

Mac-овете с архитектура Arm не са просто компютри с различен чип вътре. (Това описание е по-подходящо за Lenovo ThinkPad X13S и Linux на това устройство сега работи доста добре .) Reg FOSS Desk има M1 MacBook Air и в някои отношения е по-близък до iPad с клавиатура и тракпад. Възможно е да стартирате машината от външно устройство, но както Macworld описва , това не е толкова лесно, колкото при обикновен компютър.

Допълнителен фактор са дисковите оформления. Дори и да разбирате добре разделянето на компютърни дискове, това няма да ви помогне на модерен Mac. Откакто Apple представи своята файлова система от следващо поколение APFS през 2016 г., оформлението на томовете на Mac стана много по-сложно .

Следователно инсталирането на Fedora Asahi не работи по познатия начин. Вместо да изтегляте изображение, да го записвате на сменяем носител и след това да зареждате от него, вие изтегляте скрипт от мрежата и го изпращате директно на вашата обвивка: времето „почитано“ ( кашлица ) тръба install .

Скриптът се изпълнява в терминален прозорец, интерактивен е и според стандартите на shell-script е приятелски настроен, но вероятно ще възпре потребителя на Mac, който не иска да инсталира Linux – така че това вероятно не е проблем. Скриптът свива дяловете на Apple, за да освободи малко свободно място, след което прави някои нови Linux дялове, изгражда Linux инсталация там и я добавя към обикновено скрития екран за избор на зареждане. Освен това е доста различен от процеса на инсталиране на Linux на Intel Mac, така че препоръчваме предпазливост, търпение, внимателно четене на подканите на екрана и много резервни копия.

Предлагаме също така, преди да започнете, да се уверите, че знаете как да влезете в режима за възстановяване на Apple – това също е доста различно от начина, по който работи на x86 Mac.

Надградихме нашия жертва целева машина към новоиздадения macOS 14.2.1 , освободи възможно най-много място, стартира First Aid върху всички наши дялове, след което задвижи процеса на инсталиране. Което отне известно време, така че дори с превъзходния живот на батерията на тези машини: предлагаме да го направите, докато сте свързани към електрическата мрежа. Този лешояд всъщност харесва macOS (което е повече, отколкото може да каже за двата настолни компютри, предлагани от Asahi Fedora – KDE Plasma 5.27.9 или GNOME 45), така че взехме само 64 GB от края на нашия 256 GB SSD, оставяйки 53 GB за Fedora – не много , но достатъчно. Основната инсталация на Fedora ще се побере в около 20 GB .

Както споменахме по-рано тази година , ще видите програмата за настройка на различни платформи Calamares – но само за много кратко. Asahi Fedora не го използва за инсталиране на операционната система, а само за обработка на конфигурацията след инсталиране. След рестартиране пълната актуализация свали над 350MB актуализации: Fedora 39 е излязла вече повече от месец и изданията ARM64 се актуализират заедно с всички останали.

След като стартира, усещането е почти същото като всяка друга Linux машина, само че е по-бързо. Точно както при Linux на други устройства на Arm – като гореспоменатия ThinkPad X13S – някои познати програми липсват, защото все още не предлагат версии на Arm. Flathub има запис за Google Chrome, но това е общ запис, който не можахме да инсталираме. Не можахме да намерим и Vivaldi, Opera или Microsoft Edge. Любимото бюро на FOSS Panwriter предлага компилации на ARM64 – но само за macOS, не за Windows или Linux.

Пускането на Linux на M1 Mac се чувства странно. От една страна, дори този модел от нисък клас е бърза машина и пак се усеща също толкова бърз. Зарежда се за секунди, бърз е и много отзивчив, а интеграцията на операционната система с хардуера е добра. От друга страна, това е Linux, със старинни текстови екрани за зареждане, допълнени с няколко мигащи съобщения за грешка. Трябва да използвате натискания на клавиши от тип PC/Windows, с Alt за менюта и Ctrl за бързи клавиши (клавишите на Apple стават супер клавиши под Linux – те не правят много и това, което правят, не е това, което очаквате).

Ако това, което искате, е светкавично бърза Linux кутия, работеща само с FOSS инструменти, с познатите контроли от x86 компютри, това вероятно ще ви зарадва много и бяхме впечатлени от това колко добре работи. Това накара нашия MacBook Air да се чувства много по-малко като Mac, а по-скоро като невероятно тънък, лек, тих и готин работещ компютър – и това не е нещо лошо.

От друга страна, за този изморен стар циник, който използва Macs от System 6 през 1988 г. и притежава няколко Intel Macs (втора ръка, не съм глупав) … е, това все още е Linux. Щастливите потребители на Mac, доволни да плащат за изчистеното изживяване с Mac, които често презират Linux заради лошото му прилягане и завършеност, няма да видят нищо, което да ги изкуши тук. Честно казано, ако macOS прави това, от което се нуждаете, работи по-добре – включително възможността за безпроблемно стартиране на x86 приложения.

Asahi предлага само първокласна поддръжка за Wayland и засега Wayland има само две пълни десктоп среди, които в много отношения са полярни противоположности. KDE е ужасно прекалено сложно, с дузина излишни опции, където и да погледнете, и малка поддръжка за натискане на клавиши в Windows. Междувременно GNOME отива твърде далеч в обратната посока и премахва основните функции, които използваме на всеки няколко минути – като щракване със средния бутон върху заглавната лента, за да изпрати прозорец зад останалите.

Казвайки това, това ще се промени относително скоро. Както показват последните ходове както на Mozilla , така и на Red Hat , възходът на Wayland вече е почти неудържим и някои по-използваеми десктоп среди ще приемат новия протокол.

Този лешояд е инсталирал Linux на няколко стари Intel Mac и опитът с Asahi е много различен. На стария MacBook от 2008 г., който преинсталирахме по време на блокиране, използвате клавиша Option, за да изберете коя операционна система да стартирате, а Linux показва обичайното меню Grub, но не и на Apple Silicon – всичко това се обработва във фърмуера на Apple чрез продължително натискане на бутона за захранване бутон, който е много по-плавен.

Но има и минуси. Например, извън метафоричната кутия, macOS и Linux не могат да монтират коренните дялове взаимно – така че преместването на файлове между тях ще бъде трудно.

Според собственото описание на проекта :

Така че собствениците на лъскав нов комплект M3 и новия Mac Pro трябва да изчакат до изданието, базирано на Fedora 40 през следващата година. Това също трябва да донесе поддръжка на OpenGL 4 и Vulkan. Засега има OpenGL 3.1 .

Терминалните воини, които са доволни от мениджъра на прозорци с подреждане и не се интересуват от клавишите за управление на Windows (или macOS), ще намерят много за харесване тук. Получавате модерна дистрибуция на Linux, целия отворен код, който можете да изядете, и грубите ръбове от Arch версията на Asahi през 2022 г. вече ги няма. Wi-Fi работи, звукът работи, Bluetooth казва, че работи – наистина, всичко работи доста гладко при изваждане от кутията. Като се има предвид, че платформата на Apple е до голяма степен затворена и заключена, това е невероятно техническо постижение и ние сваляме шапки пред екипа. ®

Подобни статии

Не пропускайте