Съоснователят на CloudBees бръмчи за драма с отворен код и AI

Share

Интервю „Това е експериментът, който отиде твърде далеч“, казва Sacha Labourey от CloudBees за промяната на лиценза на HashiCorp.

Регистърът се свърза с Labourey на лондонския етап от DevOps World Tour на CloudBees, за да говорим за отворения код, какво се случи с Jenkins-X и изкуствения интелект.

Labourey е съосновател на CloudBees през 2010 г. и след престой като главен изпълнителен директор става главен стратегически директор през 2021 г. Първоначално CloudBees се занимаваше изцяло с платформата за автоматизация Jenkins DevOps и през годините разшири своите услуги чрез придобиване и развитие.

Самият Дженкинс обаче остава твърдо с отворен код. Labourey няма планове да промени това, въпреки размириците, които се случиха другаде в индустрията с промени в лиценза.

Не е изненадващо, че Labourey смята, че CloudBees има много „по-чиста“ позиция. „Когато е отворено, наистина е отворено. Когато е затворено, значи е затворено“, казва ни той. „Ако погледнете общността на Дженкинс, тя е наистина отворена общност. Ние не притежаваме търговската марка. Ние не притежаваме достъп до дървото. Не можем да отхвърлим сътрудници.“

Той контрастира този подход с този на други компании, включително HashiCorp и GitLab. „Те не са отворена общност. Те притежават търговската марка. Те притежават IP. Те притежават достъп до дървото. Ако се опитате да прокарате някои приноси, които ще бъдат конкурентни с тяхната отворена основна собствена стойност, това ще се получи отхвърлен.“

Движението с отворен код обаче трябва да се развива, ако иска да оцелее. Ерата на просто наслагване на консултантски услуги върху проект с чист отворен код отмина. Абонаментите и концепцията за отворено ядро се превърнаха в популярни бизнес модели.

Както читателите на Reg знаят, отвореното ядро е модел, при който ядрото на проекта остава с отворен код, като частният софтуер се използва за добавяне на стойност. Доказано е, че е популярен начин за монетизиране на софтуер с отворен код, макар и донякъде противоречив .

CloudBees е облекло с отворено ядро. Въпреки това, други компании в света на отворения код са търсили различни начини за защита на приходите, както и за справяне с предизвикателствата, поставени от облачните гиганти, които просто прекарват код.

Labourey отбелязва промяната на лиценза , въведена от Elastic, за да предотврати заплахата, възприета от облачни доставчици, но ходът на HashiCorp е този , който предизвиква по-голяма загриженост.

„Ходът на HashiCorp е доста уникален, защото не че е по-лош от това, което направи Elastic – това е промяна на лиценза“, казва той. „Мисля, че това, което е уникално в това, което направи HashiCorp, е, че техният лиценз не посочва обективно какво имате право да правите или не. По същество той казва „ако не сте конкурентен на HashiCorp“.

„Кой може да го дефинира? Каква е точката на вземане на решение? Така че създава голям облак от неизвестност за това какво можете или не можете да направите. Според мен смятам, че експериментът е отишъл твърде далеч.“

CloudBees не са непознати за самите странни експерименти или два. Пример за това е Jenkins X , който беше представен през 2018 г. Някога голяма надежда за бъдещето, Labourey сега го нарича „изследователски проект“.

„Научихме много… можеше да е нещо различно. Но мисля, че осъзнахме, докато вървяхме, че [въпреки че] някои от концепциите бяха добри – бяха наистина добри – имате нужда от нещо повече от концепция. Нуждаете се от здрава основа. „

Labourey добавя: „Мисля, че Jenkins X в крайна сметка се оказа за нас по-скоро израз на идея, отколкото платформа, която наистина може да мащабира.“

Jenkins X имаше за цел да автоматизира настройката и управлението, за да предостави собствена облачна услуга, която разработчиците биха могли да използват за писане на код по-бързо и надеждно от наследените необлачни платформи.

Labourey казва, че много от уроците и идеите от опита на Jenkins X живеят в настоящата продуктова линия на компанията. „Наследихме много стойност от този експеримент. Но преминаването от експеримент към производство е различен звяр“, ни казва той.

И тогава има AI – нещо, което Labourey смята, че е част от живота му от пет години. Можем да разберем това, имайки предвид скоростта на промяната през последната година.

Относно DevOps, Labourey казва: „AI ще заеме доста голямо място в платформата. Има много неща, които могат да бъдат автоматизирани… DevOps винаги е бил за премахване на препятствия и опростяване и подобряване на живота на разработчиците.“

Labourey вижда бъдещето, разделено на фази на осиновяване, започвайки с днешните асистенти, предлагащи решения на проблемите. „Това е само временна стъпка, която ви кара да се чувствате добре, защото истината е, че можете да действате. Нямате нужда от човешки елемент. Създавате корекция. Създавате клон. Поставяте корекцията на клона. Преминавате през скенерите за сигурност отново преминавате през пакета от тестове и ако всичко е чисто… какво друго мислите, че ще направи човекът?“

Все още не сме там, като се имат предвид някои от ревовете, изплюти от генеративния AI, но Labourey е уверен, че моментът ще дойде, когато потребителите станат по-уверени с инструментите.

Той цитира първоначалното недоверие около облачните услуги, благодарение на някои неудачни сравнения. „Например, сравнявахме красив център за данни, управляван от банки на Уолстрийт с милиарди инвестиции срещу облаците… но това не е реалният живот. Реалният живот е среден център за данни от средностатистическа компания със средностатистически инженери срещу облака.

„Същото важи и за сигурността. Сравняваме най-добрите разработчици, коригиращи проблем със сигурността, с LLM.“

Не всеки има тези разработчици и не всеки разработчик и QA човек ще може да поддържа същото ниво на старание за всяка корекция. „Мога да ви уверя, че LLM ще вземе всеки случай и ще действа със същото усърдие за всеки. Така че всъщност смятам, че шансовете да имаме висококачествени поправки са много големи“, казва Labourey. „Въз основа на някои от тестовете, които направихме, резултатът е доста впечатляващ.“

Що се отнася до това кога това тестване се превръща в нещо осезаемо? „Мисля, че се движи с много по-бързи темпове, отколкото всеки от нас може да разбере.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте