Тенденции в управлението на ИТ през 2024 г.: Това е генериращ AI и всичко останало

Share

С падането на завесата над 2023 г. ИТ организациите гледат към новата година със смесица от подновен ентусиазъм и предпазлив оптимизъм.

Ентусиазмът произтича от пристигането на генеративните AI услуги преди година .

Generative AI (GenAI) се очертава като може би най-големият стимулатор на производителността за работа със знания след разпространението на софтуера за текстообработка и електронни таблици през 90-те години. При повишаване на клиентските операции, продажбите и маркетинга и софтуерното инженерство, GenAI може да добави до 4,4 трилиона долара годишно в стойност на производителността към световната икономика, според McKinsey Global Institute .

Предпазливият оптимизъм идва от възможността на ИТ лидерите да модернизират корпоративните центрове за данни, за да се адаптират към GenAI и други работни натоварвания, изискващи много данни. Това е сложна работа, но изпълнена добре, може да помогне на организациите да подобрят производителността на приложенията и да стимулират оперативната ефективност, като същевременно ограничават разходите.

Гадаенето на прокламации от пословична кристална топка е неточно упражнение. Малко хора очакваха GenAI да демократизира AI за служителите. Но се получи – и аз съм тук за това.

Без повече шум, вижте тези тенденции в управлението на ИТ за 2024 г.

GenAI управлява решенията за разположение на работното натоварване

GenAI може да намали часове от задачите, които работещите в областта на знанието изпълняват всеки ден, за да вършат работата си, потенциално трансформирайки индустриите . Това е голяма причина 52 процента от ИТ организациите вече да изграждат или внедряват GenAI решения, според Generative AI Pulse Survey, проведено от Dell Technologies по-рано тази година.

През 2024 г. GenAI ще ускори тенденциите за разполагане на работното натоварване , като организациите ще се съобразяват с това как и къде да изпълняват големи езикови модели (LLM), които захранват техните GenAI приложения. Някои лица, вземащи решения в ИТ, ще изберат обществени услуги.

Други ще изпълняват LLMs с отворен код на място, което ще им осигури контрола, както и способността да определят правилния размер работни натоварвания, използвайки специфични за домейни реализации и сървърни клъстери и друга надеждна инфраструктура, предоставена от партньори .

Въвеждането на AI към техните данни по този начин ще помогне на организациите да диктуват политики за сигурност и достъп, да създават предпазни средства, които намаляват репутационния риск и да се радват на ефективност на разходите.

Multicloud управлението става по-безпроблемно

Жадувайки за гъвкавост, повече организации допълнително ще абстрахират софтуерните функции от операционната среда, за да изпълняват работни натоварвания на места по свой избор.

Това налага преместване на някои опции за съхранение, които традиционно се изпълняват в помещения, в обществени облаци. Това осигурява на ИТ персонала повече мобилност на данните и последователност при управлението на техните среди.

Други ще дадат възможност на разработчиците да имат достъп до предпочитаните от тях облачни услуги на място . Например, организациите могат да създадат персонализирани GenAI чатботове за извеждане на корпоративна информация.

Тези подходи са част от по-широка тенденция на опити за управление на многооблачни среди като безпроблемни системи. Това означава да се третира цялата инфраструктура като едно цяло, за да се осигури по-голяма оперативна ефективност и бизнес стойност.

Ръбът на консолидацията на операцията

Инфраструктурата, която поддържа крайни среди, исторически е била силно фрагментирана, като организациите съчетават решения, които се надяват да поддържат приложенията да работят почти в реално време. Намаляването на латентността също беше голям проблем.

През 2024 г. ще видите повече организации да възприемат подходи за периферни операции , които опростяват, оптимизират и осигуряват внедряването в сложни мултиоблачни имоти, осигурявайки по-добро време за работа и обслужване.

Това ще ускори иновациите в търговията на дребно (интелигентни рафтове, някой?), здравеопазването, автомобилостроенето, селското стопанство, енергетиката и няколко други сектора. Освен това повече организации ще проучат как да разширят приложенията на GenAI до ръба, за да култивират бизнес стойност .

As-a-Service, на ваше разположение

Повечето ИТ служители се чувстват толкова комфортно с изживяването в публичен облак, колкото и с еднодневна доставка. И двете предлагат гъвкавост и бързо обслужване. Но също така е вярно, че повечето организации са уморени от спорове за облачни услуги от различни доставчици, както и от непредсказуемите разходи, свързани с потреблението на тези услуги.

През 2024 г. повече организации ще се стремят да се насладят на едни и същи модели на абонамент с плащане в движение за инфраструктурни услуги, но доставени на място в техните центрове за данни или колои по техен избор.

Такива решения като услуга балансират гъвкавостта с контрола, като помагат на ИТ лидерите да плащат само за това, което им е необходимо, за да управляват своя бизнес. Това ще помогне за ограничаване на нарастващите разходи, свързани с ресурсно интензивни работни натоварвания – като GenAI и HPC приложения – като същевременно предоставя на ИТ по-голям контрол върху това как консумира изчисления и съхранение.

Multicloud-by-Design ще се развива

През годините организациите са наблюдавали как техните приложения се разпръскват в редица оперативни местоположения въз основа на изисквания за производителност, латентност, сигурност, преносимост на данни или дори капризи.

Като такива, повечето ИТ организации изпълняват приложения на място, в публични и частни облаци, в colos и на ръба – един вид де факто многооблачно имение. Разликата в местоположението ще нарасне значително, като 87 процента от организациите очакват тяхната среда на приложения да стане още по-разпространена през следващите две години, според доклад – Отключване на силата на мултиоблака с оптимизация на работното натоварване – публикуван от Enterprise Strategy Group през май 2023 г. .

През 2024 г. повече ИТ лидери ще изградят многооблачни имоти по дизайн или умишлено изградени архитектури, предназначени да подобрят производителността на приложенията и ефективността на работа. Това също така ще помогне да се изпълнят регулаторните изисквания, да се контролират и обезопасят активите и да се оптимизират разходите.

Освен това: Предвид големите обеми от данни, които създават, приложенията на GenAI ще имат огромно влияние върху начина, по който ИТ лидерите проектират инфраструктурата си, включително насочване на персонала, докато изграждат и обучават LLM.

Ключът за вкъщи

Може би сте забелязали, че GenAI е нишката, вплетена в тези тенденции. Всъщност най-разрушителната сила в технологиите през 2023 г. ще остане и най-горещото натоварване през 2024 г.

ИТ лидерите ще трябва да вземат някои критични решения за това какви GenAI приложения изпълняват, както и дали да ги управляват вътрешно, външно или на множество места.

Това ще изисква внимателно разглеждане на изчисленията и съхранението, както и на архитектурата, която ще ги разположи и управлява. Мултиоблачен подход към ИТ инфраструктурата осигурява интелигентен и отговорен път. А един доверен партньор може да освети пътя по пътя им.

Не ви трябва кристална топка, за да видите това.

Доставено ви от Dell Technologies.

Подобни статии

Не пропускайте