Услугата за криптирано съхранение в облака Proton Drive пристига в Mac

Share

Швейцарската компания Proton, която се фокусира върху защитата на личните данни, пусна своята услуга за съхранение в облак с криптиране от край до край (E2EE) за потребителите на Mac, четири месеца след като тя беше пусната за Windows.

Основана преди около девет години, Proton първоначално се фокусира върху водещата си алтернатива на Gmail, наречена Proton Mail, но компанията разшири хоризонтите си с VPN, мениджър на пароли, календар и, наистина, съхранение в облак.

През септември миналата година Proton дебютира с Proton Drive в интернет, след което през декември последваха мобилни приложения, а през юли – и Windows – така че днешната новина означава, че Proton Drive вече е напълно междуплатформена, като потребителите могат да синхронизират всичко на всички устройства, които използват.

Proton Drive for Mac

Proton Drive за Mac Кредитиране на изображенията: Proton

Proton Drive представлява част от големия план на Proton за пускане на пазара на сигурни, ориентирани към поверителността продукти, алтернативни на Google. Или, може би по-точно в случая на повечето потребители на Mac, алтернатива на iCloud на Apple.

Всъщност Proton Drive обещава пълно криптиране на файловете и папките по подразбиране – въпреки че Apple наскоро въведе криптиране от край до край за някои видове данни в iCloud, то трябва да бъде активирано ръчно от потребителите. От друга страна, Proton Drive твърди, че по подразбиране използва пълно криптиране на всички данни, включително метаданни и имена на файлове.

Proton Drive се доставя с 1 GB място за съхранение безплатно, като се предлагат допълнителни платени планове, започващи от 4 USD/месец за 200 GB място за съхранение плюс допълнителни функции, като например възможността за автоматично съхраняване на предишни версии на даден файл за период до 10 години.

Засега Proton Drive за Mac ще синхронизира в облака само файлове, които се съхраняват в папката Proton Drive, но Proton твърди, че работи по активиране на синхронизацията за всяка локална папка.

Освен това, докато през годините Proton е предоставила отворен код на повечето от своите приложения, позволявайки на трети страни, като например изследователи на сигурността, да проверяват основния код, приложението Proton Drive за Mac все още не е с отворен код – но компанията казва, че това ще стане своевременно.

А за потребителите на Linux Proton вече посочи, че това ще се случи в крайна сметка, но е в дългосрочната й пътна карта.

Подобни статии

Не пропускайте