16.8 C
София

40 Години Turbo Pascal, кодиращият динозавър, който революционизира IDE

Изминаха 40 години, откакто Turbo Pascal революционизира пазара за кодиране с хлъзгав (за времето) Интегрирана среда за развитие (IDE) и производителност, която да се пощади. Защо днес не го използваме всички?

Turbo Pascal е издаден през 1983 г. и представлява промяна от традиционния начин, по който инструментите за програмиране работят в ранните дни на IBM PC съвместимите. Вместо няколко компилатора и свързващи пасове, които изискват отнемащ време достъп до флопи диск, Turbo Pascal направи всичко в RAM, което го направи значително по-бързо – оттук и името „Turbo.“

Андерс Хейлсберг, който по-късно ще се присъедини към Microsoft като част от проекта C#, е широко кредитиран като създател на езика, шефът на Борланд Филип Кан идентифицира необходимостта от всичко в едно.

Също така беше евтино –, където конкуренцията може да струва стотици долари, Turbo Pascal продаваше на дребно за $49.99. Въпреки това, производителят му, Борланд, искаше малко повече, ако клиент планира да разпространи бинарните файлове.

Версия 1 има ограничения. Файловете с изходен код например са ограничени до 64 KB. Ще произвежда само .COM изпълними файлове за DOS и CP/M –, въпреки че се поддържат други архитектури и операционни системи. Той също така ще работи от един флопи диск, спестявайки на потребителите от безкрайни размени в свят, където единичните дискове са норма, а твърдият диск изглежда невъзможно екзотичен – и скъп.

Версия 2 идва няколко месеца по-късно, с някои малки модификации, и е последвана от версия 3 през 1986 г. Въпреки това, с версия 4, през 1987 г., Turbo Pascal се промени драстично. От една страна, поддръжката за CP/M и CP/M-86 е отпаднала, а компилаторът ще генерира .EXE изпълними под DOS, повдигане на .COM ограничения.

Версия 4 също въведе текстов потребителски интерфейс на цял екран с падащи менюта, а версия 5 от 1988 г. ни даде познатия син фон по подразбиране за редактора. За този писател, версията 5.5 на 1989 г. е връх Турбо Паскал. Появяват се функции за обектно-ориентирано програмиране, включително класове и наследяване, и дебъгер стъпка по стъпка.

Версия 6 и 7 въвеждат вградено сглобяване и поддръжка за създаването на Windows изпълними файлове и DLL съответно, но версия 7 също отбеляза края на линията, що се отнася до Борланд. Турбо Паскал за Windows ще се появи, но в крайна сметка беше заменен от Delphi.

Въпреки това, пароструйката на инструменти като Visual Basic 3 гарантира, че Borland никога няма да има същия успех в Windows, на който се радваше при DOS.

Що се отнася до Turbo Pascal, няколко версии в крайна сметка бяха пуснати от Borland като безплатна, включително версия 1 за DOS, 5.5 и 7.

Езикът може да е обидил пуристите на Паскал и IDE изглежда малко тромав в днешно време в сравнение със съвременните инструменти. Но преди 40 години това доведе до нова ера на развитие, чието влияние все още може да се усети днес. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук