17.8 C
София

Adobe се отказва от поглъщането на Figma за 20 милиарда долара под натиска на монополистите

Adobe реши да се откаже от придобиването на Figma за 20 милиарда долара в отстъпка на регулаторния натиск в Европа, Обединеното кралство и Съединените щати.

Двамата производители на софтуер казаха в понеделник, че са постигнали съвместно решение да отменят предстоящата сделка, която беше обявена през септември 2022 г.

„Това не е резултатът, на който се надявахме, но въпреки хилядите часове, прекарани с регулатори по целия свят, описващи разликите между нашия бизнес, нашите продукти и пазарите, които обслужваме, ние вече не виждаме път към регулаторно одобрение на сделката,“ каза Дилън Фийлд, съосновател и главен изпълнителен директор на Figma, в изявление .

Шантану Нарайен, председател и главен изпълнителен директор на Adobe, предложи подобна реч за отстъпка : „Adobe и Figma категорично не са съгласни с последните регулаторни констатации, но вярваме, че е в съответния ни най-добър интерес да продължим напред независимо“.

Това ще струва на Adobe 1 милиард долара – това е сумата на таксата за разпадане поради неуспеха на Figma за Adobe да завърши сделката. Всеки знае, че Adobe е домът на Photoshop, Illustrator и други инструменти; Междувременно Figma прави софтуер предимно за планиране и скициране на графични дизайни в сътрудничество с други.

Колапсът на поглъщането дойде един ден преди да бъдат получени отговорите от Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство относно предварителната му констатация, обявена в края на ноември, че „… може да се очаква сливането да доведе до SLC [съществено намаляване на конкуренция] на световния пазар за софтуер за проектиране на продукти всичко в едно за професионални потребители.“

CMA призна разпадането на сливането в изявление до The Register и каза, че в резултат на това ще отмени своето разследване, което започна през май и се засили през юли.

„По време на подробно разследване във фаза 2, CMA временно установи, че сделката между Adobe и Figma има потенциала да повлияе на индустрията за дигитален дизайн в Обединеното кралство чрез намаляване на избора, иновациите и разработването на нови конкурентни продукти“, каза говорител на CMA.

На органите за наблюдение на конкуренцията в ЕС беше казано да разгледат сделката през февруари, когато шестнадесет държави-членки поискаха разследване, което се разшири през август . Както беше посочено по-горе, имаше опасения, че комбинирането на Adobe и Figma ще намали избора на дизайнери и художници по отношение на доставчиците на софтуер, от които да избират.

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, каза в изявление : „Чрез обединяването на тези две компании предложеното придобиване щеше да прекрати всяка настояща и да предотврати всяка бъдеща конкуренция между тях. Нашето задълбочено разследване показа, че това би довело до по-високи цени, намалено качество или по-малък избор за клиентите.“

Министерството на правосъдието на САЩ поиска информация относно сделката през ноември 2022 г. и според съобщенията се готви да я блокира още през февруари , въпреки че нито Министерството на правосъдието, нито Федералната търговска комисия направиха допълнителни публични усилия за намеса.

Отмяната на придобиването е един от най-сериозните антитръстови удари, нанесени от регулаторите срещу Big Tech в няколко години на политически спорове от двете страни на Атлантическия океан относно необходимостта от укротяване на технологичните фирми.

Въпреки постоянните критики срещу Big Tech, придобиването на Activision Blizzard от Microsoft продължи (въпреки че е изправено пред оспорване на FTC в съда ), а Meta придоби VR фирмата Within Unlimited въпреки възраженията на FTC. Други забележителни технологични сделки включват придобиването на VMware от Broadcom, закупуването на Cerner от Oracle и поглъщането на Xilinx от AMD.

Междувременно Meta заведе дело срещу FTC, което може да ограничи способността му да контролира конкуренцията, част от широкото отблъскване от индустрията за отслабване на американските регулатори.

Демократичните законодатели в писмо [PDF] до гиганта Facebook по-рано този месец казаха: „Несериозният иск на Meta, който иска да обяви FTC за противоконституционен, показва, че компанията би предпочела да извади ченгетата от ритъма и да унищожи основата на американската агенция за защита на потребителите, така че те не губете и стотинка, вместо да защитавате децата онлайн.“

Федералната търговска комисия на САЩ се сблъска с критики , че не успя да блокира няколко високопоставени сделки, като сливането на Microsoft Activision, но председателят Лина Хан – голям критик на големите технологии – защити [PDF] рекорда на своята агенция, отбелязвайки, че 19 от 38 сливания, разгледани внимателно от тя пое агенцията през 2021 г. са изоставени. Успехът на FTC, който проваля придобиването на Graal от биотехнологичната фирма Illumina, е един такъв случай.

Поне в Европа и Обединеното кралство регулаторите на конкуренцията извоюваха победа, като намериха обща основа за своите възражения.

Алекс Хафнър, партньор по конкуренцията в британската правна кантора Fladgate, каза пред The Register в имейл, че съобщението отразява широк регулаторен консенсус, че обвързването би навредило на конкуренцията.

„Хората, които видят днешното съобщение на Adobe, може да го разглеждат като анти-Голямата технологична позиция от страна на CMA, следвайки делото Microsoft/Activision “, каза Хафнър. „Но в този случай е ясно, че и CMA, и Европейската комисия очакваха значителни отстъпки под формата на структурна продажба, за да изчистят сделката и това не беше цената, която Adobe можеше да плати.

„Освен това, за разлика от случая с Microsoft, Figma изглежда доста склонна да запази своята независимост (и да поеме всяка такса за разпадане, договорена от Adobe). Разбира се, регулаторният пейзаж за Big Tech стана малко по-сложен напоследък, но, поне в този случай изглежда, че регулаторите говорят с единен глас в противопоставянето си на предложената сделка.“ ®

Сподели

Времето днес

София
гръмотевична буря
17.8 ° C
21.1 °
17.8 °
63 %
4.1kmh
75 %
ср
20 °
чт
23 °
пт
24 °
сб
27 °
нд
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук