16.8 C
София

AI преобръща сценария върху знанията за пръстови отпечатъци – може би в крайна сметка те не са толкова уникални

Убеждението, че всички пръстови отпечатъци са уникални, е толкова добре прието, че криминалните романи и телевизионните предавания рифират върху него. Последните изследвания на изкуствения интелект оспориха това схващане, поне по отношение на пръстовите отпечатъци на различни пръсти на един и същи човек.

Изследователи от Columbia Engineering установиха , че докато разклоненията и крайните точки в пръстовите отпечатъци могат да варират, ъглите и извивката в центъра на пръстовия отпечатък могат да бъдат еднакви за всеки индивид.

За да определят това, студентите са използвали дълбока контрастна мрежа и база данни на правителството на САЩ с 60 000 пръстови отпечатъка, за да проучат общи черти в пръстовите отпечатъци. Те подадоха двойки отпечатъци към невронна мрежа, като някои идваха от един и същи човек, а други от различни индивиди.

В крайна сметка мрежата успя да идентифицира дали отпечатъците са от едно и също лице с точност от 77 процента. Тази точност се увеличи, когато бяха представени няколко чифта отпечатъци.

Екипът първоначално нямаше представа как мрежата успя да идентифицира дали отпечатъците принадлежат на едно и също лице. За човешкото око пръстовите отпечатъци със сигурност не изглеждат подобни.

За да разберат, че това е просто идентифициране на ъглите и началните точки на хребетите, те трябваше да проучат процеса на вземане на решения на AI системата. По този начин екипът заключи, че AI използва неочакван криминалистичен маркер.

Както се оказва, хората могат да бъдат толкова настроени в процесите си не само когато става въпрос за идентифициране на отпечатъци, но и за идентифициране на науката. Първото списание, на което екипът изпрати резултатите си, ги отхвърли със заключението: „Добре известно е, че всеки пръстов отпечатък е уникален“, според университета.

Професорът по инженерство Ход Липсън настоя историята да бъде публикувана, цитирайки броя на неуредените случаи, които могат да бъдат разрешени с помощта на тази нова информация.

Въпреки че точността на системата не е достатъчна, за да се вземе официално решение по случай, се смята, че тя може да помогне за приоритизиране на следи в двусмислени ситуации.

Видео в Youtube

„Много хора смятат, че изкуственият интелект наистина не може да прави нови открития – че той просто изхвърля знания“, каза Липсън. „Но това изследване е пример за това как дори един сравнително прост AI, като се има предвид сравнително ясен набор от данни, който изследователската общност е имала от години, може да предостави прозрения, които са убягвали на експертите от десетилетия.“

Техните резултати трябва да бъдат публикувани в Science Advances на 12 януари в 19:00 UTC. Друга публикация наруши ембаргото, така че имаме разрешение да пуснем тази част по-рано от планираното, но изследването все още не е готово. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук