17.8 C
София

CockroachDB изкушава наследените бази данни да пропълзят в ерата на облака

CockroachDB пусна своята итерация 23.2, съдържаща нови функции, предназначени да изкушат потребителите на мейнфрейм и други наследени бази данни да прехвърлят работните натоварвания към своята разпределена облачна система.

В новата версия компанията за база данни като услуга, чиито клиенти включват Comcast, аудио компанията Bose и козметичната фирма Lush , каза, че е преустроила съхранените процедури, за да бъдат значително по-мощни.

Съхранените процедури са подпрограми на базата данни, предоставени на приложенията. Те обикновено се използват за контрол на достъпа, например в утвърдени корпоративни системи за бази данни като Oracle и Db2 на IBM.

Нейт Стюарт, главен продуктов директор на Cockroach Labs, каза, че работата по съхранените процедури е част от плана на компанията за осигуряване на по-добра поддръжка за проекти, включващи миграция на корпоративни работни натоварвания, вместо да се фокусира върху внедрявания на зелено.

CockroachDB е кабелно съвместим с PostgreSQL и има за цел да подобри своята съвместимост с течение на времето. Новата им реализация, PL/pgSQL за съхранени процедури, използва машината за разпределено изпълнение, така че потребителите да могат да обработват големи количества транзакционни данни паралелно, каза компанията.

„Съхранените процедури бяха интересна тема в Cockroach, защото първоначално бяхме склонни да се съсредоточим малко повече върху приложенията на зелено. Когато погледнахме новите работни натоварвания от този обектив, не видяхме нови приложения да се изграждат със запомнени процедури, защото ако щяхме да добавим логика на приложението, ще ги поставим в микроуслуга: можем да я отделим от базата данни“, каза Стюарт пред The Register .

Въпреки това, тъй като лабораториите на Cockroach започнаха да виждат клиентите да мигрират критични работни натоварвания като плащания, управление на инвентара и управление на достъпа, мисленето започна да се променя.

Въпреки че Стюарт посочи IBM Db2 като база данни, която може да доведе до преместване на някои работни натоварвания към CockroachDB, той бързо подчерта, че „мейнфреймът няма да отиде никъде“.

По-добрата поддръжка за съхранени процедури е в списъка за пазаруване за PostgreSQL, базата данни с отворен код, с която CockroachDB е съвместим по кабел.

Професорът по компютърни науки от Масачузетския технологичен институт Майкъл Стоунбрейкър, който за първи път предложи Postgres през 1986 г., описа как студент от Станфорд проведе проучване сред разработчици и откри в обратната връзка, че препъни точките включват липса на дебъгер, без версии, без тестова среда, липса на стандарти, и липса на езикова поддръжка.

„Потребителски дефинираните функции и съхранените процедури са мъка, за да стигнете до производство, защото при разработката и отстраняването на грешки те са наистина болезнени. Така че, моля, моля, моля PostgreSQL: можете да поправите инструментите за дефинирани от потребителя функции и съхранени процедури. Можете да внедрите дебъгер, не е толкова трудно“, каза той на конференцията на Postgres Vision през 2022 г.

В допълнение към съхранените процедури, Cockroach Labs обяви така наречената програма за мигриране на наследени технологии или MOLT, която обещава гъвкави опции за движение на данни, съобразени с различни приложения и бизнес изисквания, и физическа репликация на клъстер, предназначена за организации, изградени около два центъра за данни без достъп до трети локален или облачен регион. ®

Сподели

Времето днес

София
гръмотевична буря
17.8 ° C
21.1 °
17.8 °
63 %
4.1kmh
75 %
ср
20 °
чт
23 °
пт
24 °
сб
27 °
нд
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук