16.8 C
София

Copilot идва в Windows 10, за да ви помогне да се ориентирате в годините на залез на операционната система

Въпреки че потребителите на Windows 10 настояваха Microsoft да промени курса си по отношение на обявената дата за прекратяване на поддръжката на операционната система, ИТ гигантът вместо това реши да разпространи изкуствения интелект надлъж и нашир с Copilot – независимо дали го искате, или не.

Copilot е на път към потребителите на Windows 10 22H2 Home и Pro, по-малко от две години преди Microsoft да прекрати поддръжката. Windows 10 Release Preview Insiders ще бъдат първите, които ще усетят студената, мъртва ръка на последния опит за асистент на Microsoft. Все пак те ще трябва да включат настройката „Get the latest updates as soon as they’re available“ (Получаване на последните актуализации веднага щом са налични) в Windows Update и да изчакат реда си за – все още в предварителен преглед – Copilot изживяване.

Можем само да се надяваме, че асистентът ще се откаже от прозвището Preview, преди Windows 10 да издъхне.

Не е ясно дали Microsoft възнамерява да изстиска още повече стойност от потребителската база на Windows 10 с повече функционалности с изкуствен интелект, извлечени от нейния брат Windows 11. Компанията все още смята да закрие Windows 10 през 2025 г.

В публикацията си компанията заяви: „Датата за приключване на поддръжката на Windows 10 – 14 октомври 2025 г. – остава непроменена.“

Но междувременно ето и Copilot.

Дори и най-запаленият апологет на Microsoft би се затруднил да опише Windows 11 като рехав успех в сравнение с предшественика си. По последни данни активното използване на операционната система на устройства най-накрая е достигнало 400 милиона, което не е никак лошо, докато не се замислим колко по-напред е бил Windows 10 в същия момент от жизнения си цикъл.

Причините за това са много, като сред тях не на последно място е настояването за минимални хардуерни изисквания, които правят напълно приемливи компютри остарели без особена полза за потребителите.

Освен ако компанията не промени мнението си – а вие просто знаете, че тя ще протегне спасително въже към своите корпоративни клиенти в стил Windows 7.

Въпреки това, докато часовникът тиктака, а сметищата чакат, някои потребители на Windows 10 поне ще имат възможност да се поинтересуват от новия асистент на Microsoft, задвижван от изкуствен интелект. Преди да го затворят, защото са имали години, за да научат как работи операционната им система. Дори и да не им остават много години, за да я използват. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук