22 C
София

Doom е 30, както и Windows NT. Докъде не сме стигнали

С наближаването на края на 2023 г. е интересно да погледнем назад към технологиите отпреди три десетилетия. Не само за да го сравним с днешния, но и с този преди десетилетие. Интересният аспект не е колко много се е променило: а колко бързо се е променяло и се променя.

Както отбеляза наскоро един австралийски лешояд, изминаха тридесет години откакто се появи „окончателният хорър филм на id Software“, допълнен с мрежови „смъртни мачове“ . Удивително е да погледнем назад към технологиите от 1993 г. и да ги сравним с тези от 1983 г. Само за десет години бяха изобретени голяма част от съвременните компютри. Няколко основни технологии, които дебютираха през 1993 г., все още са централни части на това, което използваме днес.

Точно както Doom предефинира видеоигрите през 1993 г., Windows NT предефинира компютърните операционни системи. Първата версия излезе само няколко месеца преди Doom и беше още по-въздействаща. През 1993 г. беше пуснат и NCSA Mosaic, уеб браузърът на OG . Отделението на Mosaic, Netscape, започна под името Mosaic Communications Corporation и по някакъв начин началната страница на компанията все още е там . По-късно Mosaic Corp еволюира в Netscape и това ражда днешната Mozilla. Също така онлайн през 1993 г. беше камерата за кафе Trojan Room , първата уеб камера.

1993 г. определя посоката на голяма част от съвременните компютри. След човешко поколение по-късно повечето потребители на настолни компютри все още работят с вариант на NT: той все още е основата на Windows 11. Повече или по-малко последните фрагменти от кодовата база на Mosaic умряха с Internet Explorer 11 , но ние все още използваме уеб браузъри, получени косвено от Мозайка.

За да добиете представа колко трансформираща беше 1993 г., сравнете я само с едно десетилетие по-рано. 1983 беше годината, в която се появи Camputers Lynx , но той нямаше шанс да се конкурира с най-продаваните машини в Обединеното кралство : ZX Spectrum, BBC Micro и Commodore 64. Същата година като Lynx стартира друг, много по-скъп провал езерото. Но докато хиляди от Apple Lisa се озоваха на сметището, неговият безмилостно намалени разходи наследник, Macintosh, постави новата норма за персонални компютри… дори и малко класически Macintosh технологии да останат в съвременните Mac.

Lisa се провали отчасти, защото беше $9,995, около $30,000 днес. Много, разбира се, но за сравнение, първата версия на оригиналния IBM PC , която се доставя с твърд диск като стандарт, IBM PC/XT, също стартира през 1983 г. – и благодарение на своите 10 MB (не, не гигабайт) твърд диск, струваше $7,545. Сега това е около 22 500 долара. Ето защо осембитов комплект като C64 доминира на пазара през 1983 г.: 64 kB RAM, аудио касети за съхранение и аналогов телевизор за дисплей е всичко, което повечето домашни потребители могат да си позволят. C64 беше $595 при пускането на пазара през 1981 г. До 1993 г. инфлацията означаваше, че това беше около $1000 , което дотогава щеше да ви осигури компютър 486 .

Каква разлика а ден десетилетие прави

През 1973 г. микропроцесорите почти не съществуват. Беше преди Intel 8080 или CP/M. Това, което смятаме за компютърни способности, изисква персонализирана работна станция, която би струвала еквивалента на $280 000 днес: Xerox Alto , който направи Lisa да изглежда достъпна. Заедно с Alto, ’73 е годината на изобретяването на Ethernet .

Десет години по-късно персонален компютър за $10 000 можеше почти да управлява монохромен GUI, но малцина видяха предимствата и по-малко ги купиха. Десет години след това излезе Windows for Workgroups 3.11 и през 1993 г. дори компютър от нисък клас можеше да работи добре. 1993 г. беше и годината, в която излезе MacOS 7.1.1 и всеки модел Macintosh от 1993 г. може лесно да се справи с това. Най-продаваните видео игри от ’83 са Pac Man и Donkey Kong ; десетилетие по-късно това беше мрежова 3D стрелба от първо лице в реално време.

От ’83 до ’93 компютърният свят премина от осем-битови процесори и двуцифрени килобайти памет към 32-битови машини с мегабайти памет и GUI като стандарт. NT 3.1 беше и първата версия на Windows с пълна предварителна многозадачност и защита на паметта, заменяйки примитивната и доста нестабилна кооперативна многозадачност на Windows 3 (и класически MacOS). NT 3.1 беше и първата версия на Windows с вграден TCP/IP, точно когато Ethernet започна да се предлага като стандарт и се появиха графичните уеб браузъри. Браузърът и първата уеб камера са това, което направи интернет печеливш .

Това нямаше голямо значение за повечето хора по това време, но тази първа версия на Windows NT вече поддържаше двойни процесори , използвайки стандарта Intel MP , наблюдаван в Compaq SystemPro, чийто първи модел 386 беше доставен през 1989 г. започнаха да се появяват основни чипове, NT беше готов, но истинската работа е, че многопроцесорните компютри не се появиха през нулата: те са технологии от края на 80-те, работещи през 93-та.

По отношение на екранната графика, имаме повече или по-малко 3D в реално време, въпреки че все още се визуализира софтуерно. OpenGL беше ратифициран предходната година, също когато Video for Windows се появи като безплатна добавка за Windows 3.

След това какво стана?

През следващото десетилетие се появиха много по-малки парчета, но те бяха по-скоро еволюционни, отколкото революционни: по-скоро полезни, отколкото новаторски. Windows 95 модернизира интерфейса на работния плот и повечето все още работят като него , въпреки съгласуваните усилия на Microsoft . В началото на века ADSL широколентовият достъп започна масово разпространение в Обединеното кралство, предоставяйки бърз интернет на масите. Година по-късно се появи Windows XP и най-накрая прогони базирания на DOS Windows. Десет години след NT бяха доставени първите 64-битови компютърни чипове .

Оттогава… добре, какъв голям напредък можете да споменете? Телефоните можеха да разберат изговорени команди (дори ако The Reg смяташе, че това е трик ) преди компютрите.Лицето ви може да отключи устройствата ви , но те все още не могат да разчетат изражения. Жестовете са ограничени до тракпада. Преминаването от 32-битов към 64-битов беше антиклимактичен: най-вече това просто означава, че можете да имате повече RAM. Компютрите са по-малки, по-енергийно ефективни, работят по-хладно и имат много повече и много по-бързо съхранение … и това е всичко.

Въпреки че компютърната индустрия дълбоко отрича това, както беше през 2021 г. , точно както беше десетилетие преди това , компютрите вече не стават толкова по-бързи. Съхранението все още е така, а полуспециализираните специфични за целта чипове, като най-новите енергоемки графични процесори, все още са твърде… въпреки че производителността на скорошния Apple Silicon показва, че тайната на ефективната графична производителност не е окачването на огромен горещ GPU клъстер на в края на шина, той интегрира по-малки в матрицата на процесора.

Ние сме почти четвърт от пътя през 21-ви век, но вместо невероятни пробиви в програмируемостта, или взаимодействието, или изцяло нови непредвидени технологии, три десетилетия на увеличаване на компютърния капацитет и паралелизъм основно позволиха безпрецедентни нива на раздуване на ОС и приложения .

Windows 11 е най-новата версия на същата операционна система, която излезе като Windows NT 3.1, и през 1993 г. тя направи повечето от нещата, които прави Windows 11. NT 3.1 работеше на две различни CPU архитектури (x86-32 и MIPS), имаше подсистеми за DOS и Windows 3, UNIX и OS/2 приложения … и се побираше в 50 MB ISO файл . Windows 11 е 6 GB. Той е 120 пъти по-голям . Горе ръцете, ако смятате, че има 120 пъти по-голяма функционалност. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук