Flipboard спира да пише в Twitter и стартира нов подкаст за децентрализирани социални приложения

Share

Приложението за социални списания Flipboard вече се беше ангажирало да се присъедини към „fediverse “ – децентрализираната социална мрежа, която включва приложения като Mastodon. Сега то удвоява тези си амбиции, като обяви, че ще спре да пише в Туитър и ще стартира нов подкаст, посветен на изследването на темата за децентрализираните социални медии.

Днес компанията потвърди, че Flipboard ще преустанови дейността си в Twitter/X, тъй като се фокусира повече върху децентрализираната социална мрежа.

„Въпреки че ни беше приятно да се свързваме с много от членовете на нашата общност там, смятаме, че е жизненоважно да съгласуваме присъствието си в социалните мрежи с платформи, които споделят нашите ценности за насърчаване на надеждна журналистика, експертни мнения и качествена информация“, обяви Flipboard в изявление. „Това е една от причините, поради които се отдалечаваме от Twitter/X и инвестираме енергията си в Mastodon и други отворени социални платформи. Ще запазим акаунтите си и от време на време ще ги използваме, за да ретуитваме нашите създатели и куратори, но няма да следим активно или да публикуваме актуализации в Х“.

Екипите на общността и поддръжката на Flipboard ще бъдат активни в Mastodon, вследствие на тези промени. Тя планира да запази активните си акаунти в X само за да защити марката си. (X набира купувачи за неактивни потребителски имена.)

Кредитиране на изображения: Dot Social

Като принос за решението си Flipboard посочва и отмяната на политиките за модериране на X, които са довели до „увеличаване на вредната реторика и речта на омразата“, казва тя, както и други решения на платформата, които са развили „фалшиви разкази и дезинформация“.

Компанията заяви, че този вид промени противоречат на нейните ценности, поради което вместо това преминава към децентрализираната социална мрежа.

Flipboard е сред технологичните компании, които прегърнаха децентрализираната социална мрежа след придобиването на Twitter от Елон Мъск. Разбира се, самата Flipboard беше ощетена от промените на Мъск, тъй като Twitter отряза разработчиците от своя API и повиши цените за други, което направи несъстоятелно за мнозина да продължат да работят с компанията.

Но Flipboard не само прехвърли интеграцията си с Twitter към Mastodon и Bluesky, но и създаде сървър на Mastodon (или инстанция, на жаргон fediverse) и онлайн общност и се ангажира да интегрира приложението си с ActivityPub– протокола, който захранва Mastodon и други децентрализирани социални приложения. Освен това започна да курира fediverse с редакционни „бюра“, чиято цел е да подобрят новините и откритията в Mastodon.

От днес главният изпълнителен директор на Flipboard Майк МакКю навлиза по-дълбоко в света на fediverse с нов подкаст “ Dot Social„. Подкастът има за цел да изследва обществените, културните и техническите аспекти на децентрализираната социална мрежа, съобщават от компанията пред TechCrunch.

Сред гостите на „Dot Social“ са основателят и редактор на Techdirt Майк Масник; Мичъл Бейкър, главен изпълнителен директор на Mozilla и председател на фондация Mozilla; главният изпълнителен директор на Medium Тони Стъбълбайн, чиято компания също стартира своя собствена инстанция на Mastodon; Еван Продрому, ключов автор на протокола ActivityPub, използван в децентрализираните социални мрежи; Иън Форестър, който е сред водещите в експерименталното навлизане на BBC R&D във fediverse със сървър на Mastodon в social. bbc; съоснователят на Wired и автор Джон Бател; и Тим Чеймбърс, съосновател на Dewey Digital и създател на доклада X/Twitter Migration.

Преди да основе Flipboard, серийният предприемач МакКю е съосновател на софтуера за гласово разпознаване TellMe Networks, който през 2007 г. продава на Microsoft. Той също така е член на борда на директорите на Twitter между 2010 и 2012 г. и е бил вицепрезидент по технологиите в Netscape.

След основаването на Flipboard през 2010 г. компанията се фокусира върху разработването на приложението си за социални списания, а напоследък и върху това как може да свърже приложението си с федеривата, като се интегрира с ActivityPub и управлява онлайн общност като дом за създателите си. McCue, който напоследък активно участва в дискусиите за fediverse, вярва, че с течение на времето ще се появи бизнес модел за fediverse. Междувременно Flipboard има за цел да използва опита си в курирането на уеб, докато преминава към децентрализирани социални медии.

Flipboard не е единствената технологична компания, която приема Mastodon. В допълнение към Medium Automattic включи блоговете на WordPress във fediverse и обмисля да направи същото за Tumblr. Mozilla също залага на бъдещето на децентрализираните социални мрежи и подкрепи финансово клиента на Mastodon Mammoth. Конкурентът на Instagram Twitter/X Threads също казва, че в бъдеще ще се интегрира с ActivityPub.

Подобни статии

Не пропускайте