22 C
София

FTC иска връзката на Microsoft с OpenAI под микроскоп

Главоболията на Microsoft с OpenAI може да не изчезнат след съобщенията, че сега Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) обмисля разследване на инвестицията на Windows гиганта в компанията.

Въпросът дали Федералната търговска комисия реши да започне официална проверка е дали са били нарушени антитръстови правила. Въпреки парите, наливани в него през годините, OpenAI беше основана като организация с нестопанска цел през 2015 г. и инвестицията на Microsoft не се равнява на контрол върху компанията.

Главният комуникационен директор на Microsoft Франк X Шоу подчерта опитите за смекчаване на разговорите в индустрията за разследване: „Въпреки че подробностите от нашето споразумение остават поверителни, важно е да се отбележи, че Microsoft не притежава никаква част от OpenAI и просто има право на дял от разпределението на печалбата .“

Регистърът се свърза с Федералната търговска комисия за мнението си относно докладите и ще актуализира, ако получим отговор.

Microsoft е инвестирала над 10 милиарда долара в OpenAI, за да финансира изчислителната мощност, необходима за обучение на AI модели. За да види възвръщаемост, Microsoft въвежда ChatGPT във всеки ъгъл на своето портфолио. Неотдавнашното напускане и последвалото завръщане на шефа на OpenAI Сам Олтман обаче разтърси ръководителите в централата на Microsoft.

Като такъв, доставчикът на Windows изпрати с парашут наблюдател без право на глас в борда на OpenAI.

В края на миналата седмица Службата за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) стартира консултация, за да поиска от заинтересованите страни да коментират връзката на Microsoft с разработчика на ChatGPT и дали може да се тълкува като сливане, което потенциално изкривява конкуренцията.

Ако е така, CMA сама ще започне официална проверка.

Федералната търговска комисия (FTC) вече е започнала разследване на ChatGPT на OpenAI заради проблеми с поверителността и репутацията. Освен това не е непознат за Microsoft. Въпреки сделката на компанията за 69 милиарда долара за закупуване на Activision Blizzard, която изглежда ще бъде сключена през октомври, FTC продължи опитите си да отмени сливането.

През октомври CMA на Обединеното кралство даде зелена светлина за закупуването на Activision Blizzard от Microsoft за 69 милиарда долара, но разкритикува тактиката, използвана от Microsoft, за да прокара сделката.

„Бизнесът и техните съветници не трябва да се съмняват, че тактиката, използвана от Microsoft, не е начин да се ангажират с CMA“, каза главният изпълнителен директор на регулатора Сара Кардел. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук