22 C
София

GitLab признава, че ИТ некомпетентността в отчитането на финансите продължава

GitLab отново предупреди за съществени слабости в своя финансов контрол поради пропуски в проектирането и поддържането на правилните вътрешни ИТ системи.

След финансовите резултати на code shack за третото тримесечие – които отчитат над очаквания ръст на приходите от 32 процента до $149,7 милиона – GitLab публикува 10-Q правно подаване до Комисията за ценни книжа и борси (SEC), разкриващо, че бизнесът е „установил съществени слабости в … вътрешни контрол върху финансовата отчетност“.

„Ние не проектирахме и не поддържахме ефективен контрол върху някои общи контроли на информационните технологии („ИТ“) за информационни системи, които са от значение за изготвянето на нашите консолидирани финансови отчети“, гласи докладът .

Изявлението повтаря по-ранни предупреждения за липса на финансов контрол и следва публикуването през март на „неблагоприятно мнение“ от одиторите KPMG въз основа на резултатите за цялата година за периода, приключващ на 31 януари 2023 г.

Според SEC отрицателното становище означава, че одиторите са преценили, че финансовите отчети на компанията, взети като цяло, не са представени честно в съответствие с общоприетите счетоводни практики (GAAP) и не отговарят на законовите изисквания на Закона за ценните книжа, член на SX 2.

Уебсайтът за финансови и инвестиционни новини Investopedia обясни , че неблагоприятното мнение представлява „червен флаг за инвеститорите и може да има големи отрицателни ефекти върху цените на акциите“.

Регистърът поиска от GitLab да коментира допълнително. Доставчикът на платформа с отворено ядро все още не е отговорил.

GitLab за първи път разкри пред регулаторите това, което нарича „съществени слабости във вътрешния контрол върху финансовото отчитане“ през декември 2021 г. – първото си подаване на 10-Q след първоначалното публично предлагане на фондовата борса Nasdaq.

„Ние не сме проектирали правилно вътрешния контрол върху изготвянето на нашите финансови отчети, доколкото това е свързано с правилното извършване на ефективен и навременен преглед на счетоводното отчитане и оповестяването на нерутинни транзакции. Следователно съществуваше риск потенциално съществено неточно отчитане на финансовите отчети ще се появят, без да бъдат предотвратени или разкрити навреме“, призна тогава новолистнато дружество.

В последното подаване бизнесът повтори, че не е проектирал и поддържал ефективни контроли за управление на промените в програмата, за да гарантира, че „ИТ програмите, промените в данните и миграциите, засягащи финансовите ИТ приложения и основните записи, са идентифицирани, тествани, разрешени и внедрени по подходящ начин“.

Той не успя да приложи ефективно „контроли за потребителски достъп, за да осигури подходящо разделение на задълженията, ограничен потребителски и привилегирован достъп до нашите финансови приложения, данни и програми до подходящия персонал“.

Финансовото отчитане, прегледът на възнагражденията, базирани на акции, и счетоводството за нерутинни транзакции са били засегнати от тези проблеми, разкрива докладът.

Въпреки че бизнесът признава тези слабости във финансовия контрол, докладът твърди, че главният изпълнителен директор и финансовият директор „заключават, че нашите неодитирани съкратени консолидирани финансови отчети … представят справедливо, във всички съществени аспекти, нашето финансово състояние, резултати от операциите и парични потоци за представените периоди в съответствие с общоприетите счетоводни практики в САЩ.“

GitLab също разкри, че полага „усилия за коригиране“, за да коригира материалните слабости. Докладът посочва, че „предприема стъпките, които смятаме, че ще се справят с основните причини за материалните слабости“, повтаряйки изявление, направено през март.

GitLab все още не е отчела нетна печалба. За третото тримесечие на фискалната 2024 г. тя разкри нетна загуба от 285,2 милиона долара – спрямо 48,5 милиона долара за същия период година по-рано. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук