22 C
София

HashiCorp губи своя Hashi, запазва Corp като съосновател маха за сбогом

Съоснователят на HashiCorp Мичъл Хашимото напуска сградата.

Въпреки че даде името си на компанията, Мичъл Хашимото потвърди в прощално писмо, че ще се раздели с облачната инфраструктура. Неговото решение следва дълъг процес, който започна с оттеглянето като главен изпълнителен директор през 2016 г., преди окончателно да напусне ръководния екип и борда на директорите през 2021 г.

HashiCorp е основана през 2012 г. от Хашимото и Армон Дадгар, в момента CTO. Настоящият главен изпълнителен директор е Дейв Макджанет, който се присъедини към компанията през 2016 г. след престой в Hortonworks, VMware и Microsoft.

Напускащият изпълнителен директор отдаде почит на McJannet и Dadgar в писмото, но след като прекара голяма част от кариерата си в HashiCorp и след като приветства първото си дете през септември, реши, че е време да продължи напред.

Самата HashiCorp също направи някои драматични промени напоследък. Компанията наскоро взе противоречивото решение да приеме лиценза за бизнес източник , докато Хашимото премина към инженерна роля на пълен работен ден. Той е смятан, според всички оценки, за отличен инженер.

През 2021 г. Хашимото каза : „Ще остана страстен и активен служител на HashiCorp и инженерен лидер.“

Две години по-късно Хашимото решава, че би предпочел да прекарва повече време със семейството си и, по думите му, „да се занимава с нови сфери“.

Неговата ера на HashiCorp се смята от мнозина в индустрията за впечатляваща. Компанията яхна многооблачната вълна и около нейните проекти се формира значителна общност. Според GitHub 2023 State of the Octoverse report , приемането на HashiCorp Configuration Language продължава да нараства – 36 процента на годишна база – което показва, че разработчиците избират декларативни езици за внедряване в облак.

Буреносни облаци обаче се събират на хоризонта на HashiCorp. Решението за лицензиране на компанията доведе до появата на конкуренция с отворен код под формата на OpenTofu .

Хашимото беше неясен какво ще последва. Той работи върху Ghostty, страничен проект за терминален емулатор, от 2021 г. и наскоро актуализира неговия блог за разработчици .

Един wag каза пред The Register , че напускането на основател, чието име е част от бранда на компанията, рядко е знак за по-щастливи времена. HashiCorp отказа коментар.

Публикациите в социалните медии бяха предимно положителни, като Хашимото отправи поздравления за работата си и пожелания за бъдещето. Имаше обаче спекулации какво може да означава това за HashiCorp и бъдещата посока на компанията. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук