16.8 C
София

HPE казва, че въздействието на AI върху предприятията не е преувеличено.’ Трябва да се надява така

HPE Открийте EMEA Сега, когато всеки голям производител на технологии се шегува за ухапване от пая за приходи от AI, HPE се стреми да остане релевантна, като приеме това, което CEO надмощие Антонио Нери нарича „AI роден“ стратегия.

Твърдението е, че HPE може да подкрепя клиентите през всяка част от жизнения цикъл на модела на AI, от обучението до настройването и инференциите. Част от това зависи от HPE притежаващ Cray, и да бъде в състояние да предостави суперкомпютърната технология, необходима за обучение на големи AI модели, което според Нери е диференциатор, който някои конкуренти на HPE нямат.

HPE, подобно на много други в индустрията, вижда бъдещето като AI и повече AI –, въпреки че в случая се доставя чрез платформата Greenlake. Компанията ще трябва да убеди пазара, че има ключовите парчета от AI пъзела.

По време на основната си бележка на събитието Discover на HPE в Барселона, Нери подчерта възможностите за използване на AI в предприятията, заемайки изтърканата фраза, че AI ще бъде „най-разрушителната технология на нашия живот.“

Такива изявления са често срещано явление в момента, след експлозията на интерес към генеративните AI модели, причинени от OpenAI и неговия чатбот ChatGPT, базиран на голям езиков модел.

„AI се разглеждаше като обещание някъде на хоризонта преди 2022 г. и ChatGPT дойде и разтърси основите“, каза Нери.

„Сега си представете бъдеще, в което всяко бизнес решение е активирано от AI. Бъдеще, в което прогностичните анализи ще доведат до нови нива на дейности, които ще ви помогнат да вземате по-добри и по-бързи решения и да прогнозирате тенденциите за новите бизнес възможности“, каза Нери.

За да подкрепи това, към Нери се присъединява на сцената Карл Хавард, управляващ директор на Тайга Облак, европейска компания, която изгражда специализиран облак за обработка на ИИ.

Taiga използва HPE Cray XD възли, оборудвани с Nvidia H100 GPU за своята платформа, същия хардуер като GreenLake на HPE за суперкомпютърна услуга Large Language Models, обявена през юни.

Хауърд заяви, че компанията му се стреми да прода́вам демократизирайте достъпа до генеративен AI, така че стартиращите и по-малките предприятия да могат да получат ресурсите, от които се нуждаят, за да обучават модели, вместо да се налага да изграждат собствена инфраструктура или да отиват в големите обществени облаци.

Споразуменията с други дружества също са от решаващо значение за HPE, призна Нери, по-специално Nvidia, като се има предвид, че неговите GPU играят ключова роля както в суперкомпютърните системи на HPE за AI, така и в корпоративното решение за генеративен AI, последният обявено тази седмица в Открийте.

VP на Nvidia за Enterprise Computing, Манувир Дас, България, по време на основната бележка се появи, за да обясни, че много корпоративни потребители не трябва да прекарват цялото време и усилия, за да изградят и обучат свой собствен AI, но в много случаи може да вземете предварително обучен модел на основата и просто да го използвате или да го настроите по-добре да отговаря на техните изисквания.

„С модели на фондация“, някой е свършил цялата работа за вас. Те са свършили 99 процента от работата и ако мога да свърша останалите 1 процента, сега моделът е мой“, обясни той.

Nvidia обаче е и ключов доставчик на конкурентите на HPE, по-специално Dell, които по-рано тази година стартираха свои собствени платформи за извличане и персонализиране на AI плюс настройка на моделите. Те също така използват Nvidia GPUs и софтуера за пакета AI Enterprise.

Въпреки цялото внимание и инвестиции, които се насочват към обучението на AI модели в момента, HPE вярва, че инференцията е по-голямото нещо, тъй като това в крайна сметка представлява по-голямата част от жизнения цикъл на модела на ИИ.

„Използването на AI се случва, когато сте готови да разгърнете тези модели и това се случва от гледна точка на връзките“, каза Нери в отговор на въпрос. „Това може да бъде в центъра за данни, но вярвам, че много от изводите ще бъдат да се помогне при обработката в реално време, където са данните, където решенията трябва да се вземат по-бързо.“

Това потенциално търсене на нова инфраструктура в подкрепа на AI инференциите може да бъде точно това, от което HPE се нуждае, след неотдавнашното 31 Процента спад в приходите за неговия изчислителен бизнес. Това е последвано от спад на отчетените приходи за предходните две тримесечия.

„Компютният бизнес, той не си отива и вероятно ще получи още един изстрел в ръката заради AI“, каза Нери в отговор на друг въпрос.

Какво ще стане, ако индустрията не купува в обещание за AI?

Но с HPE залагането голямо на AI, какво се случва, ако не се окаже, че това е огромната точка на пречупване, която много коментатори твърдят?

Мат Харис, управляващ директор на HPE за Великобритания, Ирландия, Близкия изток и Африка, е категоричен, че това ще промени из основи начина, по който функционират предприятията.

„Мисля, че генеративният AI в ChatGPT изведе AI на преден план в съзнанието и мисловния процес на всички, но не мисля, че е преувеличен. Мисля, че AI ще проникне в живота ни и вече го е направил, ако мислите, че търсенето в интернет се е подобрило през годините, или използването на чатботове, които ви говорят за решаване на клиентски запитвания или проблеми, вече е доста широко разпространено“, каза Харис. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук