22 C
София

Huawei се готви да се отдели от Android на потребителските устройства с HarmonyOS Next

Миналата седмица Huawei представи подробно голямо издание на своята HarmonyOS, което ще накара китайския гигант да скъса с екосистемата на Linux.

HarmonyOS стартира през 2019 г. – първоначално като операционна система за IoT устройства, но по-късно адаптирана да работи на смартфони и друг хардуер. Huawei предположи, че операционната система може да работи на нейните преносими устройства, таблетни компютри, смартфони и смарт телевизори и да предлага унифицирано изживяване във всички.

Това много прилича на нещо, което Google може да достави с Android, с който HarmonyOS беше съвместим.

Но между геополитическите трудности на трансграничния трансфер на технологии и желанието да се изгради възможно най-доброто предложение, до 2023 г. Huawei посочи, че ще изгради версия на HarmonyOS, която скъса с екосистемата на Android – дори това да означава болка за разработчиците и потребителите .

Миналата седмица Huawei пусна това предложение без Android: HarmonyOS Next. И твърди, че също е създал ядрото, за да го захранва – което означава, че Huawei се е развел както от Android, така и от Linux. Изпълнителите твърдят, че ядрото превъзхожда Linux по някои показатели, включително ефективност на паметта.

Потребителите бяха подразнени с трейлър видео , което показва как изглежда потребителски интерфейс, който е взаимствал много от iOS и основни версии на Android от Samsung и Oppo.

Huawei обеща HarmonyOS Next да дебютира за потребителите през четвъртото тримесечие на 2024 г. и че дотогава ще са обучени милиони разработчици и ще са осигурени хиляди собствени приложения, които да работят на операционната система. Версия за разработчици е обещана за скорошно пускане.

В сесии за разработчици Huawei подробно описа вътрешностите на операционната система и как ще се достави с всички основни приложения и услуги, които потребителите ще очакват – неща като карти, управление на снимки и калкулатор – и инструментите за разработчици, които създава.

Huawei също така разработи „отворена“ версия на HarmonyOS Next – вероятно с надеждата, че трети страни могат да обмислят операционната система за захранване на техните собствени устройства.

Стремежът на разработчиците и възможното приемане на HarmonyOS Next от OEM са толкова важни, колкото и самият софтуер. Ако Huawei може да развие екосистема от играчи на трети страни, това може да създаде жизнеспособна алтернатива на дуопола Android/iOS.

Възродената гама смартфони на Huawei беше приветствана като патриотична алтернатива за китайските купувачи. И все пак дори няколкостотин милиона устройства на Huawei, работещи с HarmonyOS Next, не биха били значително предизвикателство за Apple и Google извън Китай.

Нито други китайски производители на телефони, които приемат операционната система, непременно биха направили разлика. Спомнете си, че Microsoft се свърза с компании като HTC, LG и Samsung за създаване на телефони с Windows Phone, но не успя да пробие пазара. Само Samsung остава сила на пазара на мобилни телефони – и той е ол-ин за Android.

Huawei има едно огромно предимство: правителството на Китай е на негова страна и вече даде да се разбере, че предпочита държавните служители да не използват iOS за официален бизнес. Ако правителствата на Китай изразят предпочитание към HarmonyOS, платформата може да се превърне в де факто стандарт зад Голямата защитна стена. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук