22.8 C
София

IBM спира рекламирането в X, след като реклами се появяват до антисемитско съдържание

IBM спря рекламата си в X, след като се появиха съобщения, че рекламите ѝ са били показвани заедно с антисемитско съдържание в платформата.

„IBM има нулева толерантност към речта на омразата и дискриминацията и незабавно спряхме всички реклами в X, докато разследваме тази напълно неприемлива ситуация“, потвърди Big Blue пред The Register.

Този ход изглежда е предизвикан от доклад на Media Matters, публикуван вчера, в който се откриват реклами на IBM, както и на Apple, Oracle, Xfinity и Bravo, в непосредствена близост до „пронацистко съдържание“. Браво е американска кабелна мрежа, собственост на изпълнителния директор на Twitter-Slash-X Линда Якарино, бивш работодател на NBCUniversal, където преди това тя беше председател на отдела за глобална реклама и партньорства.

Не е ясно дали другите компании също са спрели рекламите си. Свързахме се с тези, чиито реклами са били маркирани от Media Matters, но не получихме отговор от никого, освен от IBM.

Според вътрешни документи, прегледани от Politico, Европейската комисия също е спряла рекламата в X в отговор на „широко разпространените опасения, свързани с разпространението на дезинформация“. Apple очевидно също е спряла рекламите си в Twitter.

В интерес на истината напоследък се наблюдава общо забавяне на разходите за онлайн реклама; може би е подходящо IBM и други да изтеглят рекламите си в тези несигурни времена и да спестят малко пари, като основната вина за това е на дезинформацията. Някои казват, че Twitter винаги е имал проблем с антисемитизма.

Въпреки това докладът на Media Matters и рекламната пауза на IBM идват ден след като собственикът на платформата Елон Мъск отговори на потребител на X, който популяризира – без да назовава името си – конспиративната теория за„голямата замяна„, която твърди, че съществува глобален еврейски заговор за замяна на населението на страните с преобладаващо бяло население с малцинства.

„Вие казахте действителната истина“, каза Мъск на постера, който твърдеше, че еврейските общности са прокарали „диалектическа омраза срещу белите“ и сега са принудени да се сблъскат с факта, че „тези орди от малцинства … също не ги харесват много“.

Вчера Якарино премина в режим на контрол на щетите в Х, като настоя, че антисемитизмът и дискриминацията нямат място „никъде по света – това е грозно и неправилно. Точка.“

„Гледната точка на X винаги е била много ясна, че дискриминацията от всички трябва да ОСТАНЕ повсеместно – мисля, че това е нещо, с което всички можем и трябва да се съгласим“, добави Якарино. „Когато става въпрос за тази платформа – X също така е била изключително ясна относно усилията ни да се борим с антисемитизма и дискриминацията.“

Моля, за нюанси, моли X

X отговори на въпросите на The Register, като отново предостави изявление на неназован изпълнителен директор на компанията.

От Twitter ни казаха, че Media Matters и групи като нея „агресивно търсят публикации в X и след това отиват в акаунтите, а ако видят реклама, изследователите на Media Matters продължават да натискат refresh, за да уловят възможно най-много марки“.

Рекламната платформа на X не поставя умишлено никакви реклами до подстрекателско съдържание, нито пък поставянето на реклами предполага, че дадена марка подкрепя този вид изказвания, казаха ни от X. „Рекламите следват хората“, каза изпълнителният директор, което означава, че изследователят, който прави разследването, ще види приложимо за него съдържание. „Така работи таргетирането на потребителите“, казаха ни.

Въпреки това X заяви, че е направила проверка на акаунтите, в които Media Matters е открила антисемитско съдържание, „и те вече няма да могат да се монетизират, а конкретните публикации ще бъдат обозначени като „чувствителни медии“. Не са премахнати обаче.

„След придобиването X направи инвестиции, за да гарантира, че X е равностойна или има по-силен контрол върху безопасността на марката и пригодността в сравнение с други платформи“, каза изпълнителният директор на X. „Досега през тази година 99 % от измерените рекламни места са се появили в съседство със съдържание, оценено над критериите за „долна граница“ на безопасността на марката, определени от [Глобалния алианс за отговорни медии].“

X също така твърди, че нейните логове показват, че нито една от рекламите, които Media Matters изтъква в доклада си, не е била пусната в непосредствена близост до показваните от нея публикации, поне към 15 ноември. X твърдеше, че Media Matters би трябвало да заснеме всички свои примери вчера сутринта, преди да публикува доклада си, но X не може да потвърди легитимността на рекламите, докладвани от Media Matters, докато не бъдат завършени всички нейни логове за 16 ноември, което очевидно не беше така, когато попитахме тази сутрин.

Якарино си има работа

Приходите от реклама на X – основният източник на приходи, когато се наричаше Twitter – страдат от закупуването на компанията от Мъск през октомври 2022 г. Рекламните приходи се свиха значително след придобиването на Мъск, тъй като възникнаха опасения за безопасността на марката и големите рекламодатели започнаха да бягат от платформата.

Макар че според съобщенията много от тях са се върнали, се твърди, че разходите им за X са нищожни в сравнение с тези, които са били в дните преди появата на Мъск.

Якарино се присъедини към компанията по-рано от планираното, тъй като приходите от реклама продължиха да намаляват, и предприе светкавични мерки за безопасност на рекламата в един от няколкото опита да си върне рекламодателите. Съобщава се, че приходите от реклами са намалели наполовина малко след нейното поемане, а последният шум около речта на омразата вероятно няма да помогне за това.

Междувременно банките, които са финансирали придобиването на Мъск, започват да се притесняват. Повече бягащи рекламодатели означава повече загубени приходи и по-голяма вероятност облигациите, държани от финансиращите, да са непродаваеми. Мъск хвърля вината върху групи като еврейската група за борба с омразата Anti-Defamation League, която той заплаши да съди през септември.

„ADL несправедливо атакува мнозинството от Запада, въпреки че мнозинството от Запада подкрепя еврейския народ и Израел“, каза Мъск за групата в сряда. „Това е така, защото според собствените си постулати те не могат да критикуват малцинствените групи, които са основната им заплаха.“

„Това не се отнася за всички еврейски общности, но не се ограничава и само до ADL“, добави Мъск.

Успех с маневрирането за безопасност на марката около това, Линда. ®

PS: Читателите несъмнено знаят за историята на IBM с нацистка Германия: Европейските дъщерни дружества на Big Blue са доставяли изчислителни машини на германското правителство по време на и около Втората световна война. До 1941 г. американската корпорация е прекъснала връзките си с администрацията на Хитлер. Десетилетия по-късно IBM заявява, че „осъжда нацисткия режим и неговите зверства“.

Времето днес

София
ясно небе
22.8 ° C
23.4 °
22.8 °
68 %
1.5kmh
8 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
35 °
пн
30 °
вт
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук