19.8 C
София

Mastodon решава проблема с „момчетата за отговори“ с най-новата си функция

Последната актуализация на Mastodon се занимава с проблем, който потребителите на Twitter познават твърде добре: бичът на „момчетата за отговори“. С този термин се наричат мъжете, които редовно отговарят на публикации на жени по твърде познат начин, често за да „обяснят на мъжа“, да спазят добрия тон, да предложат непоискан съвет или да натоварят оригиналния автор на публикацията, а „момчетата за отговори“ са дългогодишен проблем в социалните медии. Сега, като се започне от приложението Mastodon за Android, компанията експериментира с просто напомняне, което ще се появява, когато някой е на път да отговори на непознат. Напомнянията могат да включват и малко контекст – например дали непознатият е експерт в своята област или дали публикацията, на която потребителят отговаря, е стара – за да се предотвратят ненужни или безполезни коментари.

„Въпреки че проучваме множество различни начини за справяне с този проблем, идеята, с която експериментираме днес, е просто да напомняме на хората, когато са на път да отговорят на непознат“, обяснява основателят и главен изпълнителен директор на Mastodon Евгени Рочко. „Вярваме също, че като показваме малко информация за човека, с когото ще разговаряте, можем да предотвратим някои неловки ситуации, като например да обяснявате нещо на експерт в дадена област.“

Кредитиране на изображенията: Mastodon

Освен това функцията ще напомня на потребителите, когато отговарят на публикация, която е на повече от три месеца, тъй като те вече не се считат за част от активна дискусия. По-старите публикации на потребителите често се появяват по погрешка, предизвиквайки отговори, защото някой е търсил определена тема и е попаднал на публикацията в резултатите от търсенето.

Потребителите могат да отхвърлят предупрежденията, като докоснат бутона „Разбрах“ или по-малката, по-малко натрапчива опция „Не ми напомняй повече“.

Новите функции стартират първо в приложението Mastodon за Android, но скоро ще се появят и в приложението за iOS, казват от компанията. Ако експериментът се окаже успешен, Mastodon ще ги въведе и в уеб интерфейса.

Кредитиране на изображения: Mastodon

Идеята, че малките побутвания могат да помогнат за промяна на поведението на потребителите, е нещо, което Twitter, сега наречен X, вече е използвал в своя полза – поне в ерата преди Елон Мъск.

Например, компанията изскачаше с напомняния, които питаха потребителите дали действително са прочели статията, която се готвят да ретуитнат, или ги молеше да споделят туита, вместо да правят скрийншот. Най-забележителното е, че тя добави и функция, която подканваше потребителите да преработят „вредните“ отговори – т.е. езика, който е обиден, тролски или по друг начин оскърбителен. Вътрешните данни на Twitter установиха, че тези малки побутвания биха могли да работят, тъй като 34 % от хората са преразгледали първоначалния си отговор, след като са видели подканата, или са предпочели изобщо да не изпращат отговора си. Компанията установи също, че след еднократното подканяне хората са писали с 11 % по-малко обидни отговори в бъдеще. Това показва, че използването на побутвания може да има по-дълготрайно въздействие.

Но от друга страна, прекомерната употреба на побутвания може да потисне разговорите в платформата, която трябва да бъде място за споделяне на лични мнения и идеи. Поради тази причина е необходимо да се намери баланс между полезните побутвания и свободата на изразяване.

В случая на Mastodon оформянето на новата функция като „експеримент“ позволява на компанията да променя времето и честотата на появяване на побутванията на потребителите, когато събере повече данни за полезността на побутванията. Ако пък установи, че побутванията не са полезни, тя може да прекрати експеримента и да опита нещо ново.

„Като цяло се стремим да гарантираме, че хората в Mastodon имат приятно преживяване при публикуване“, добавя Рочко. „Неведнъж сме чували колко много хората обичат да идват в Mastodon, за да водят истински разговори с истински хора. И искаме да гарантираме, че това ще остане така“, казва той.

Времето днес

София
ясно небе
19.8 ° C
20.6 °
19.8 °
49 %
8.2kmh
1 %
пт
20 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
28 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук