16.8 C
София

Microsoft спира WordPad, най-малко любимият текстов редактор в света

Microsoft започна да се отказва от WordPad от Windows и премахна редактора от първата компилация на Canary Channel от 2024 г.

Знаехме, че идва , но реалността пристигна в Канарския канал. Чистата инсталация ще пропусне WordPad от компилация 26020 на Windows 11. В неразкрит момент приложението ще бъде премахнато при надграждане.

Приложението People също се прекратява, както се очаква, и Steps Recorder няма да получава повече актуализации и вместо това ще показва банер, който насърчава потребителите да опитат нещо друго. Може би ClipChamp?

WordPad винаги е бил странен инструмент. Със сигурност не е нещо, с което човек би искал да редактира текст, но не е и текстообработваща програма. Усещането е като завръщане към предишна епоха. Той обаче също беше безплатен, идваше с Windows и не настояваше да има връзка с интернет, за да работи.

Налични са много алтернативи, но беше удобно нещо да го имаш наоколо. Сега, на излизане, поне му беше спестено унижението да бъде поставен AI Copilot на Microsoft.

И тогава има привидно безкрайни ощипвания и промени, които се правят в Notepad, напълно приемлив редактор, който успя да издържи десетилетия, преди Microsoft да реши , че има нужда от малко полиране . Вместо това съдбата на WordPad е бързо прекратяване.

Microsoft изброява премахването в раздела „Промени и подобрения“ на своето съобщение, раздел, който не включва промените в менюто „Старт“, които шефът на Windows каза, че екипът ще бъде принуден да внедри.

Освен подобрения в достъпността – по-специално гласов достъп до множество дисплеи – компилацията включва функционалност за указване кога енергоспестяващата функция е включена и добавя възможност за поставяне на пауза и възобновяване на задания за печат, за да позволи поддръжка на принтера по време на работа. Microsoft планира да добави и възможност за преименуване на принтер директно от същия екран с настройки. Ако приемем, че вече не е извършил случайно самото преименуване .

Има и подобрения в споделянето на Windows и възможността да се даде по-удобно име на устройство в споделянето наблизо, но смъртта на WordPad веднъж завинаги прави тази компилация забележителна. След като надстройките започнат да премахват обреченото приложение, това ще бъде това. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук