NHS England публикува силно редактиран договор с Palantir, когато празненствата започнаха

Share

NHS England избра последния работен ден преди Коледа, за да публикува силно редактиран договор за противоречивата Federated Data Platform, който възложи на американската шпионска фирма Palantir през ноември.

Големи раздели от трите договорни документа – публикувани в петък, 22 декември, когато работниците се опаковаха за празниците – бяха затъмнени, включително по-голямата част от раздела, описващ „защитата на личните данни“, според официална публикация на уебсайта на правителството за търгове.

palantir nyse

Palantir събира £330 милиона от NHS данни въпреки страховете за поверителността

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Критиците посочиха, че редактирането на значителна част от договора и публикуването му в навечерието на празничния сезон едва ли е изпълнило обещанието на NHS England да гарантира, „че са научени уроци по доверие и прозрачност“.

В брифинг , публикуван относно договора за FDP, правителственият здравен quango каза: „Бяха извлечени ключови поуки от предишни програми за данни, включително необходимостта от а) прозрачност и б) данните да се съхраняват в защитена среда с правилните проверки и баланси Ние гарантираме, че са извлечени уроци по доверие и прозрачност както по отношение на дизайна, така и в начина, по който действаме, например навременното публикуване на информация и документация, открито публикуване на случаи на използване и оценки на въздействието върху защитата на данните.“

NHS England — която започна връзката си с Palantir по време на пандемията с възлагането на договор от £1 — каза, че FDP ще предостави софтуер за свързване на тръстове на NHS и регионални системи и ще предложи последователно техническо средство за свързване на данни, които вече са събрани за грижи за пациенти .

„Клиницистите лесно ще имат достъп до информацията, от която се нуждаят, за да вършат работата си – на едно място – освобождавайки време, изразходвано за административни задачи, и им позволявайки да предоставят най-подходящите грижи за пациентите“, се казва в него.

Известието за възлагане на договор оценява договора на £182,2 милиона ($230 милиона) за четири години, завършващи през февруари 2027 г. По-ранното изявление от NHS England казва, че договорът може да продължи седем години и да струва до £330 милиона ($412 милиона).

Кампаниите за здравни данни се подготвят за правно оспорване на сделката с FDP, като твърдят, че няма правно основание за преместване на данните на пациентите към платформата в рамките на настоящите правни указания, които NHS Digital използва за получаване и споделяне на данни в рамките на NHS.

Говорител на NHS каза, че този ход „фундаментално погрешно разбира как ще работи платформата за обединени данни и е напълно неправилен както от гледна точка на закона, така и от гледна точка на фактите. Платформата ще използва само съществуващи данни, законно събрани от NHS, за да поддържа директна грижа за пациентите, което е законно съгласно всички съответни разпоредби за защита на данните.“

Palantir стана част от мисленето на NHS England по време на ранните етапи на пандемията COVID-19. Чрез предоставяне на технология в договор за £1, уреден без състезателен процес, той спечели бизнес на стойност £1 милион ($1,25 милиона), след което беше подписан договор за £23 милиона ($28,7 милиона) през декември 2020 г., отново без конкуренция. По-скорошни сделки за разширение означават, че компанията за аналитичен софтуер е спечелила общо £60 милиона ($75 милиона) от NHS, без да се конкурира с други компании, които предоставят подобен софтуер.

NHS England заяви, че състезанието на FDP е честна, открита и прозрачна поръчка в съответствие с Наредбите за обществените поръчки от 2015 г. ®

Подобни статии

Не пропускайте