22 C
София

Oracle тихо удължава поддръжката на Solaris 11.4 до 2037 г

Oracle тихо разшири платената поддръжка и надстройките за Solaris 11.4 до 2037 – три години след предишния краен срок – и направи същото за по-ранните версии на операционната система миналата година.

Solaris е патентован Unix, който Oracle придоби заедно със Sun Microsystems през 2010 г. Съчетана със собствения SPARC силикон на Sun, операционната система беше необичайно мащабируема и надеждна опция в своето време и ранното внимание на Sun към технологиите в уеб мащаб я направи обичаен избор за уеб 1.0 играчи.

Но по времето, когато Oracle придоби Sun, Solaris беше на път да се превърне в наследена технология. И през 2018 г. Oracle почти потвърди това състояние, като спря разработката на основен ъпгрейд и замрази операционната система на версия 11.4, плюс непрекъснати корекции и актуализации на пакети.

Признавайки, че Solaris е вид комплект, който е в основата на критични за мисията приложения, които могат да работят десетилетия, Oracle обеща да предложи постоянна поддръжка и непрекъснати актуализации за Solaris и в бъдеще – но без допълнителни издания на Big Bang.

Big Red предлага три вида поддръжка:

  • Premier – Поддръжка на хардуер и интегриран софтуер на Oracle Sun, като фърмуер.
  • Разширено – Платена поддръжка и надстройки за Oracle Solaris и Oracle Linux.
  • Поддържане – Неограничен достъп до инструменти за поддръжка и пачове на Oracle, плюс „помощ от експерти по техническа поддръжка“ за тези, които желаят да платят.

Solaris 11.4 беше под Premier поддръжка до 2031 г., разширена поддръжка до 2034 г., а Oracle обеща поддържаща поддръжка за неопределен период от време.

Но миналата седмица Oracle тихо се отказа от актуализация на своята политика за поддръжка през целия живот [PDF], която гласи, че разширената поддръжка за Solaris 11.4 ще продължи до 2037 г. Датата за 2031 г. за прекратяване на Premier Support остава същата.

През 2023 г. Oracle добави още три години разширена поддръжка към Solaris 10 и Solaris 11.3, като и двете вече ще влязат в сферата на поддържащата поддръжка през 2027 г. вместо през 2024 г.

Тези разширения не трябва да се приемат като знак за ентусиазъм за Solaris. Oracle продължава да насърчава миграцията на приложенията на Solaris към версия 11.4 и се опита да направи тези усилия по-лесни, като опакова операционната система в удобни за разработчици форми.

Но очевидно все още има потребители на Solaris, които виждат операционната система като голяма част от своето бъдеще и са готови да платят за тази привилегия. Oracle със сигурност не е благотворителна организация и не би разширила подкрепата си, ако това не беше печелившо. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук