16.8 C
София

Red Hat улеснява миграцията към RHEL за задържане на CentOS 7

Red Hat предложи, ако клиентите се притесняват от предстоящия край на живота на CentOS 7, може да пожелаят да мигрират към Red Hat Enterprise Linux (RHEL) чрез неговата услуга Insights.

Поддръжката на CentOS Linux 7 приключва на 30 юни 2024 г., решение, взето от Red Hat в края на 2020 г. Сега подразделението на IBM е загрижено за съдбата на онези, които все още се придържат към некомерсиалната Linux дистрибуция.

CentOS проследяваше RHEL и беше алтернатива на плащането на Red Hat за абонамент за неговия софтуер, ако клиентът желаеше да се откаже от официалната поддръжка. През 2020 г. проектът насочи клиентите към CentOS Stream, който е базиран на клон за разработка на RHEL и не е идеален за производствени натоварвания.

Смъртта на CentOS предизвика създаването на RHEL алтернативи като Rocky Linux и AlmaLinux. Въпреки това, Red Hat предприе стъпки за смазване на клонингите на RHEL по-рано тази година, като затвори достъпа до изходния код на RHEL за такива цели.

И така, какво трябва да правят всички тези потребители на CentOS 7, когато настъпи краят на живота? Red Hat изброи няколко често задавани въпроса по проблема, които, странно, не включват очевидното „Защо направихте това?“

Въпреки че Red Hat отдавна предоставя инструмент Convert2RHEL, добавянето на Red Hat Insights Tasks за системен анализ и преобразуване е насочено директно към клиентите, които искат да конвертират CentOS 7 системи в RHEL. Дъщерното дружество на IBM каза: „Това ръководено изживяване намалява сложността, риска и времето, необходимо за вашето преобразуване в RHEL.“

Клиентите вероятно няма да видят намаление на разходите. Кодерите могат да вземат безплатно абонамент за разработчици за RHEL – ако е за самостоятелна употреба, а не за използване в организация – и има възможност абонатът да се класира за безплатен абонамент за разработчици. Въпреки това, за да използвате RHEL в производството, е необходим „абонамент на конкурентна цена“.

Red Hat Insights опростява процеса на преобразуване, въпреки че се съмняваме „как ще направя миграцията?“ е най-голямото безпокойство на потребителите, гледащи наближаващата дата на края на живота. Съществуват алтернативи като AlmaLinux и Rocky Linux и срещу заплащане SUSE ще поддържа светлините на CentOS 7 за малко по-дълго.

Този инструмент за преобразуване цели да направи скока от CentOS 7 към RHEL, въпреки че Red Hat каза, че едно бъдещо подобрение ще бъде „обмисляне на допълнителни, съвместими Linux дистрибуции, ако е необходимо“. Ще бъде интересно да видим какви ще бъдат тези разпределения. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук