20.8 C
София

SAP е изправен пред още обвинения за нарушаване на доверието на клиентите на място

SAP отново е обвинен в нарушаване на доверието на клиентите от втора потребителска група след решението да въведе иновации в предпочитаните от нея модели за възприемане на облака.

Говорейки за UK и Ireland User group, председателят Пол Купър заяви, че SAP е изправен пред разбивка на доверието с членовете си заради избора на SAP да въведе само иновативни функции като AI в S/4HANA — най-актуалното ERP предлагане — в облака под РЕЙЗ със SAP и GROW със SAP схеми. Потребителите, които са внедрили софтуера на място или в облачно хоствани системи, няма да получат тези актуализации, въпреки че те ще бъдат поддържани и ще получават други актуализации до 2040 г., каза продавачът.

„On-prem и хостваните клиенти са недоволни, меко казано, с изявлението на [CEO] Christian Klein, в което се посочва, че SAP ще пусне само нови иновации в облака,“ Купър каза.

Последното проучване на членовете на UKISUG показва, че 79 процента от тези, които са се преместили в S/4HANA, имат локално или хоствано разполагане. От тези, които планират да се преместят в S/4HANA, 70 процента планират да се преместят в локална или хоствана версия, каза потребителската група.

Опасенията на UKISUG отразяват тези на немскоговорящата потребителска група DSAG, която обхваща потребители в Германия, Австрия и Швейцария, и която също говори за срив в доверието това лято Изявление на Клайн пред инвеститорите.

И двете групи се опасяват, че продавачът се отказва ангажиментът си през 2020 г когато изпълнителният член на борда на SAP за продуктово инженерство CTO Thomas Saueressig говори за предоставяне на клиентите на избор между облачни и локални внедрявания.

Говорител на конференцията UKISUG в Бирмингам, Купър заяви: „Г-жа Saueressig не веднъж каза, че внедряването на облаци идва с пълна иновация, докато други аромати на S/4HANA не го направиха. Също така ни беше казано, че S/4HANA ще бъде подкрепена до 2040 г. Не е имало предупреждения, че големите иновации ще бъдат доставени само на обществени и частни облачни клиенти, използващи RISE или GROW.

“Защо SAP не ни каза, че новите иновации ще бъдат достъпни само за клиенти в облака? Не смятаха ли, че това е важно в процеса на вземане на решения? Това са въпросите, които нашите членове задават“, каза той в реч.

Говорейки на На Регистъра, Купър каза, че решението на SAP за иновации само в облака може да постави ИТ лидерите, които имат поддръжка на ниво борд за ъпгрейд на ERP на място в трудна позиция.

„Като функционален лидер в ИТ, когато отидете да видите CFO и CEO да получите S/4HANA проект подписа —, защото размерът на разходите означава, че това са проекти на ниво съвет — след това една или две години по-надолу, трябва да се върнете и да кажете, О, О, между другото, сега трябва да направим X или Y, защото събитията се променят, доверието във вас и доверието във вашата функция е накърнено. Определено виждаме това от членството и мисля, че има малко объркване по отношение на това как е съобщено [от SAP] и какво всъщност означава.“

През септември, когато говорите с немскоговорящи потребители, трябва да, Клайн обеща SAP няма да остави нито един клиент след себе си: „Ние ще продължим да държим повече от 200 ERP версии в повече от 130 страни. Ще ги локализираме и ще ги поддържаме. За това ще похарчим няколко милиарда евро, за да вземем тези клиенти“, се казва в превод на речта му.

Клайн обаче каза, че „стратегическите“ иновации, като въвеждането на генеративен AI в корпоративните системи, могат да бъдат постигнати само в облака.

Когато поставихме тези опасения пред SAP днес, той отговори: „Нашето партньорство с всеки от нашите клиенти се основава на доверие, тъй като много от тях са направили значителни инвестиции с нас от десетилетия. Затова не възнамеряваме да преустановим обещанието си да обслужваме местни клиенти, които внедряват, управляват и изграждат бъдещето си с SAP S/4HANA. Поддръжката на SAP S/4HANA ще продължи до 2040 г.

„Това означава, че SAP ще предоставя непрекъснати подобрения, разширения и иновации на тези ценни клиенти, включително всички необходими законови промени, като част от нашия ангажимент за поддръжка. Пътните карти за иновации за SAP S/4HANA продължават да се актуализират и публикуват на sap.com.“

Конър Риордан, вицепрезидент на UKISUG, заяви, че потребителската група е разбрала от SAP, че иновации като AI се разработват само на най-новия код, наличен в облачната версия. Ангажиментът на доставчика с RISE със SAP е, че поддържа клиентите на най-новия набор от кодове, което позволява на клиентите да имат достъп до най-новите иновации.

Стратегията на “SAP е да разработва софтуер за най-новия набор от кодове, а не непременно да го прави обратно съвместим. Това добавя огромни разходи. Така че технически, няма причина да не могат да го направят; комерсиално, те са решили да не го правят“, каза той.

През третото тримесечие оперативната печалба на SAP се е увеличила с 11 процента спрямо същото тримесечие година по-рано, за да достигне €1,7 милиарда ($1,87 милиарда), на гърба на €7.7 милиарда ($8.46 милиарда) общи приходи. ®

Времето днес

София
ясно небе
20.8 ° C
20.8 °
20.8 °
68 %
0kmh
0 %
нд
21 °
пн
30 °
вт
31 °
ср
32 °
чт
32 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук