12.8 C
София

Spotify твърди, че предстоящите промени в модела на възнагражденията ще донесат 1 млрд. долара на артистите за пет години

Предстоящите промени в модела на възнагражденията на Spotify ще донесат 1 милиард долара за пет години на нови и популярни изпълнители, обявиха от стрийминг услугата във вторник. Както вече беше съобщено, Spotify променя системата си за възнаграждения, за да насочи повече пари към популярни изпълнители и звукозаписни компании, като същевременно повишава минималния праг на плащане за стрийминг на музика в платформата и се бори с измамите при стрийминг.

Компанията твърди, че новата политика ще възпрепятства изкуствения стрийминг, ще разпределя по-добре малките плащания, които не достигат до изпълнителите, и ще се справи с онези, които се опитват да играят с шума в системата.

„Макар че всеки от тези проблеми засяга само малък процент от общия брой стриймове, решаването им сега означава, че можем да насочим приблизително 1 млрд. долара допълнителни приходи към нововъзникващи и професионални изпълнители през следващите пет години“, пише Spotify в публикация в блога.

Що се отнася до новия минимален праг на плащане, песните трябва да достигнат поне 1000 стрийма през последните 12 месеца, за да генерират авторски възнаграждения от следващата година. Компанията казва, че няма да печели допълнителни пари по този модел и че „няма промяна в размера на пула от музикални авторски възнаграждения, изплащани на притежателите на права от Spotify; просто ще използваме десетките милиони долари годишно, за да увеличим плащанията за всички отговарящи на условията песни, вместо да ги разпределяме на плащания от 0,03 долара“.

Spotify твърди, че разполага с повече от 100 милиона песни и че десетки милиони от тях са били стриймвани между 1 и 1000 пъти през изминалата година и са генерирали средно по 0,03 долара на месец.

„Тъй като лейбълите и дистрибуторите изискват минимална сума за теглене (обикновено 2-50 долара за теглене), а банките начисляват такса за транзакцията (обикновено 1-20 долара за теглене), тези пари често не достигат до ъплоудърите“, отбелязва Spotify. „И тези малки плащания често биват забравяни. Но в съвкупност тези малки пренебрегнати плащания възлизат на 40 млн. долара годишно, които вместо това биха могли да увеличат плащанията към изпълнителите, които са най-зависими от приходите от стрийминг.“

Компанията отбелязва, че 99,5% от всички стриймове са на песни, които имат поне 1000 годишни стрийма, и всяка от тези песни ще печели повече при тази политика.

Spotify вярва, че тъй като ъплоудърите вече няма да могат да „генерират стотинки от изключително голям обем песни“, политиката ще премахне една стратегия, използвана за опити за игра на системата или за прикриване на изкуствен стрийминг.

За да възпре изкуствения стрийминг, от следващата година Spotify ще започне да таксува лейбълите и дистрибуторите на песен, когато бъде открит изкуствен стрийминг на тяхното съдържание. Въпреки че Spotify е в състояние да се бори с изкуствения стрийминг, след като той се появи в платформата, тя вярва, че тази промяна ще възпре хората да качват такова съдържание на първо място.

Що се отнася до борбата с тези, които се опитват да „изиграят системата с шум“, Spotify ще увеличи минималната дължина на песента за функционални записи на шум, като бял шум и природни звуци, на две минути, за да могат да се генерират авторски възнаграждения. Тъй като потребителите често стриймват този тип съдържание в продължение на часове, Spotify казва, че това понякога се използва от лоши играчи, които изкуствено съкращават песните си, за да увеличат максимално потоците, носещи авторски възнаграждения.

„Например, една типична песен е дълга няколко минути“, казва Spotify. „Някои лоши актьори съкращават китовите звукови песни до 30 секунди и ги подреждат последователно в плейлиста, без слушателите да забележат, така че да печелят прекомерно големи плащания. Освен дължината на песента, записите на шум се оценяват по същия начин като музикалните записи. Огромното нарастване на фонда от авторски възнаграждения създаде възможност за приходи за лицата, които качват шумови записи, значително надхвърлящи техния принос за слушателите.“

Чрез определянето на минимална дължина на песента Spotify вярва, че този тип съдържание ще печели малка част от това, което е печелило преди, което от своя страна ще освободи допълнителни пари, които ще се върнат в пула за авторски възнаграждения за усърдно работещите изпълнители.

Времето днес

София
предимно ясно
12.8 ° C
14.5 °
12.8 °
82 %
2.6kmh
16 %
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °
ср
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук