22 C
София

Steam клиент отпада поддръжката на macOS, но я добавя към Linux

Последното съобщение за актуализация на Valve Software за Steam клиента съдържа новини както за Mac, така и за Linux потребители – и портатите трябва да се отнасят не само за геймърите.

Какъв последна актуализация в Steam клиента се споменават няколко подобрения за потребителите на Linux –, но също така се свързва с край на съобщението за подкрепа за потребители на macOS 10.13 и 10.14. Тези версии вече не се поддържат и това бележи края на линията за 32-битови игри на Intel Mac.

Това не е моментно прекъсване от 100 процента. Клиентът и игрите ще продължат да работят за сега –, но няма да има повече актуализации и ако той или игрите, инсталирани с него, се счупят, добре, това означава, че геймърите ще бъдат сами. Основната причина за отпадането на тези версии е, че Chrome на Google вече не поддържа тези MacOS версии, а Steam използва Chrome вътрешно.

Хром 113, за, освободен през май, беше последната версия, която поддържаше Висока Сиера и Мохаве. Сега, последният текущ браузър за тези стари MacOS версии е Файърфокс 115 ESR. На Рег бюрото FOSS използва 2011 Mac mini като устройство за възпроизвеждане на видео на много не-интелигентен телевизор и сега се излъчваме чрез Firefox. MacOS 10.13 е последната версия, която тази застаряваща, но надеждна звяра официално поддържа. Засега тя все още работи добре, но достига края на живота си следващия Септември. В този момент планираме да опитаме Отворете Core Наследство Пачър за да запазите текущия браузър. (Между другото, това се отнася за потребителите на Windows 7 и 8.x също.

MacOS Mojave е последната версия, която поддържа 32-битови приложения на Intel Mac. Catalina (macOS 10.15) и по-късните версии ще работят само с 64-битов код. Така че, докато актуализирането до по-нова версия на macOS е опция за потребителите на малко по-нови Macs –, като например 2015 iMac – на този лешояд и след това можете да получите по-нови версии на Steam клиент, това означава да загубите всичките си 32-битови приложения. И докато този писател не е много на геймър, ни се казва, че много игри са все още 32-битови и няма да бъдат актуализирани. Това е основната причина, поради която Canonical отстъпи при отпадане на 32-битовата поддръжка обратно към 2019.

Междувременно, това е добра новина за Linux геймърите. Най-новият Steam клиент поправя няколко грешки в Покриване с пара което позволява на геймърите да разговарят, да правят покупки в играта и така нататък –, включително вграден уеб браузър.

Това, подозираме, е основната причина, поради която Valve пуска поддръжка за ОС, на която Chrome вече не получава актуализации. Когато новината за липсата на повече актуализации на Chrome се счупи, видяхме много препоръки във форумите на Mac, че хората преминават към алтернативни браузъри, включително Opera, Vivaldi, Brave и други. Това пропуска основната точка: всички те се основават на двигателя Chrome и ако Chrome спре да се актуализира, тогава неговият двигател също го прави и в резултат на това, така че, всички приложения, които използват този двигател. Това означава, че всички браузъри, които го използват, както и приложения като Steam клиент. Единствената опция сега е Firefox или други браузъри, базирани на него.

Steam's Linux usage numbers show Arch and Ubuntu – and Mint – dominating

Номерата за използване на Steam на Linux показват доминиране на Arch и Ubuntu – и Mint – (щракнете за уголемяване)

Най-новото от клапаните хардуерно проучване показва намаляващ брой потребители на Mac (нарастващата черна лента в горната част на Mac диаграмата). Междувременно, на прогнозни числа от Linux геймърите, макар и все още ниски, растат.

Apple има основателни причини. Единият е, че вече не е така продава x86 базирани Mac-ове, 86 Въпреки че приложенията на X86 все още работят благодарение на Розета 2 преводач. Това може да предложи много добро представяне, но едно от нещата, които го правят възможно да се поддържа, е само поддържането на една x86 архитектура: x86-64.

Цялата платформа x86-32 намалява и се движи по този начин ще предизвика стъпки в този градиент, който ще ускори процеса. Подозираме, че в друго издание или две, macOS ще спре поддръжката на x86 Mac. Намаляващият брой хора, които все още използват 32-битов код, е такъв, че Intel дори предложи идеята за 64-битов само CPU архитектура, x86S. В светлината на тези неща подозираме, че това вероятно ще накара доставчиците на Linux да преосмислят и 32-битовата си поддръжка. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук