Sunbird прекратява усилията си за въвеждане на iMessage за Android на фона на опасения за сигурността

Share

Sunbird, която има за цел да предостави iMessage на потребителите на Android, спря разработката и изтегли приложението си от Play Store заради проблеми със сигурността, повдигнати тази седмица.

По-рано тази седмица компанията изпрати известие до своите потребители, както отбеляза първо 9to5Google, в което се казва, че спира разработването на приложението, за да проучи проблемите със сигурността.

„Временно спряхме приложението Sunbird, докато правим подробен анализ на сигурността. Ще се обърнем отново към общността веднага щом сме наясно с точните случаи и с нашия план за тяхното смекчаване занапред“, заяви компанията в своя Discord на 19 ноември.

Множество потребители в подредата Sunbird отбелязаха, че са получили известие от компанията за спирането на приложението.

Sunbird sent a notification to users that it is pausing development of its app

Кредитиране на изображения: Imgur/Reddit (отваря се в нов прозорец)

„Работихме денонощно по приложението, за да отговорим на повдигнатите опасения и да подобрим преживяването. Ориентирането в пресата и задълженията на нашите партньори ни попречиха да изпратим съобщение по-рано. Все още се случват много неща и ние сме отдадени на успеха на Sunbird“, заяви компанията в своята Discord във вторник в актуализация.

Sunbird messaging е основана през 2021 г. и е получила общо 2,9 млн. долара финансиране по данни на Crunchbase. Компанията пусна приложението си в затворена програма през декември миналата година.

Приложението попадна в светлината на прожекторите, когато Nothing – компания, основана от съоснователя на OnePlus Карл Пей – обяви по-рано този месец, че използва технологията на Sunbird, за да пренесе iMessage на Android чрез Nothing Chats.

След обявяването обаче множество изследователи посочиха недостатъци в сигурността на приложението, включително съобщения, които се изпращат в обикновен текст, както се посочва в публикация в блога на Texts.com.

Други изследователи в областта на сигурността, включително изследователят Дилън Русел, също посочиха, че всички съобщения и медии, изпратени чрез Nothing Chats и Sunbird, са публични.

В отговор на тези твърдения Nothing изтегли бета версията на Nothing Chats от Play Store и заяви, че ще работи със Sunbird, за да „поправи няколко грешки“.

Като се има предвид разделението между синия и зеления балон, много приложения за агрегиране на съобщения се опитаха да решат този проблем. Гореспоменатото Texts.com, което миналия месец беше придобито от собственика на WordPress.com Automattic за 50 млн. долара, предлага iMessage на Mac и SMS с iMessage. Beeper на основателя на Pebble Ерик Мигичовски също предлага интеграция на iMessage в някаква степен. Съществуват обаче въпроси относно въздействието на тези решения върху неприкосновеността на личния живот и сигурността.

Всички тези развития идват на фона на новината от Apple от миналата седмица, че компанията ще приеме RCS (Rich Communication Standards ) – супермощна алтернатива на SMS, която позволява изпращането на мултимедийни съобщения с други функции – през следващата година. Макар че това може да не реши проблема с разделението между зеления и синия балон, потребителите на Android ще могат да изпращат снимки и видеоклипове с висока резолюция на своите приятели и семейство, използвайки iPhone.

Подобни статии

Не пропускайте