22 C
София

ValueLicensing се опитва да разбие защитите на Microsoft в спорове за препродажба на лицензи

Сблъсъкът на Microsoft с ValueLicensing относно постоянните лицензионни условия взе нов обрат, след като дистрибуторът на софтуер поиска от Апелативния трибунал за конкуренцията (CAT) да заличи части от изменената защита на Redmond.

ValueLicensing съди Microsoft за £270 милиона ($342 милиона) обезщетение за предполагаемо антиконкурентно поведение и злоупотреба с господстващо положение. По-конкретно, в него се твърди, че Microsoft е задушила предлагането на предварително притежавани постоянни лицензи, като предполагаемо е предлагала на клиенти отстъпки за абонаменти в замяна на това, че не продават тези постоянни лицензи.

Дистрибуторът твърди, че „нетният резултат е бил по-високи цени и по-малък избор за клиентите, които са били насочени към базирани в облака абонаменти за Office365 и Azure.“

Microsoft отрича да е потискала конкуренцията или да е злоупотребявала с господството си, но също така представя две алтернативни защити : първо, твърдейки, че въпросните договорни условия са били необходими и разумни, и второ, твърдение, че ползите, осигурени от неговите предполагаеми ходове, надхвърлят всичко антиконкурентно.

ValueLicensing се опитва да накара CAT да заличи тези части от защитата на Microsoft.

В своето подаване дистрибуторът твърди, че тези специфични защити нямат „реални изгледи за успех“, като твърди, че Microsoft не е обяснила правилно защо трябва да се прилагат.

Дистрибуторът на софтуер също така иска CAT да издаде заповед, с която да отмени желанието на Microsoft да се позове на чуждо законодателство, като твърди, че искът му се урежда от английското право до 31 декември 2020 г. и настъпването на Brexit. Щетите след Brexit зависят от законодателството на държавата на съответния пазар.

Джонатан Хорли, основател и управляващ директор на ValueLicensing, каза: „Майкрософт имаше достатъчно време и възможност да излезе с конкретната фактическа информация, необходима в подкрепа на своята обективна обосновка, защита на ефикасността и делото си по чуждо право.“

Молбата за съкратено съдебно решение – от пълния състав на Трибунала – може да бъде решена между март и юни 2024 г. Процесът е насрочен за 2025 г.

Говорител на Microsoft каза пред The Register : „Основното оплакване на ValueLicensing е, че дадохме на клиентите опцията да прилагат стойността на своите лицензи за по-стари продукти към нови облачни абонаменти, вместо да ги продават на трети страни. Вярваме, че това беше както законно, така и правилно нещо да направим. Подпомагането на нашите клиенти да преминат към облака подобрява производителността и сигурността.“

Първоначално делото беше заведено във Върховния съд на Обединеното кралство през април 2021 г., преди да бъде прехвърлено на CAT през ноември 2022 г. Оттогава то продължава, като наскоро Microsoft възрази срещу включването на Хорли в „конфиденциалния кръг“ – група хора, на които е разрешено преглед на поверителна информация, свързана със случая. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук