22 C
София

Wayland поема волана, докато Red Hat се сбогува с X.org

Red Hat смята, че Wayland вече е достатъчно зрял, за да поеме ролята на единствения дисплей сървър в предстоящия RHEL 10.

А блог пост от Карлос Сориано Санчес, ръководител на екипа на GPU за RHEL, изписва новини, които не са голяма изненада: следващата версия на Red Hat Enterprise Linux, очаквана през 2025 г, ще пусне X.org и ще предостави само сървър за показване на Wayland. Тъй като RHEL предлага само GNOME, това означава, че ще предложи Mutter композитора и нищо друго.

Когато RHEL 8 освободен е през 2019 г, Wayland стана дисплей сървър по подразбиране, и когато RHEL 9 се появи три години по-късно, X.org официално е отхвърлен. Сориано Санчес казва:

Намираме това изявление за забавно по две причини. Първо, системата за прозорци X е много по-близо до 40 от 30 – ние празнува своя 38-ми рожден ден в средата на миналата година. X пусна първите си десет големи версии само за няколко години. Какъв първа версия беше през 1984 г. и 11-та –, поради което се нарича X11 за кратко – това беше през 1987 година.

Второ, както отбелязахме, когато разработчик на GNOME предложи това Gtk5 капка X11 поддръжка, самата Уейланд вече остарява. Работете върху него започна през 2008 г; ако RHEL 10 прави през 2025 г. Wayland ще навърши 17 години. Така че по времето, когато най-голямото предприятие Linux отива само на Wayland, този протокол ще бъде в същата обща база от възрастта, когато X11 беше, когато Кристиан H ⁇ sberg започна работа по замяната му. По това време X11 съществува от 21 години.

На Рег Бюрото FOSS остава малко скептично настроено към Wayland, но критичната маса стига до там. КДЕ 6 ще бъде само за Уейланд. Както се случва, лично, този лешояд не е голям фен на нито GNOME или KDE, така че ни уверява, че две от най-популярните задръствания на Wayland коригират своите нагласи. Ментата е експериментиране с подкрепа в канела, и такъв е и екипът на Xfce.

От страната на ръката на нещата, новият работен плот в Малина Pi OS 5 има един вид присадени-заедно LXDE и Wayfire, и тя работи (стига да не сте използване на сензорен екран както и да е). Екипът на Asahi, работещ по Linux за Apple Silicon, обяви преди шест месеца, че е само насочване към Wayland.

Някои от големите, важни приложения също стигат до там. Файърфокс 121 просто влезе в бета версия и по подразбиране ще се рендира директно в Wayland, вместо чрез вградения XWayland сървър (не се паникьосвайте: той все още ще работи с X.org, ако не работите с Wayland). Друго проблематично приложение, софтуерът за скрининг на OBS Studio, получи поддръжка на родния Wayland версия 27. Това беше прекъсвач на сделки за хората, които правят – добре, каквото и да правят живущите. Неговият апел вероятно ще остане загадка за тази сива брада, ако сме честни.

Истинското значение на това няма да бъде преживяването на крайния потребител. Все още има проблеми и някои хора ще трябва да научат нови методи и техники. Когато написахме, че Xfce сега има подкрепата на Бъджи в усилията си в Wayland коментарите съдържаха цял разговор за тръбопроводите на Wayland над SSH. Засега има проблеми с достъпността като например с инструменти за екранни лупи и лупи, използващи VR слушалки и най-вече с поддръжка на драйвери на Nvidia.

Истинският проблем е поддръжката за разработчици. Огромният екип от разработчици на Red Hat е основната сила зад огромното количество работа по Linux, от ядрото надолу. В Червената шапка собствени условия, тя е нагоре по течението на почти цялата индустрия. X.org все още често има CVE и някой трябва да го поддържа, дори ако вече не получава нови функции. Ако Red Hat спре всичките си усилия за развитие на X.org, не е ясно, че някой друг ще се засили и доброволно.

Един от проблемите с това как работи Wayland е, че всеки мениджър на прозорци трябва да внедри профила за себе си в собствената си кодова база. Wayland е само протокол, а не дисплей сървър. Няма директно съвпадение един към един между компонентите на Wayland и тези на X11-базирана система, но въпросът е, че няма централен споделен „Wayland сървър“ за настолни компютри, за да споделят и работят заедно по. Най-близкото нещо до „сървър за показване“ в системата на Wayland е композиторът и това много прилича на мениджъра на прозорци под X11. Почти всяка десктоп среда има своя собствена и много малко от тях ги споделят с други среди.

X11 работи на всяка UNIX™ и Unix-подобна OS, но патентованият UNIX е мъртъв. ОС като AIX, Solaris и HP-UX са в режим на поддръжка. Последният комерсиален UNIX, който все още се продава, е MacOS на Apple и изобщо не използва X11, въпреки че все още можете да изтеглите XQuartz ако имате нужда от това.

X.org беше разклонен от версия 4.4 от XFree86 през 2004 г. (XFree86 себе си стигна до освобождаване 4.8.0 по времето, когато се появи Wayland). X11 е много голям и сложен софтуер и като един от основните корпоративни поддръжници се връща от X.org и преразпределя своите разработчици, бъдещето не изглежда добре за това последно съвместно изпълнение.

Ако никой не желае да поеме значителната натовареност на поддръжката на X.org, тя ще умре. Задачата да се накарат OpenBSD, FreeBSD, NetBSD и DragonflyBSD да си сътрудничат за поддържането на споделена имплементация, вероятно базирана на OpenBSD Ксенокара, вероятно е още по-трудно. Ксенокара прави стартирайте на Linux – Хиперболата я използва, но тази OS е в процес на преминаване към BSD база.

Нашето предложение за всеки, който иска да види системата X Window на живо, е спешно да започне да разработва какво трябва бъдете задържани и съживете Инициатива X12. Боли се колкото се може повече наследство. X.org наскоро спадна byte-замени клиенти, така че направете X12 малко-endian само – ендианството свещената война свърши. Позволявайте само истински цвят, 24-битов (или по-висок) или нищо. Никоя съвременна X среда не използва сървър шрифта, пуснете ги. Част от това вече беше обсъжда се [PDF] през 2005 г. Днес може би се обърнете директно към ОпенВГ или Вулкан.

Това би било епична задача и без комерсиален поддръжник, изглежда, че няма да се случи. Може би наистина е време просто да оставим Х да умре. Ако това изглежда драстично, препоръчваме да прочетете глава 7 на Наръчника на Unix Hater.

Може би по-независимите Unixes биха могли да свършат около Wayland и да вместо това преминете към Arcan. Или дори да започнете отначало. Дон Хопкинс, авторът на тази глава, ни предложи, че по-добър план би бил да се повтори нещо подобно на НИВС използване на JavaScript вместо PostScript. Това звучи забавно. ®

Времето днес

София
предимно облачно
22 ° C
22.9 °
20 °
73 %
1.5kmh
74 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
34 °
пн
32 °
вт
27 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук