16.8 C
София

Windows 12: Спасител на производителите на компютри или просто извинение за Windows 11?

Анализ Microsoft залага на фермата, че AI апатията няма да удари, преди да възвърне своите инвестиции. Това е положителна и отрицателна новина за производителите на персонални компютри и сочи към това, което може да бъде следващата голяма версия на Windows на Microsoft.

Windows 11 продължава да бъде по-малко от звездния успех за Microsoft. Последният набор от цифри , които докладва, не е вдъхновяващ. Въпреки задаващия се край на поддръжката за Windows 10 – въпреки че клиентите могат да платят за разширение – операционната система остава доминираща и Windows 11 изостава от предшественика си по отношение на инсталациите в същата точка от жизнения си цикъл.

Консенсусът изглежда е, че Windows 12 ще пристигне някъде през следващата година. Хардуерните партньори на Microsoft го очакват.

Една от причините за това може да са хардуерните изисквания на Windows 11, което означава, че компютрите с прилични спецификации не могат да го стартират. Microsoft и производителите на оригинално оборудване явно се надяваха засегнатите клиенти да купят нови компютри, за да направят надстройката – но вместо това много от тях избраха да се придържат към Windows 10.

На този етап е трудно да се види Windows 11 като много повече от самонанесена рана. Microsoft отчужди клиентите си и в опит да наложи обновяване на хардуера, в крайна сметка допълнително разби алианса Wintel.

Трагедията тук е, че няма нищо особено лошо в Windows 11. Въпреки това заплахата от изкуствено високи хардуерни изисквания няма да изчезне. И така, как Microsoft и неговите хардуерни партньори продължават от тук нататък?

Централата на Редмънд се надява, че там, където хардуерните изисквания на Windows 11 се провалят, морковът на компютрите с AI може да спечели деня. Компании, включително HP и Lenovo, работят върху машини, наречени „компютри с изкуствен интелект“ , но остават мълчаливи по отношение на спецификата.

След това има призракът на Arm , който продължава да завладява PC пазара, доминиран преди от Intel. През октомври беше казано, че Nvidia разработва процесор, базиран на Arm за PC пазара – такъв, който е специално проектиран да работи на Windows. Това е въпреки предишните опити на Microsoft, които накараха клиентите да копнеят за по-конвенционален хардуер. Попитайте ни за кутията на Project Volterra – пълна с модул за невронна обработка и „предназначена с всичко необходимо за разработване, отстраняване на грешки и тестване на собствени приложения на Windows за Arm“ – която ще имаме във Vulture Central един ден.

Всичко това ни дава някои указания за това какво Microsoft може – или не може – да направи с Windows 12.

А какво да кажем за следващото поколение?

Консенсусът изглежда е, че Windows 12 ще пристигне някъде през следващата година. Хардуерните партньори на Microsoft го очакват. И някои може да го видят като спасител, като се има предвид сравнително слабото усвояване на Windows 11.

Що се отнася до това кога ще се случи, историята ни учи, че актуализацията вероятно ще достигне до потребителите около октомври 2024 г. Появиха се доклади за Windows 11 24H2, забелязан в регистрационни файлове, което изглежда потвърждава това – самият Windows 11 първоначално се появи като „Windows 10″ конструкция.

Други фактори, които трябва да се вземат предвид по отношение на времето, е, че Microsoft каза, че ще достави версия на Windows 11 през март 2024 г., лишена от Edge и Bing за европейски потребители. Следователно следващото голямо издание на Windows през 2024 г. ще се появи към края на годината.

Какво ще има в това издание? От една страна, Microsoft трябва да кракне Windows on Arm, тъй като производителите искат да създават хардуер, използвайки новия Snapdragon X Elite на Qualcomm – Apple умело демонстрира, че е възможно да се премине от базирани на Intel чипове, но е необходима сериозна работа в Windows, за да да се възползвате напълно от новия хардуер.

И така… октомври 2024 г., значи?

И тогава има AI. Microsoft инвестира огромни средства в технологията, въпреки че Microsoft все още е извлякла много от финансовите ползи. Пристигането на Copilot в Windows – във форма за предварителен преглед – показва посоката на движение.

Microsoft преди това се опита да създаде центрове за куриране на съдържание. С хардуер, оптимизиран за AI, има реален потенциал за реализиране на визия, при която търсенето в Windows най-накрая работи правилно и обвивката на Windows разбира контекста на работния процес на потребителя – не толкова „Искате ли помощ с това?“ и още „Ето всичко, от което се нуждаете, о – и аз имах крак при първата чернова.“

Дан Коулби, директор на Client Technology Value в Microsoft „Solution Partner’ Advania, каза пред The Register , че Microsoft бързо навлезе на пазара с Copilot: „Различна способност, която виждаме при различните Microsoft Copilots, е способността им да взаимодействат с Microsoft 365 приложения и функции на Windows. Те не само могат да ви кажат как да направите нещо, но и могат да го направят вместо вас.“

Превръщането на AI в повече от забавна играчка на работния плот ще изисква сериозен хардуер на ръба. И хардуерните партньори на Microsoft много биха искали да ви продадат малко – Windows 11 не направи много, за да оправдае разходите, но Windows 12…

Часовникът обаче тиктака. Новият хардуер на Qualcomm се очаква да се появи до средата на 2024 г., което означава, че Microsoft може да трябва да получи версия на Windows, оптимизирана за новите чипове, готова преди време. Това може да е това, което може да стане Windows 12, само без цялата функционалност на AI.

Това ще дойде с компютъра с изкуствен интелект, който производителите горещо се надяват да започне цикъл на подмяна с екзотичен хардуер по начина, по който Windows 11, честно казано, не го е направил.

Ранджит Атвал, изследователски директор в Gartner, каза пред The Register , че докато AI хардуерът може да е готов, софтуерът не е: „В краткосрочен план очакваните промени може да не са достатъчно трансформиращи, за да стимулират това по-бързо приемане на AI персонални компютри.“

Така. Windows 12. Олекотена версия може да се появи към края на първата половина на 2024 г. за новия хардуер Arm. Версия, която ще се възползва от компютърния хардуер с изкуствен интелект, ще пристигне през втората половина на годината и ще бъде толкова изкушаваща, че много клиенти – не само корпорации, обновяващи флотите си – обмислят да инвестират.

Преминаването от марката Windows 11 ще има смисъл – това беше нещото, за което трябваше да купите нов хардуер без особена полза – и до октомври 2024 г. ще остане по-малко от една година поддръжка за Windows 10.

Коулби отбеляза, че както бизнесът, така и потребителите са щастливи да се придържат към Windows 10, „тъй като няма огромна разлика във възможностите между двете версии“.

Въпреки пристигането си в Windows 10, той добави, че „Copilot за Windows представлява една от първите големи разлики“. Windows 12 е настроен да надгражда тази инерция.

И можете да сте сигурни, че Microsoft няма да се притеснява да уведоми потребителите. ®

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук