22.8 C
София

YouTubers любезно помолени да маркират своите deepfake видеа като Fake Fakey McFake Fakes

YouTube въвежда куп правила за видеоклиповете, генерирани от изкуствен интелект, с надеждата да ограничи разпространението на фалшиви кадри, маскирани като легитимни; дълбоки фалшификати, които карат хората да изглеждат, че казват или правят неща, които никога не са правили; и песни, които нарушават авторските права на изпълнителите.

Тази бюрократична процедура ще бъде въведена през следващите месеци и ще се прилага за материали, качени от потребителите, както ни беше казано.

По-конкретно, гигантът за споделяне на видеоклипове, собственост на Google, ще изисква от създателите на съдържание да оповестяват дали техните видеоклипове съдържат правдоподобни синтетични кадри на измислени събития, включително изображения, направени от изкуствен интелект, или дълбоки фалшификати, които поставят думи в устата на хората. В тези случаи в описанието на видеоклипа ще се добавя етикет, който ще обявява, че съдържанието е променено или цифрово генерирано, а ако съдържанието е особено чувствително, в самия видеоплейър ще се добавя по-ясна бележка. Нарушаването на правилата ще доведе до сваляне на съдържанието и до наказания на акаунти.

Ето и формулировката на YouTube:

Фалшифицирани кадри, които биха могли да заблудят зрителите по важни теми като избори, конфликти и насилие, проблеми на общественото здраве или популярни личности, също трябва да бъдат специално маркирани. „Създателите, които постоянно избират да не разкриват тази информация, могат да бъдат подложени на премахване на съдържание, временно отстраняване от партньорската програма на YouTube или други наказания“, предупредиха днес продуктовите инспектори на YouTube Дженифър Фланъри О’Конър и Емили Моксли.

Стандартните правила за модериране на съдържанието на видеосайта продължават да се прилагат и по отношение на медиите, генерирани от изкуствен интелект. Етикетът, разкриващ измислено съдържание, няма да предпази видеото от изтриване, ако то нарушава насоките на общността на YT. Съдържание, което е особено вулгарно, съдържа вредни изображения или опасна и незаконна информация, ще бъде премахнато, дори и да е фалшиво.

Бизът също така разкри, че разполага с десетки хиляди човешки модератори в световен мащаб, които охраняват платформата с помощта на класификатори, задвижвани от изкуствен интелект; операцията на Google твърди, че генеративният изкуствен интелект – като този, който прави дълбоки фалшификати – е помогнал за обучението и подобряването на тези класификатори. Вероятно тези невронни мрежи ще станат по-добри в откриването на неразкрити фалшиви материали и ще ги сигнализират на модераторите.

„YouTube винаги е използвал комбинация от хора и технологии за машинно обучение, за да прилага нашите Насоки за общността, като повече от 20 000 рецензенти в Google работят по целия свят“, заявиха изпълнителите на „тубата“. „В нашите системи класификаторите с изкуствен интелект помагат за откриването на потенциално нарушаващо правилата съдържание в голям мащаб, а рецензентите работят, за да потвърдят дали съдържанието действително е преминало границите на правилата.“

Хората ще могат да поискат видеоклиповете да бъдат изтрити, ако в тях има изображения или аудио, генерирани от изкуствен интелект, които имитират техните образи, от съображения за сигурност и/или поверителност. Модераторите на съдържанието ще решават дали да свалят материала в зависимост от това дали лицето, подало жалбата, може да бъде „еднозначно идентифицирано“. Дълбоките фалшификати, които изобразяват публични личности със сатирична или пародийна цел, обаче вероятно ще бъдат отбелязани като доброкачествени.

Музика, генерирана от изкуствен интелект, която пресъздава гласа и звука на даден изпълнител, обаче може да бъде премахната. YouTube ще въведе предстояща функция, която очевидно ще улесни създателите и звукозаписните компании, които си партнират с бизнеса на Alphabet, да маркират всички видеоклипове, които потенциално могат да нарушават авторски права върху музика.

„При определянето на това дали да удовлетворим искането за премахване, ще вземем предвид фактори като това дали съдържанието е предмет на новинарски репортаж, анализ или критика на синтетичните вокали“, заявиха Фланъри О’Конър и Моксли.

Генериращият изкуствен интелект се усъвършенства бързо. Усъвършенстването и броят на наличните инструменти за създаване на фалшиво, реалистично изглеждащо съдържание означава, че организации като YouTube вероятно ще бъдат залети от медии, създадени от ИИ. В момента най-добрата тактика за постигане на баланс между креативността и модерирането на съдържанието според нея е да се насърчават YouTube потребителите да бъдат прозрачни по отношение на това дали видеоклиповете им са били дигитално променени или не.

YouTube заяви, че през следващите месеци и през 2024 г. ще въведе гореспоменатите функции в подкрепа на новите си политики. ®

Времето днес

София
ясно небе
22.8 ° C
23.4 °
22.8 °
68 %
1.5kmh
8 %
пт
33 °
сб
34 °
нд
35 °
пн
30 °
вт
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук