12.8 C
София

Yup създава приложение за кръстосано публикуване за X, Threads, Bluesky и други

Децентрализираните социални мрежи може би са бъдещето, но междувременно има много алтернативи на Twitter, с които трябва да се съобразявате. Ново приложение, наречено Yup, има за цел да помогне, като предлага едно място за четене на емисии, следване на приятели в различни услуги и кръстосани публикации в редица социални приложения, включително самия Twitter/X, както и Bluesky, Farcaster, Lens и Threads – въпреки че последното идва с голяма уговорка.

Ръководителят на Instagram Адам Мосери обяви миналия месец, че се работи по API за Threads, което ще позволи на разработчиците да създават приложения, които се свързват с екосистемата Threads. Този API обаче все още не е публично достъпен, което означава, че Yup е измислил обходен път за поддръжка на Threads.

Компанията заяви пред TechCrunch, че приложението „неофициално използва вътрешния API“, който използва уеб клиентът на Threads, но планира да премине към официалния API, когато такъв бъде пуснат. Поради този своеобразен хак, възможността за използване на Threads чрез Yup означава, че трябва да изключите двуфакторната автентикация (2FA) на Instagram – допълнително средство за осигуряване на достъп до приложението чрез код за вход, изпратен чрез текст или приложение за автентикация. TechCrunch не ви препоръчва да изключвате 2FA, въпреки че приложението за кръстосано публикуване в Threads, Twitter и Bluesky е много търсено.

Въпреки това все пак сметнахме, че е забележително да коментираме пускането на Yup, като пример за това колко раздробена е станала екосистемата на социалните приложения след придобиването на Twitter от Елон Мъск, който сега се нарича X. През изминалите месеци се появиха и се разраснаха нови конкуренти на Twitter, включително децентрализираната платформа с отворен код Mastodon и Threads, която обещава да се интегрира с протокола ActivityPub, който захранва Mastodon и по-широка „федерация“ от децентрализирани социални приложения.

Но това не са единствените усилия, насочени към възстановяване на социалната мрежа. Конкурентни протоколи, като децентрализирания протокол Farcaster и задвижвания от Web3 Lens, също са в играта, както и протоколът AT от Bluesky.

Кредитиране на изображения: Yup в App Store

При стартирането си дори самата Yup не поддържа пълната екосистема от социални приложения. Особено липсва Mastodon, както и Nostr, децентрализираният протокол, който захранва приложения като Damus и други, и който е предпочитан от съоснователя на Twitter и бивш главен изпълнителен директор, а сега главен изпълнителен директор на Block, Джак Дорси.

Yup казва, че проучва възможността за добавяне на поддръжка за тези услуги в бъдеще. Но понастоящем приложението за кръстосано публикуване поддържа Twitter/X, Bluesky, Farcaster, Threads и Lens.

Съоснователите на Yup Нир Кабеса и Върнън Джонсън се запознават в Колумбийския университет, където и двамата се включват в уеб3 пространството и отворените социални мрежи.

„Това, което осъзнахме, е, че едно от предимствата на тези нови отворени социални мрежи, като Bluesky, е колко много са оперативно съвместими една с друга и колко много могат да се агрегират и консолидират като потребителски продукт“, обяснява Кабеса. „И че това не само ще позволи на потребителите да имат по-мощно консолидирано изживяване, където всичките им приятели са на едно място, въпреки че тези платформи са много нови, но също така им позволява да създават своите социални графики на други платформи и протоколи, като продължават да използват нещата както обикновено“, допълва той.

Екипът вярва, че Yup може да служи като инструмент, който позволява на потребителите и създателите да изграждат аудиториите си в различни платформи чрез кръстосани публикации и участие в отворени протоколи, като същевременно запазват присъствието си в по-големи социални приложения като Twitter/X.

Поддръжката на X обаче изисква Yup да плаща 5 000 долара на месец за API такси. Компанията финансира тези разходи от 3,5 млн. долара, които набра преди малко по-малко от две години. Този кръг беше ръководен от Distributed Global, като в него участваха и Dapper Labs (създатели на CryptoKitties) и други ангели, включително главният изпълнителен директор на Miramax Бил Блок и основателят на BitClout Надер ал-Наджи.

По-рано Yup се е фокусирала върху друг проект, свързан с рейтинги и награди, но се е насочила към агрегиране на социални приложения преди около година и половина, както ни беше казано.

Въпреки че някои инструменти позволяват на потребителите да публикуват кръстосани публикации в множество социални сайтове, като например Fedica, която поддържа X, Mastodon и Bluesky, наред с други, няма много инструменти за кръстосано публикуване, достъпни както за X и Threads, така и за по-широкия набор от децентрализирани приложения, които са насочени към потребителите. (Честно казано, не сме сигурни колко дълго ще бъде позволено на Yup да работи, като се има предвид хакването на поддръжката на Threads, но компанията отбеляза, че засега не е получила отпор от Instagram. Нейното приложение също така е преминало през одобрения както в App Store, така и в Google Play, за това, което си заслужава).

Що се отнася до самото приложение Yup, изживяването е такова, каквото бихте очаквали. След като свържете акаунтите си, можете да превключвате кои приложения искате да публикувате от главния му екран „композиране“.

Yup също така поддържа функции като търсене (за хора, публикации и отметки); известия от всичките ви приложения; и различни канали, включително канал „За вас“, канал „Следване“ и такива, посветени на теми като web3, AI, NFT, музика, подкасти, видеоклипове и други. Приложението предлага и персонализиран хронологичен канал за всяка платформа. При тестовете обаче не успяхме да накараме някои от тези емисии да се актуализират редовно, въпреки че бяхме свързали акаунтите си. По тази причина не можем да препоръчаме Yup като специално приложение за сърфиране.

Има и други области, които ще представляват предизвикателство за Yup занапред – например препратки или цитиране на публикации от една платформа в друга. Смятаме, че ще трябва да се свърши още работа, за да се превърне това приложение в напълно функционално за всичко друго, освен за кръстосано публикуване.

Все пак фактът, че такова приложение като Yup изобщо се е появило, е показател за това къде се намираме днес с толкова много конкуриращи се протоколи за децентрализирана социална мрежа. Това не улеснява нито потребителите, които искат да се откажат от големите технологични компании, нито разработчиците – то прави нещата по-разчупени и по-объркващи. Децентрализираната социална мрежа е чудесна на теория, но не и ако има половин дузина протоколи, които не си взаимодействат. Надяваме се, че в крайна сметка ще бъде постигнат някакъв консенсус.

Дотогава, предполагаме, има Юп.

Засега приложението е безплатно за използване. В бъдеща версия може да се предложи платен абонамент, за да се поддържат разходите му занапред.

Времето днес

София
предимно ясно
12.8 ° C
14.5 °
12.8 °
82 %
2.6kmh
16 %
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °
ср
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук