Внезапното напускане на Сам Олтман предизвиква сътресения в OpenAI и отвъд него

Share

По-рано този месец Олтман беше домакин на първата конференция за разработчици на OpenAI и обяви план за създаване на магазин за приложения за агенти с изкуствен интелект, създадени на базата на нейната технология. Според Bloomberg Altman също така се е опитвал да получи финансиране от държавния капитал на Близкия изток за разработването на чипове с изкуствен интелект, които да се конкурират с тези на Nvidia. The Information по-рано съобщи, че Altman проучва възможността за разработване на хардуер, ориентиран към ИИ, в сътрудничество с бившия дизайнер на Apple Джони Айв с финансиране от Softbank.

Разногласията по въпроса за приоритизиране на безопасното разработване на ИИ по-рано накараха няколко видни изследователи от OpenAI да напуснат компанията и да основат конкурента Anthropic.

Разработването на най-мощния голям езиков модел на OpenAI, GPT-4, предизвика безпрецедентни дебати относно потенциала на ИИ да се развие извън човешкия контрол. През юли Суцкевер стана съръководител на „група за свръхнасочване“в OpenAI, посветена на създаването на „технически пробиви за управление и контрол на системите на ИИ, които са много по-умни от нас“.

По време на изказване на срещата на върха на изпълнителните директори на APEC в Сан Франциско миналата седмица Алтман посочи, че компанията е постигнала напредък в разработването на по-мощен наследник на GPT-4. „Четири пъти в историята на OpenAI – последният път беше само през последните няколко седмици – имах възможност да бъда в стаята, когато отдръпнахме завесата на невежеството и придвижихме напред границата на откритията“, каза той.

Мнозина от технологичната индустрия се изказаха в подкрепа на Олтман или критикуваха борда на OpenAI за действията му.

„Това, което се случи днес в OpenAI, е преврат в борда, какъвто не сме виждали от 1985 г., когато тогавашният борд на Apple изтласка Стив Джобс“, написа инвеститорът-ангел Рон Конуей в X. „Това е шокиращо, безотговорно и не прави добро на Сам и Грег или на всички строители в OpenAI.“

„Сам Алтман е мой герой“, написа Ерик Шмидт, бивш главен изпълнителен директор на Google. „Той изгради компания от нищото до 90 милиарда долара и промени завинаги нашия колективен свят. Нямам търпение да видя какво ще направи по-нататък.“

OpenAI обяви, че Алтман ще бъде заменен от Мира Мурати, досегашен главен технически директор на OpenAI, която изпълнява временно длъжността главен изпълнителен директор, докато компанията търси постоянен заместник.

Някои служители в OpenAI изглежда предполагаха, че Мурати е изпълнявала функциите на фактически ръководител на компанията от известно време.

„В лудостта на формирането на ChatGPT @miramurati беше този, който вземаше окончателните решения в ежедневните съвещания“, написа Еван Морикава, инженерен мениджър в OpenAI, в X. „Тя ръководи тази компания от години и ще продължи да върши невероятна работа тук.“

Алтман, който има малък финансов дял в OpenAI, се включи в X в часовете след отстраняването си, за да подскаже, че може да разкрие повече за обстоятелствата на напускането си. „Ако започна да излизам, бордът на OpenAI трябва да ме потърси за пълната стойност на акциите ми“, пише той.

Подобни статии

Не пропускайте