Какво означава уволнението на Сам Олтман за бъдещето на OpenAI

Share

Отстраняването на Олтман показва, че организацията, която е предназначена да съгласува свръхинтелигентния ИИ с човечеството, не успява да съгласува ценностите дори на собствените си членове на борда и ръководството. Добавянето на компонент, целящ печалба, към проекта с нестопанска цел го превърна в мощна организация за ИИ. Пускането на пазара на продукти трябваше да осигури не само печалби, но и възможности да се научи как по-добре да се контролира и развива полезен ИИ. Сега не е ясно дали сегашното ръководство смята, че това може да се направи, без да се наруши първоначалното обещание на проекта да създаде безопасно AGI.

Мурати е изправен пред предизвикателството да убеди служителите и поддръжниците на OpenAI, че все още има работеща философия за разработване на ИИ. Тя трябва също така да задоволи глада на компанията за парични средства, за да управлява обширната инфраструктура, която стои зад проекти като ChatGPT. По времето, когато е бил уволнен, Алтман е търсил милиарди нови инвестиции в кръг на финансиране, който ще бъде ръководен от Thrive Capital. Компанията несъмнено е по-малко привлекателна за спонсорите, отколкото беше само преди 24 часа (главният изпълнителен директор на Thrive, Джошуа Кушнер, не отговори на имейл).

Освен това всеки, чиято табелка с името на главен изпълнителен директор включва етикета „временен“, ще се сблъска с допълнителни пречки във всичко, което прави. Колкото по-скоро OpenAI назначи постоянен лидер, толкова по-добре.

Да започнем отначало

Който и да се окаже новият лидер на OpenAI, изглежда, че той ще наследи екип, раздиран от това дали е на страната на настоящите лидери, Суцкевер и Мурати, или на напусналите шефове, Олтман и Брокман. Един от тримата изследователи, за които се съобщава, че са напуснали заради пуча, е директорът на изследователския отдел Якуб Пахоцки, съизобретател на GPT-4 –изключително важна загуба, и можем да очакваме, че ще последват още.

Сега OpenAI може да се окаже в много неизгодно положение в ожесточената надпревара за таланти в областта на изкуствения интелект. Най-добрите изследователи са осигурени с многомилионни пакети, но за най-запалените парите са второстепенно съображение спрямо въпроса как да бъде разработен и внедрен по-мощен ИИ. Ако OpenAI се възприема като място, изпълнено с дворцови интриги, които отвличат вниманието от решението как най-добре да се създаде и разпространи най-значимото изобретение на човечеството, най-големите таланти няма да искат да се ангажират. Вместо това елитните изследователи могат да се обърнат към Anthropic, разработчик на изкуствен интелект, започнат от бивши служители на OpenAI през 2021 г. – или може би към който и да е нов проект, започнат от Алтман и Брокман.

Досегашната траектория на Алтман беше класическо пътуване на героя в смисъла на Джоузеф Кембъл. От момента, в който го срещнах за пръв път, когато дойде в офиса на Newsweek през 2007 г. като главен изпълнителен директор на стартъп на име Loopt, той излъчваше изгаряща страст към решаването на най-големите технологични предизвикателства, а също и поразителна лична скромност. Когато го придружавах в Лондон тази година по време на вихрената му обиколка, за да популяризира „човекоположителния“ изкуствен интелект – и същевременно да препоръча той да бъде регулиран, за да се предотвратят катастрофи – видях го да се обръща към тълпи, да позира за селфита и дори да ангажира няколко протестиращи, за да изслуша техните проблеми. Но също така усетих, че задачата е стресираща, вероятно предизвикваща едно от периодичните му мигренозни главоболия, подобно на това, което той пребори, когато свидетелстваше пред Сената.

Само миналата седмица изглеждаше, че Олтман се е справил с огромните предизвикателства, които идваха с новата му власт и известност. По време на Деня на разработчика на OpenAI на 6 ноември той беше уверен и старателно репетираше, докато представяше редица нови продукти, претендирайки за най-високото място в техносферата: шоумен, който разкрива умопомрачителни постижения в стила на Стив Джобс. Изглеждаше, че Олтман най-накрая се чувства у дома си в светлината на прожекторите. Но след това светлините угаснаха. Сам Алтман ще трябва да създаде AGI някъде другаде. OpenAI може би все още е в играта – но само след като събере парчетата.

Подобни статии

Не пропускайте