11.4 C
София

AI отговаря на M&A: Как тези бивши консултанти по управление преобръщат надлежната проверка

Съоснователите на Wokelo Saswat Nanda, левичари и Siddhant Masson, и двамата са работили преди като консултанти по управление. (Снимки с Вокело)

Ако едно обещание за изкуствен интелект е да се сведат до минимум бизнес задачите, които ви пречат, не търсете повече от това да правите изследвания за сливания и придобивания.

Това’s the premise зад Вокело, o Стартъп в района на Сиатъл, съоснован от двама бивши консултанти по мениджмънт, Сидхант Масон и Сасват Нанда.

Wokelo използва AI за изготвяне на подробни доклади за надлежна проверка на няколко страници в рамките на няколко минути —, включително преглед на компанията-предмет, прозрения от новинарското покритие, обобщение на финансирането, списък на последните пускания на продукти и индустриален пейзаж, подкрепени от обширни цитати.

В допълнение към отчетите на компаниите, Wokelo създава секторни доклади (включително размер на пазара, конкуренция, ключови показатели за изпълнение и рискове); и конкурентен анализ (пазарни карти, сравнителен анализ и други фактори). Той също така предлага защитена стая за данни, където потребителите могат да качват файлове, както и функция за Q & A чат за насочени изследвания.

Идеята е да се намали грубата работа на M&A due diligence, създавайки повече време за анализ на високо ниво и човешка експертиза. Главният изпълнителен директор на Wokelo Масон и CTO Nanda са имали двата края на този спектър в предишните си роли.

“Преминахме през тренировките за създаване на тези палуби на PowerPoint, правейки ръчното изследване, цялата груба работа, безсънните нощи, добавяйки лога в лош ден, но също така и критично мислене за клиентите в хубав ден, каза” Масон.

Критичното мислене, добави Нанда, беше “забавната част от работата.”

Финансиране: Компанията, основана през 2022 г., е повишила $1,5 милиона в предварително финансиране на семена от Неизползван Капитал, іФонд SeaChange, іПакетни Венчърси, іArray Ventures, и Капитал на Upsparks, плюс ангел инвеститори, включително лидери от инвестиционни банки, частни капиталови фирми, консултантски фирми за управление и компании от Fortune 100.

Wokelo, в която работят осем души, използва финансирането за непрекъснато разработване на продукти, в допълнение към продажбите и маркетинга в преследване на корпоративни клиенти.

В изявление, че, Йохей Накаджима на Неизползваната столица, създател на БабиАГИ, описва собствените си усилия да направи инструмент за усърдие, задвижван от AI (наред с други вътрешни AI решения за инвестиционния процес). Това беше преди Untapped започна да използва Wokelo —, което той каза, че “has подобри нашия процес на надлежна проверка десетократно.”

Wokelo’s AI технологията генерира отчети за надлежна проверка за сливания и придобивания. (Wokelo Изображение)

Клиенти: Първоначално Wokelo насочва технологията към клиенти, включително фирми за рисков капитал и частни капиталови инвестиции, екипи за корпоративно развитие в големи компании и инвестиционни банки.

Ранните клиенти включват Гугенхайм Партньори инвестиционна банка, инвестиционна банка, Седем Седем Седем Шест фирма за рисков капитал, Tata Group, іКолектив Мъдреци дружество за частни капиталови инвестиции и Снокап фирма за рисков капитал.

Конкуренция и индустриален пейзаж: Други компании, предлагащи AI инструменти за надлежна проверка, включват Ансаранда, която се фокусира върху логистиката на търговски помещения; Томсън Ройтерс, чрез своята ясна Нежелана медия; и АлфаСенс, който се фокусира върху публичните пазари и курирането на публично достъпни данни.

За разлика от това, каза Масон, Wokelo се фокусира върху частните пазари, надхвърляйки курацията, за да генерира прозрения от данни.

Източници на информация използвани от Wokelo за генериране на отчети за надлежна проверка включват:

  • Външни източници като новинарски статии, интервюта и друга публично достъпна информация за компаниите.
  • Премиум бази данни и източници, включително FactSet, Cap IQ и бизнес/академични списания, достъпни чрез търговски партньорства, които Wokelo е установила.

Технология: Wokelo няма свои собствени големи езикови модели, вместо да използва OpenAI’s GPT и модели с отворен код като LLaMA като основа на технологичния си стак.

Масон и Нанда обаче заявиха, че са разработили значителна патентована технология, включително свой собствен алгоритъм за рязане, рамка за бързо управление, платформа за наблюдение, генератор на документи, модели за обработка на естествен език (NLP), многослойни модели за дълбоко обучение и автономни агенти за осигуряване на качеството.

Наличност: Wokelo обикновено се предлага, но не предлага модел на фриймиум за самообслужване. Вместо това бъдещите клиенти трябва първо да получат демонстрация, следвайки това, което Masson описва като “консултативен процес на продажба.” Фирмата предлага годишни и полугодишни договори с персонализирани ценови нива в зависимост от конкретните детайли по изпълнението.

Опитайте го: В процеса на работа по тази история помолих за временен достъп до Wokelo, за да получа разбиране от първа ръка за това как работи.

Докато тествах, имах AI да генерира доклад за надлежна проверка за Agility Robotics, компания за складова роботика сътрудничество с Amazon беше скорошна тема на моето отразяване. Той се появи на няколко парчета от фона, които бях намерил в моето ръчно изследване на Agility Robotics, илюстрирайки потенциала на технологията не само да съответства на човешките възможности, но и да отиде по-далеч.

Естествено, аз също се опитах да генерирам доклад за надлежна проверка за самия Wokelo. Интересното е, че не беше толкова изчерпателно, защото компанията до голяма степен летеше под радара, докато не говори с мен за тази история.

Съветници: Официалните съветници на компанията са Тайлър Дийн (Конфлуенция VC); Арвинд Неелакантан (Отворен AI); и Дхерадж Харджай (Хумана). (От взаимна връзка научих за Уокело, който ме запозна Омари Рос, предприемач и стартиращ инвеститор, който работи с Wokelo в консултантски капацитет.)

Задна история: Масон и Нанда са приятели и колеги от почти десетилетие. Двамата се срещат за първи път след като завършват бизнес училище в Индия, когато се присъединяват към консултантската фирма Monitor Deloitte.

През следващите няколко години те работят като стратегически консултанти, придобивайки опит с клиенти в различни индустрии. Части от работата бяха интелектуално стимулиращи, казаха те, но често се оказваха затънали в робство.

И двамата независимо правят скок към корпоративни стратегически роли в Tata Group, като Masson се фокусира върху сектора на електронната търговия, а Nanda се концентрира върху области като електрически превозни средства и 5G безжични технологии.

По-късно, Масон заминава да преследва своята магистърска програма за наука в областта на анализите в Университета на Вашингтон в Сиатъл. Именно там той е бил изложен на обработка на естествен език и ранни въплъщения на генеративен AI. Междувременно Нанда отиде да работи за Tata AIG, застрахователният гигант, където също беше потопен в НЛП.

С този споделен фон те започнаха да работят върху собствен AI продукт.

“Започнахме да се забъркваме с него,” Masson каза. Скоро – каза той, те осъзнаха, че AI е напреднал до точката, в която той “може наистина да премахне много от грубата работа, която използвахме като консултанти по управление още през деня.”

Сподели

Времето днес

София
предимно ясно
11.4 ° C
12.8 °
10.8 °
89 %
1kmh
20 %
ср
20 °
чт
23 °
пт
24 °
сб
27 °
нд
20 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук