9.6 C
София

Neuralink, Elon Musk’s стартиране на мозъчен имплант, тихо повдига допълнително $43M

Neuralink, oснованата от Илон Мъск компания, разработваща имплантируеми чипове, които могат да четат мозъчни вълни, е повишила допълнителни $43 милиона в рисков капитал, според проучване на подаване със SEC.

Документът, публикуван тази седмица, показва, че компанията е увеличила предишния си транш, воден от Peter Thiel’s Founders Fund, от $280 милиона на $323 милиона в началото на август. Тридесет и двама инвеститори са участвали, според информацията.

Neuralink наскоро обяви оценката си. През юни, Ройтерс отчетените че компанията е оценена на около $5 милиарда след частно изпълнени сделки с акции.

Основана през 2016 г., Neuralink разработи устройство, подобно на шевна машина, което може да имплантира ултра тънки нишки в мозъка. Нишките се прикрепят към специално проектиран чип, съдържащ електроди, които могат да четат информация от групи неврони.

Имплантите за четене на сигнали от мозъка са технология от десетилетия. Но Neuralink’s привидно нововъведение се крие в това, че имплантите са безжични и увеличават броя на имплантираните електроди.

През май Neuralink получи одобрение от FDA за клинични изпитвания с хора, след като преди това беше отхвърлено, и отвори първите си изпитвания при хора за набиране на персонал при освобождаване от изследваното устройство от FDA.

Но Neuralink е под все по-голям контрол за това, което критиците твърдят, че са токсична култура на работното място — и неетични изследователски практики.

През януари 2022 г статия в Съдбата, в, анонимни бивши служители описват “култура на вина и страх” — такава, в която Мъск често би подкопал управлението, като насърчава младшите служители “to имейл въпроси и оплаквания към него директно.” До август 2020 г. само трима от осемте основатели останаха в компанията, резултат от това, което Stat News парче описан като “вътрешен конфликт, в който се втурнаха срокове … сблъскаха с бавното и постепенно темпо на науката.”

През 2022 г. Комитетът по отговорна медицина към Лекарите (PCRM) твърди, че Neuralink и UC Davis, някога негов партньор в научните изследвания, твърдят, че Neuralink и UC Davis, малтретирали са няколко маймуни, участващи в тестването на Neuralink хардуер —, подлагайки ги на психологически стрес и хронични инфекции, дължащи се на операции. Доклади от двете Ройтерс и Кабелен предполага се, че тестването се бърза поради исканията на Musk’s за бързи резултати, което доведе до усложнения при инсталирането на електроди —, включително частична парализа и подуване на мозъка.

В продължение на почти една година Neuralink е под федерално разследване от САЩ. Министерство на земеделието (USDA) относно нарушения на хуманното отношение към животните. USDA в крайна сметка заключи, че има “no доказателства” за нарушения на хуманното отношение към животните в startup’s изпитвания, различни от предишни, самостоятелно докладван инцидент от 2019 г. —, но PCRM оспори резултатите от разследването.

през ноември 2023 г., САЩ. Законодателите искат от SEC да разследва Neuralink за пропускане на подробности за смъртта на най-малко дузина животни, които са били хирургически снабдени с неговите импланти. 

Сподели

Времето днес

София
ясно небе
9.6 ° C
12.3 °
8.8 °
59 %
1kmh
0 %
чт
11 °
пт
14 °
сб
14 °
нд
14 °
пн
14 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук