Китайски Фабрики Демонтаж Хиляди NVIDIA GeForce RTX 4090 “Gaming” GPUs & Turning Them Into “AI” Решения С Blower-Style Coolers

Share

GPU на NVIDIA GeForce RTX 4090 „Gaming“ се превръщат в „AI“ решения за хиляди, за да се погрижат за нарастващото търсене в Китай.

Хиляди Игри на NVIDIA „GeForce RTX 4090“ GPU се Конвертират В „AI“ Решения В Китай

Китай наскоро беше засегнат от големи ограничения за хардуера на ИИ от правителството на САЩ. Според новите разпоредби няколко доставчици на GPU като NVIDIA, AMD и Intel вече са блокирани да продават специфични AI чипове на Китай. Забраната за GPU на NVIDIA е най-лошата спотребителските карти Geforce RTX 4090 бяха изгонени от континентален Китай поради високите си изчислителни възможности.

Преди забраната, която влезе в сила преди няколко дни, Съобщава се, че NVIDIA е приоритизирала голяма част от графичните карти AD102 GPU и GeForce RTX 4090 от своите партньори в AIB до Китай. Това приоритизиране може да е една от причините, поради които RTX 4090 сега е в недостиг в останалата част на света и картата в момента е удря над $2000 ценообразуване в САЩ. Не само това, но китайските гиганти в областта на ИИ също са натрупали голям запас от GPU на NVIDIA, които биха могли да захранват поколения от своите AI модели.

Сега вътрешен от Китайски Форуми на Baidu разкри, че се формират специализирани фабрики в цял Китай, които получават тези пратки GeForce RTX 4090 (изпратени преди забраната). Една снимка показва няколкостотин NVIDIA GeForce RTX 4090 графични карти от PALIT и се съобщава, че повече са на път. Има също ASUS ROG STRIX и Gigabyte Gaming OC варианти, изобразени в основната нишка. Що се отнася до това, с каква цел служат тези карти, очевидно не е игра, ако това си мислите.

chinese-factories-dismantling-thousands-of-nvidia-geforce-rtx-4090-gaming-gpus-turning-them-into-ai-solutions-4
chinese-factories-dismantling-thousands-of-nvidia-geforce-rtx-4090-gaming-gpus-turning-them-into-ai-solutions-6

Виждаш ли, покачващите се цени за NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU са го направили недостъпен дори за сегмента на игрите от висок клас с цени близки до $10 000 САЩ на парче, но има един пазар това е глад за тези карти и това е китайският вътрешен AI сегмент.

За целите на AI софтуерната екосистема вече е налице за RTX 4090 и изисква малко или никакви промени на софтуерно ниво, за да поддържа най-новите LLMs. NVIDIA наскоро tensorRT & TensorRT-LLM ще се предлага за Windows 11 PC което го прави още по-достъпен. Така че софтуерната страна е настроена, но какво да кажем за практичността на използването на игрален дизайн в сървърна среда, за това са построени тези фабрики.

Всяка карта е с 3 или 4 слота дизайн, което означава, че заема изключително обикновено пространство, което не е много подходящо за сървър AI среда. Така че работниците в тези фабрики разглобяват всяка карта. Първо, масивните охладители се разглобяват и след това всичко, включително GPU и GDDR6X паметта се отстранява от основната PCB. Посочва се, че е проектиран специализиран „референтен“ PCB, който дава на тези AD102 GPU и GDDR6X памет нов живот.

Китайски работник във фабрика се уверява, че новосъбраното решение RTX 4090 AI отговаря на изискванията чрез различни тестове. (Изображение Източник: Baidu Форуми):

Източник на изображението: Baidu Forums

След това всяка карта е оборудвана с по-укротител с двоен прорез охладител, използвайки дизайн в стил вентилатор. Има няколко версии на охладителя в стила на вентилатора, но всички те имат подобни спецификации. GPU охладител в стил вентилатор е настроен специално за големи сървърни среди, където се предполага, че няколко GPU работят заедно и ефективно разсейват топлината от радиатора.

След сглобяването на новото устройство, новосъздаденото NVIDIA GeForce RTX 4090 AI решение се взема чрез строг тест в лабораториите за тестване, където можем да видим Furmark, 3DMark, & множество приложения на AI се изпълняват върху тях, за да се гарантира, че те отговарят на изискванията на клиентите на AI. След като всичко се провери, тези GPU са опаковани и изпратени в китайските компании за ИИ.

Китайският Reseller Market е наводнен с разглобени охладители RTX 4090 и голи PCB, които някога са захранвали $1600US+ игрални карти (Image Source: Форуми Чипхъл):

Този процес също доведе до изобилие от NVIDIA GeForce RTX 4090 охладители и голи PCBs се наводняват на китайските пазари на дистрибутори. Тези PCB и охладители сега се продават на наистина евтини цени, често за по-малко от $50 САЩ от най-ценните компоненти, паметта AD102 GPU & GDDR6X, вече са разделени. Те определено могат да се превърнат в хубава колекция, но също така е тъжно, че цялата тази инженерна експертиза ще се загуби. Тези ПХБ може да са полезни при бъдещи ремонти на RTX 4090, тъй като картата все още понякога се оказва жертва на дефектен 12VHPWR конектор.

С влизането в сила на забраната, не повече NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU могат да бъдат изпратени до Китай без лиценз съгласно правилото за допустимост „NEC. Надяваме се, че доставките на AD102 ще се върнат към нормалното за други региони и цените също ще започнат да се нормализират.

Подобни статии

Не пропускайте