16.8 C
София

Intel Arrow Lake CPU До Характеристика Arc Xe-LPG Плюс GPU: С участието на XMX Хардуер За XeSS Ускорение

CPU на Intel Arrow Lake, които се очаква да пристигнат през следващата година, ще се предлагат с леко подобрен Arc Xe-LPG Plus GPU, който предлага XMX ускорение.

Intel Метеор Езеро Gets Arc Xe-LPG С DP4a, Стрелка Езеро Gets Arc Xe-LPG Плюс С XMX Ускорение

Въз основа на последните данни от Коелакант-Dream, CPU на Intel Arrow Lake ще бъдат оборудвани с Арк Xe-LPG GPU което е малко по-добра версия на тази, представена на CPU на Meteor Lake. Той ще предложи по-добро ускорение на AI, което идва чрез добавянето на XMX единици и тази промяна ще доведе и до ребрандиране на Intel на iGPU до Xe-LPG Plus, докато версията на Meteor Lake е известен още като Xe-LPG.

Метеор Езеро Xe-LPG GPU. Източник: Intel

Добавянето на Arc Arc на Intel Arrow Lake „Xe-LPG Plus“ GPU беше добавено към последно IGC Пач което все още показва, че както Meteor Lake, така и Arrow Lake GPU запазват най-вече същата функционалност, но някои сегменти са добавени или подобрени. Едно от тези допълнения е новите XMX единици (Xe Matrix Extensions), които се намират на дискретните графични чипове, но Intel трябваше да запази място в Meteor Lake, като премахне XMX устройствата от Xe-LPG Render Slices и преминаване към традиционните DP4a инструкции.

Интел IGC. Източник на изображението: Github

Тези инструкции все още вършат феноменална работа в ускоряването и поддържането на XeSS, която е технологията за увеличаване на мащаба на Intel, както показа Meteor Lake 2x изпълнението в игри в много скорошно демо. Но наличието на XMX означава, че можем да очакваме още по-добра производителност, когато XeSS е активиран и по-добро качество на изображението при CPU от следващото поколение Arrow Lake. Остава неясно дали GPU на Arc Xe-LPG Plus ще бъдат интегрирани навсякъде за Arrow Lake или ограничени до определени игри от висок клас, но определено ще бъде вълнуващо да се види подобрени графични възможности за бъдещи клиентски чипове на Intel.

Intel Arrow Lake Arc Xe-LPG Plus GPU ще използва архитектурата на Alchemist, но ще се основава на процесен възел TSMC 3nm, докато текущата плочка GPU се основава на 5nm възел на TSMC. Това ще бъде последният интегриран GPU с Alchemist, преди Intel да се премести в по-високия клас Xe2 GPU, известен като Боен образ на Лунното езеро и след това Xe3 Небесни за бъдещи клиентски чипове.

Intel ARC Gaming GPU Линия

Семейство GPU Интел Xe-HPG Интел Xe-HPG Интел Xe2-HPG Интел Xe3-HPG Intel Xe Следваща Intel Xe Следваща Следваща
GPU Продукти ARC Алхимик GPU ARC Алхимик+ GPUs ARC Бойна карта GPU ARC Небесни GPU ARC Друид GPU ARC E*** GPU
GPU Сегмент Игри по веригата (Дискрет) Игри по веригата (Дискрет) Основна / Висока-Крайна Игра (Дискрет) Основна / Висока-Крайна Игра (Дискрет) Основна / Висока-Крайна Игра (Дискрет) Основна / Висока-Крайна Игра (Дискрет)
GPU Gen Ген 12 Ген 12 13-е ген? 14 Ген? 15 Ген? 16-е поколение?
Процес Възел ТСМК 6нм ТСМК 6нм ТСМК 4нм? ТСМК 3нм? ТБА ТБА
Спецификации / Проектиране 512 EUs / 1 Плочка / 1 GPU 512 EUs / 1 Плочка / 1 GPU 1024 EUs / 1 Плочка / 1 GPU ТБА ТБА ТБА
Подсистема Памет ГДДР6 ГДДР6 ГДДР6(X)? ТБА ТБА ТБА
Лансирам 2022 2023? 2024? 2026 Г 2026+ 2026+

Времето днес

София
предимно ясно
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
59 %
3.6kmh
16 %
пт
17 °
сб
25 °
нд
29 °
пн
29 °
вт
29 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук