Азиатската електронна търговия на TikTok се е увеличила четири пъти за една година

Share

Според анализ, публикуван от базираната в Сингапур консултантска компания Momentum Works във вторник, китайската платформа за кратки видеоклипове TikTok бързо се превръща в азиатски гигант в областта на електронната търговия.

В доклада на Momentum Works „Електронната търговия в Югоизточна Азия през 2024 г.“ се посочва, че годишната брутна стойност на стоките (GMV) на TikTok Shop се е увеличила четирикратно от 4,4 млрд. долара през 2022 г. до 16,3 млрд. долара през 2023 г. GMV е мярка за стойността на стоките, преместени на даден пазар, но не е показател за приходите, спечелени от оператора на пазара.

Този скок поставя TikTok Shop в една лига с настоящите гиганти в електронната търговия Lazada (18,8 млрд. долара), индонезийската Tokopedia (16,3 млрд. долара) и Shopee (55,1 млрд. долара).

Както Shopee, който сам по себе си представлява почти половината от дейността по електронна търговия в региона, така и притежаваната от Alibaba Lazada, са със седалище в Сингапур.

„Въпреки че TikTok Shop все още не е докоснал ядрото на Shopee, той е отнел голяма част от потенциалния растеж на Shopee“, се посочва в доклада.

Momentum Works класира Индонезия като най-големия пазар за електронна търговия в Югоизточна Азия, който допринася с около 47% за GMV в региона и расте скромно с 3,7%. Този темп изпреварва такива като Виетнам и Тайланд, но е достатъчно бърз, за да запази Индонезия централно място в стратегията за електронна търговия на TikTok за момента.

През последното тримесечие на 2023 г. TikTok едва не се оказа блокирана на жизненоважния индонезийски пазар, когато правителството обяви забрана за приложения, които съчетават социални медии и електронна търговия.

Фирмата намери хитър заобиколен вариант, който ѝ позволи да остане в страната, когато инвестира 1,5 млрд. долара и сключи „стратегическо партньорство“ с Tokopedia.

Tokopedia сега е услугата „Магазин“ на TikTok по всичко, с изключение на името и марката, се посочва в доклада, като се добавя, че „интеграцията се извършва след изборите в Индонезия, като екипът на TikTok Shop постепенно заменя системите и процесите“.

Momentum Works отбеляза, че способността на TikTok Shop да намери решение за забраната на Индонезия, което е направила в рамките на само два месеца, се е случило „забележително бързо“. И по този начин „превърна заинтересованите страни от групата майка на Tokopedia GoTo, включително някои мощни бизнес интереси в Индонезия, от противници в съюзници“.

„Това показва, че TikTok Shop е много гъвкава компания и се учи по-бързо“, заявиха от фирмата.

Китайската платформа за кратки видеоклипове, превърнала се в посредник в електронната търговия, не беше единственият играч, който търсеше решение чрез стратегическото партньорство. Tokopedia преживяваше спад в GMV и пазарния си дял, обемът на пратките ѝ оставаше в застой дори по време на бума на панделките, а делът ѝ от продажбите, извършени от трети страни в платформата, беше много по-нисък от този на колегите ѝ, отчасти благодарение на продажбите на по-малко печеливши стоки и услуги, които се разпространяваха в приложението.

В доклада се заключава, че сливането се е превърнало в перфектно спасение за акционерите на Tokopedia, тъй като бизнесът ще получи и „по-опитни ръководители от TikTok Shop, а акционерите на GoTo ще запазят плюсовете с техния неразводняващ 25-процентен дял в комбинираното предприятие“.

Изглежда, че TikTok продължава да се опира на изобретателността, за да оцелее, тъй като според съобщенията е стартирала пилотен проект за местни услуги в Югоизточна Азия – започвайки с Индонезия и Тайланд.

В новото предложение избрани групи потребители ще избират от пакети за групово пазаруване, като се започне с търговци на храна. TikTok използва своето приложение за кратки видеоклипове, за да набира както търговци, така и потребители за участие в предложението за електронна търговия.

Съобщава се, че TikTok наема служители за различни роли в множество държави в региона, а също така изгражда инфраструктура – задачи, които изискват по-дълбока интеграция в местните общности, за да се справи с пречките по веригата за доставки, регулаторните изисквания и локализацията.

Усилията на китайската платформа да се развие отвъд кратките видеоклипове идват в момент, в който тя се сблъсква с ограничения извън Азия, най-вече в САЩ, където е приет законопроект, изискващ продажбата на TikTok на одобрен от САЩ купувач или заплаха от забрана в страната.

За 2023 г. приходите на TikTok като цяло са над 16 млрд. долара в САЩ. Тя е най-изтегляното приложение за социални медии в САЩ за годината, а годишните ѝ потребители в Азиатско-тихоокеанския регион (682 млн.) далеч задминават тези в Северна Америка (192 млн.).

Въпреки това, според Momentum Works, TikTok Shop „все още е фокусиран върху американския пазар“, дори когато оптимизира инвестициите за по-здравословен растеж в Югоизточна Азия.

„Вземайки някои поуки от Индонезия, TikTok сега избира да се бори на пазара в САЩ на фона на двустранните усилия за забрана на приложението“, твърди фирмата. Тази стратегия включва съсредоточаване върху навлизането на магазина TikTok на американския пазар и дори забавяне в Европа и Бразилия, за да го направи.

„Дали това ще се изплати?“ – се разсъждава в докладът.

„Така или иначе, резултатът в САЩ ще окаже значително влияние върху вниманието на ръководството им и ресурсите, отделени за Югоизточна Азия“, пишат авторите.

Подобни статии

Не пропускайте