Дистанционната работа е предпочитаната придобивка при избора на ИТ позиция

Share

Дистанционната работа, възможността за гъвкав работен ден и допълнителната здравна застраховка са трите най-важни социални придобивки, които IT служителите в България ценят в дадена позиция за работа. Това сочи проучване на българския Job Board на технологичната компания DEV.BG, която развива най-голямата общност от IT специалисти у нас.

„В анкетата, която проведохме сред нашата аудитория от технологични бизнеси, 53,3% от участниците определят дистанционната работа като водеща придобивка при избора на дадена позиция. В същото време интересът към обученията, картите за спорт и ваучерите за храна остава по-малък“ – посочва Светослав Димов, изпълнителен директор на DEV.BG. Друг важен извод е, че според предоставените от компаниите данни, очакванията на служителите в голяма степен се срещат с реалните предложения в IT индустрията, ако се разглеждат сумарно всички придобивки.

Хоумофисът е достъпен в по-голямата част от IT компаниите у нас, като в 12% от тях изцяло се следва този модел. В 48% от компаниите има избор между хоумофис и хибридна работа. При близо 33% от фирмите е позволен хибридният модел на работа – в част от дните от седмицата служителите може да останат у дома, а в останалите – трябва да са в офиса. При 6,5 на сто липсва подобна практика и техните мениджъри очакват физическо присъствие от служителите, предимно защото дейността им го изисква.

По отношение на работното време, повечето компании (66%) предлагат частично гъвкаво работно време, следвани от дружествата с изцяло гъвкаво време за работа (20 процента). В допитването на DEV.BG има фирми, които посочват, че предлагат едновременно и двете опции (5%), докато 9% държат на фиксирано работно време.

Малко над 50% от компаниите, участващи в проучването, предлагат стандартния 20 – дневен платен годишен отпуск, който не е особена придобивка, а е посочен като минимум в Кодекса на труда. 37% предлагат между 20 и 30 дни отпуск, а 7% са посочили – друго.  В някои фирми има опция той да се увеличи след края на изпитателния срок или за всяка следващата година, прекарана в компанията.

Сред останалите водещи преимущества, които повечето компании предлагат, попадат още тиймбилдингите, допълнителното здравно осигуряване, месечната карта за спорт и сертификационните курсове. За сравнение ваучерите за храна и опцията за мобилен телефон или абонаментен план за устройство не са толкова често срещани сред IT бизнеса у нас.

Повече информация за проучването е достъпна тук:

https://dev.bg/digest/companies-it-perks-at-work-dc01/

Подобни статии

Не пропускайте