Какво точно е обещала Microsoft на CISPE в своето споразумение?

Share

Сделката на Microsoft за уреждане на антитръстова жалба, подадена до Европейската комисия от група доставчици на облачни услуги, е добра за Microsoft, но не е толкова значима за корпоративните клиенти, казва уважаван анализатор.

Организацията „Доставчици на облачни инфраструктурни услуги в Европа“ (CISPE), която представлява 27 членове, подаде жалбата до ЕК през ноември 2022 г.

Маневрата на Microsoft несъмнено е впечатляваща. Срещу сравнително малка сума – виждали сме заявени цифри, вариращи от 10 млн. евро до 30 млн. щатски долара – компанията успя да постигне оттегляне на жалбата на CISPE относно предполагаемо антиконкурентно поведение. AWS, Google и Alibaba бяха изключени от споразумението.

Жалбата беше съсредоточена върху по-високите разходи за работа със софтуер на Microsoft в публични облаци извън Microsoft Azure.

Някои наблюдатели не са впечатлени от сделката. Уес Милър, анализатор на „Дирекции за Microsoft“, заяви: „В края на краищата споразумението е нищо“.

„То няма да засегне т.нар. изброени доставчици и само обещава да даде няколко ексклузивни права за Azure на по-малките „оторизирани аутсорсери“. Не е ясно какво всъщност решава това споразумение, освен една правна заплаха.“

Облачните гиганти – Microsoft, AWS и Google – се радват на доминиращо положение на пазара в Европа въпреки редовните оплаквания от страна на регулаторните органи. Въпреки това, използването на софтуер на Microsoft на подобни на изброените доставчици, сред които са AWS и Google, не е обхванато от споразумението. Вместо това европейските доставчици на облачни услуги – ако Microsoft спази обещанието си за девет месеца – ще получат усъвършенствана версия на Azure Stack HCI за европейските доставчици на облачни услуги, наречена Azure HCI Stack for Hosters.

Мери Джо Фоли от Directions on Microsoft пише: „Не е ясно дали има други скрити условия в споразумението“, което е справедливо да се повдигне, като се има предвид какво членовете на CISPE очевидно са отхвърлили в полза на сделката с Microsoft. Друг източник определи офертата на Google като зашеметяваща и се засмя: „Кога Google стана компания с нестопанска цел?“

Източникът ни също така отбеляза, че споразумението не разглежда всички въпроси, като все още има въпросителни около услуги като Microsoft Entra. Въпреки това той определи споразумението като значителна стъпка напред в решаването на проблема с лицензирането на софтуера за производителност на Microsoft за някои доставчици на облачни услуги. Дори ако AWS и Google са забележителни изключения.

Според нашия източник, Microsoft има „различни отношения“ с конкурентните технологични гиганти в сравнение с членовете на CISPE и техния сравнително по-малък европейски пазарен дял.

Подобни статии

Не пропускайте