19.9 C
София

„Покачването на цените“ на компютъра идва, тъй като цената на паметта скочи – анализатори

Компютърната индустрия сложи край на двугодишна серия от намаляващи доставки, като нарасна с 0,3 процента през четвъртото тримесечие на 2023 г., на фона на предупреждението, че цената на компонентите ще се повиши тази година, както и цената на лаптопите и настолните компютри.

Това е според данните на анализатора Gartner, но други анализатори имат различно виждане за процедурите: IDC смята, че това е осмото поредно тримесечие на свиване на „разпродажбите“ – което означава продажби на търговци на дребно и дистрибутори – и Canalys изчислява, че пазарът всъщност е нараснал с три процента .

По този повод избрахме да отидем по средата и да се съсредоточим най-вече върху данните, излъчени от анализаторите на числа в Gartner, които изчисляват, че около 63,37 милиона компютъра са били доставени през трите месеца.

„Пазарът на персонални компютри достигна дъното на своя спад след значителна корекция“, каза Микако Китагава, директор анализатор в Gartner. „Инвентаризацията беше нормализирана през четвъртото тримесечие на 2023 г., което измъчваше индустрията от две години.

„Този фин растеж предполага, че търсенето и предлагането най-накрая са балансирани. Тази ситуация обаче вероятно ще се промени поради очакваното покачване на цените на компонентите през 2024 г., както и геополитическата и икономическа несигурност.“

В азиатската верига за доставки се говори, че цените на SSD може да скочат с 50 процента през тази година поради нарастващите разходи за NAND и DDR, с прогноза за въздействие от 18 до 23 процента само за това тримесечие, според анализатор TrendForce .

Имаше смесена търговска ефективност сред шестте най-големи доставчици: Lenovo нарасна с 3,2% до 16,2 милиона; HP нарасна с 5,6 процента до 13,95 милиона; Dell се понижи с 8,3 процента до 9,98 милиона; Apple нарасна със 7,2 процента до 6,35 милиона; ASUS се сви с 9,4 процента до 4,4 милиона; и Acer се повиши с 11,1 процента до 3,98 милиона.

Пазарът в САЩ се разшири с 1,8 процента; EMEA нарасна с 8,7 процента – първият ръст от Q4 на 2021 г.; и Азиатско-тихоокеанския регион се понижиха на фона на депресирания пазар в Китай.

В IDC анализаторът изчислява, че доставките на персонални компютри са намалели с 2,7% до 67,1 милиона и също така каза, че пазарът е „достигнал дъното“. Canalys беше по-настроен и смята, че доставките са се увеличили с три процента до 65,3 милиона .

Нещата със сигурност изглежда се подобряват, но онези бурни дни на пандемията, когато общият наличен пазар набъбна до 350 милиона през 2021 г., изглеждат като отдавна минало време. ®

Сподели

Времето днес

София
предимно облачно
19.9 ° C
20.7 °
17.3 °
76 %
5.7kmh
75 %
пн
20 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
20 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук