13.6 C
София

Последни технологични съкращения: Twitch, Duolingo, Citrix майка напуска стотици работници

Миналогодишната вълна от съкращения в технологичния сектор не е приключила, като сайтът за стрийминг на живо Twitch обяви днес, че съкращава 500 служители, около една трета от персонала си. Бизнесът не е единственият, който пуска хората да си отидат.

Главният изпълнителен директор на Twitch Дан Кланси потвърди съкращенията в сряда, след като Bloomberg разпространи новината предишния ден, която Кланси описа като разочароващо изтичане и го накара да се извини на служителите „за цялото безпокойство, което причини“.

Кланси каза, че Twitch предприема този ход в постоянен опит за адаптиране на бизнеса, усилия, които продължават през последната година. „Стана ясно, че нашата организация все още е значително по-голяма, отколкото е необходимо предвид размера на нашия бизнес“, каза изпълнителният директор. Което е корпоративно, тъй като смята, че е наело прекалено много, както много други технологични фирми в пандемията от COVID-19, и сега размахва брадвата.

„От известно време организацията се оразмерява въз основа на това къде оптимистично очакваме да бъде нашият бизнес след три или повече години, а не на това, където сме днес“, продължи Кланси. „Както при много други компании в технологичното пространство, сега определяме размера на нашата организация въз основа на настоящия мащаб на нашия бизнес и консервативни прогнози за това как очакваме да растем в бъдеще.“

Кланси твърди, че платформата му „остава силна“ и каза, че е изплатила над 1 милиард долара на стриймъри през 2023 г.

Twitch, която беше придобита от Amazon през 2014 г., беше въвлечена в някои от масовите съкращения в облачния голиат през 2023 г., които доведоха до загубата на работа на повече от 27 000 души. Twitch съкрати 400 позиции по време на втория кръг на съкращения на Amazon през същата година, който се проведе през март .

Като част от усилията си привидно да постави разходите под контрол, Twitch обяви планове в края на миналата година да затвори услуги в Южна Корея, цитирайки несъстоятелни мрежови разходи, които направиха работата по правилата на Сеул по-скъпа, отколкото в други страни. Услугите в Корея ще приключат в края на следващия месец, каза Twitch през декември.

Отдавна е известно, че Twitch има проблеми с реализирането на печалба; дали тези промени ще помогнат за намаляването на финансовото съпротивление за Amazon, остава да видим.

Съкращенията идват в същия ден, в който самата Amazon каза на служителите , че планира да съкрати няколкостотин роли от отделите си Prime Video и MGM Studios. Майк Хопкинс, старши вицепрезидент на Amazon за Prime Video и Amazon Studios, каза на служителите в бележка, публикувана от Hollywood Reporter, че ходът се прави, за да се увеличат инвестициите в печеливши зони.

Отбелязваме, че Amazon също планира да започне да показва реклами чрез Prime Video от края на януари, освен ако клиентите не плащат допълнителни $3 на месец за ново ниво без реклами.

Duolingo разменя изпълнители за AI

Приложението за преподаване на езици Duolingo потвърди пред The Register , че е уволнило около 10 процента от своите договорно наети служители в края на 2023 г., ход, за който се съобщава , че е направен, за да разчисти място за повече използване на AI в своите курсове.

Duolingo не крие любовта си към AI, като една от функциите му, Max , използва GPT-4 за генериране на по-дълги разговори за потребителите. Главният изпълнителен директор Луис фон Ан също описа използването на генеративен AI от Duolingo като „помагащо ни да създаваме ново съдържание драматично по-бързо“ в писмо на акционер [PDF] в края на миналата година.

Въпреки тези ходове, Duolingo ни казва, че „не разменя опита на човешките експерти за AI“.

Бизнесът каза, че често разтоварва изпълнителите, след като даден проект е завършен или ролята вече не е необходима. Компанията ни каза, че докато работата на някои от нейните изпълнители е приключила през 2023 г., „други са започнали нови договори в различни функции или области на компанията“.

„Повечето изпълнители се наемат за отделни проекти“, каза ни представител на Duolingo и че „когато работата приключи, договорът приключва“. Duolingo все още има екип от 40 души за обучение и учебни програми, които ще продължат да проектират курсовете на компанията и този процес няма да се промени.

Разбира се, това няма нищо общо с работата по превода и други по-черни задачи, които изпълнителите предоставят, за които компанията беше по-малко специфична. Duolingo ни каза, че използва AI за „ускоряване на определени задачи“ като генериране на изречения за курсове, създаване на списъци с приемливи отговори на въпроси за превод и обработка на доклади за грешки – всички задачи, които звучат подозрително като неща, които хората традиционно са правили.

„ИИ е инструмент, който използваме, за да увеличим производителността и ефективността, да добавим ново съдържание и да подобрим нашите курсове бързо, така че да можем да продължим да преподаваме на по-високи нива на владеене“, казаха ни.

От друга страна, понякога различни PR хора казват различни неща – като това, което говорител на Duolingo каза на Bloomberg за съкращенията. „Ние просто вече не се нуждаем от толкова много хора, за да вършим вида работа, който някои от тези изпълнители вършеха. Част от това може да се припише на AI“, беше съобщено. ®

Има ли още съкращения в света на ИТ, за които знаете? Моля, уведомете ни поверително .

Сподели

Времето днес

София
умерен дъжд
13.6 ° C
14.5 °
13.5 °
93 %
2.6kmh
100 %
пн
21 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
19 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук