Цената на Java предизвиква горчив вкус, а абонатите преминават към OpenJDK

Share

Само 14% от абонатите на Oracle Java планират да останат с Big Red, според проучване, проведено след въвеждането на абонаментен модел, базиран на служителите.

В същото време 36% от анкетираните 663 потребители на Java заявиха, че вече са преминали към модела на ценообразуване на база служители, въведен през януари 2023 г. Малко след въвеждането на новия модел експертите предупредиха, че той ще доведе до значително повишаване на цените за потребителите, които го приемат. До юли световната компания за технологични проучвания Gartner прогнозира, че тези, които използват новия абонаментен пакет, ще бъдат изправени пред между два и пет пъти по-високи разходи в сравнение с предишния модел, базиран на използването.

По този начин, според проучването, проведено от независимата фирма за пазарни проучвания Dimensional Research, сред 86% от респондентите, използващи Oracle Java SE, които в момента преместват или планират да преместят всички или някои от своите Java приложения от средите на Oracle, 53% са заявили, че средата на Oracle е твърде скъпа. Четиридесет и седем процента са заявили, че причината за преместването е предпочитание към отворения код, а 38 процента са заявили, че причината е несигурност, породена от непрекъснатите промени в ценообразуването, лицензирането и поддръжката.

Подобни статии

Не пропускайте