15 C
София

Американският амбициозен Артемида III вероятно ще пропусне датата на кацане на Луната през 2025 г., въздъхват одиторите

Мисията Artemis III, предназначена да върне американските ботуши на Луната, едва ли ще изпълни графика си за стартиране през 2025 г., съобщи в четвъртък Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO). 

Според за наблюдателя, проблеми с двете SpaceX Звезден кораб Система за Кацане на Човека – превозното средство, избрано да достави американски астронавти на южния полюс на Луната – и Аксиома скафандър избрани за тези лунни операции, означават, че има значителни срокове, които трябва да бъдат постигнати през следващите две години. Тези цели едва ли ще бъдат постигнати навреме. 

„НАСА и нейните изпълнители постигнаха напредък, включително завършването на няколко важни етапа, но те все още са изправени пред множество предизвикателства“, отбеляза ГАО. „В резултат на това GAO установи, че кацането на Луната на Artemis III е малко вероятно да се случи през 2025 г.“

Звезден кораб до Луната? Първо да отидем в орбита

Може би най-големите закъснения са дошли от SpaceX, която произвежда Starship и плановете й да изгради вариант за НАСА Система за Кацане на Човека програма. 

Elon Musk looking pensive

Шефът на SpaceX казва на рекламодателите си в Twitter да отидат f**k’ като $44B игрални спирали

МУСКУС ТОПИЛКИ

Необходима е много работа, за да се подготви Starship за успешно стартиране: досега неуспешен да достигне Орбитата на Земята в тестове. Ракетна наука е трудно и всичко това.

Предполага се, че Starship се използва за супер амбициозните Мисия Артемида III, Starship Human Landing System (HLS) се надяваме в крайна сметка да достигне орбитата на Земята безпилотна, в който момент ще бъде захранвана за пътуване до Луната чрез орбитално депо за гориво. Депото, проектирано също от SpaceX, ще се нуждае от множество изстрелвания на танкери, за да се напълни преди Starship HLS да може да се зарежда в орбита. 

След като бъде допълнен в космоса, Starship HLS ще се срещне с астронавти в орбита на Луната и ще ги свали на повърхността. Очаква се тези хора да преминат към нашия естествен спътник, използвайки космическата система на НАСА Space Launch System и капсулата на екипажа на Орион.

„Документацията на NASA посочва, че SpaceX е постигнала ограничен напредък в съзряването на технологиите, необходими за подпомагане на този аспект от плана си“, съобщава GAO. 

„SpaceX използва повече от 50 процента от общия си график, за да достигне PDR [предварителен преглед на дизайна] през ноември 2022 г.“, обясни GAO. „Като цяло големите проекти на НАСА използваха около 35 процента от общия график, за да постигнат този етап.“

SpaceX, управляван от стабилния гений Илон Мъск, също така отнема повече време от очакваното, за да достигне това, което GAO нарича ключова точка за решение (KDP) C –, когато НАСА ще вземе окончателното си решение за жизнеспособността на дизайна на корпорацията – значение работата на мускетарите по проекта продължи без официално одобрение на разходите или графика.

„Програмата HLS планира да използва почти 14 процента повече от общия си график, за да премине от PDR към KDP C, докато средно големите проекти на НАСА използват само 4,2 процента повече от графика си за да се постигне KDP C“, се отбелязва в GAO. 

Като цяло SpaceX и програмата HLS забавиха осем от 13 ключови събития за завършване на програмата между шест и 13 месеца, откри GAO. Най-малко две от оставащите ключови събития ще се проведат през 2025 г. – годината, в която се планира да се проведе мисията Artemis III. Одиторите заявиха, че осем ключови събития все още трябва да се проведат между ноември 2023 г. и отпътуването на мисията, ако се спазва графикът.

Тези закъснения означават, че „NASA ще има сравнително кратък период от време, за да гарантира, че HLS отговаря на изискванията за безопасност на човешките космически полети преди началото на мисията“ – не е успокояващо нещо, което трябва да имате предвид, ако сте един от екипажа на Artemis III.

„Ако разработването на HLS отнеме толкова месеци, колкото големите проекти на НАСА, средно мисията на Artemis III вероятно ще се случи в началото на 2027 г.,“, каза GAO. 

SpaceX не отговори на въпроси за тази история.

И тогава има лунен костюм

Axiom, който беше обявен като доставчик, избран да разработи космически костюми за използване на Луната от астронавтите на Artemis, постигна напредък и постигна няколко важни етапа“, но „все още е в ранните фази на развитие“, отбеляза GAO. 

Изискванията на НАСА за поддържане на живота за костюма например изискват преразглеждане, тъй като референтният дизайн на НАСА „не отговаря на изискването костюмът да може да съхранява“ 60 минути кислород за спешни случаи. Изграждането на тази способност може да отнеме допълнително време, в зависимост от количеството работа, която се изисква. Axiom също така прави промени в модулния характер на делото, за да предотврати проблемите с веригата на доставки и остаряването, което отново ще затрудни крайния срок. 

Графикът за разработването на костюма на Axiom показва, че е трябвало да се извърши предварителен преглед на проекта този месец, но все още не е ясно дали това се е случило. Протегнахме се към Аксиома, но не чухме нищо. И все пак, работно пространство костюм е най-малкото от проблемите на Artemis III – natty пичове не възлизат на много, ако не разполагате с хлъзгав път, за да отида да ги нося в. 

Следващите тестове на SpaceXHLS и свързаните с него системи разчитаха на „успешното завършване на втори тест за полет на Orbital“ на Starship на SpaceX. Този втори тест се случи преди малко повече от седмица и беше също толкова експлозивен, колкото и последният през април. Част от ракетата се намира в Атлантическия океан, след като изстрелването се провали.

В допълнение, НАСА има свои собствени въпроси за кръстосана програма, за да изглади – като хардуерна и софтуерна интеграция на HLS и да се справи със замърсяването на лунния прах. За интеграционна работа НАСА съобщи през юли, че темпът на развитие на HLS не е в съответствие с основните етапи на интегриране на капсулата на Орион, което също заплашва да забави Artemis III. 

На фона на всички тези проблеми, „NASA заяви, че преглежда графика на системата за кацане на човека“, заключава GAO –, така че не очаквайте да се настроите на друго историческо кацане на Луната в края на 2025 г. ®

Сподели

Времето днес

София
умерен дъжд
15 ° C
15.2 °
14.8 °
93 %
3.1kmh
100 %
нд
16 °
пн
22 °
вт
21 °
ср
22 °
чт
14 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук