15.8 C
София

Данните от 44-годишния Вояджър 2 хвърлят светлина върху магнитните личности на слънчевата система

Изследователите, след като откриха струи с магнитна обвивка около Юпитер, сега вярват, че тези явления може да съществуват на всички планети на слънчевата система.

Екип, базиран в Китай, използва данни от сондата Voyager 2 на НАСА – която стартира през 1977 г. и напусна хелиосферата през 2018 г. – за да покаже, че струи от плазма от заредени частици могат да бъдат намерени в магнитообвивката на най-голямата планета в Слънчевата система.

Магнитообвивката е областта на магнитното поле на планетата между водещия дъгов удар – първото взаимодействие със слънчевия вятър на протонно-електронната плазма – и магнитопаузата, където налягането от слънчевия вятър и магнитното поле на планетата са еднакви. Вълни в носовия удар, за които се смята, че причиняват плазмени струи в магнитообвивката, са наблюдавани около Земята и Марс, както показва проучване от юни 2023 г.

Други проучвания предполагат, че Меркурий също може да ги проявява. Изучаването на образуването и влиянието на струите в магнитообвивката на Земята е важно за разбирането на космическите метеорологични събития, които биха могли да повлияят на сателитните операции и комуникациите.

Ново изследване, използващо данни, събрани от Вояджър 2, когато инженерното чудо посети Юпитер през 1979 г., показва, че газовият гигант проявява същите странни небесни явления, което кара учените да спекулират, че подобни явления може да се появят и на други планети от Слънчевата система.

Екип, ръководен от професор Чао Шен от Харбинския технологичен институт в Шенжен, Китай, наблюдава три плазмени струи в магнитообвивката на Юпитер. Единият се движеше към Слънцето в посока, обратна на слънчевия вятър, докато другите два се отдалечаваха от Слънцето, според проучването, публикувано в Nature Communications .

Изследването също така разгледа данните от по-новата мисия на Касини, която стартира през 1997 г. и завърши с контролирано спускане в атмосферата на Сатурн през септември 2017 г. По-новите данни показаха доказателства за струя, движеща се към Слънцето в магнитната обвивка на Сатурн.

„Накрая, чрез сравнителен анализ на струи, наблюдавани на Земята, Марс и Юпитер, ние показваме, че размерът на струите варира с размера на удара на носа“, казаха авторите.

Те също така предполагат, че докато данните са оскъдни поради недостига на космически мисии в непосредствена близост до планетите, може да има повече доказателства, които да бъдат намерени между тях.

„Сравнителните изследвания на струи през планетарната магнитообвивка предоставят нов ъгъл на сътресения и магнитосфери. И все пак наличните измервания са ограничени. Докато Сатурн, Юпитер, Венера, Меркурий имат свои собствени специални мисии, поради ограниченията в инструменталните възможности и орбиталните ефекти, данните не може да се използва за статистически изследвания на струи с магнитна обвивка. Марс е единствената планета, която побира голяма база данни. Една друга възможност е низходящите междупланетни сътресения в цялата хелиосфера, което се планира в бъдещи изследвания“, казаха авторите. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
15.8 ° C
15.8 °
14.5 °
72 %
5.1kmh
100 %
чт
16 °
пт
9 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
16 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук