10.5 C
София

До безкрайност и … точно над Атлантика

Космическата агенция на Обединеното кралство публикува доклад „Научени уроци“ след провала на първия опит за орбитално изстрелване от космодрума Корнуол в Нюкуей на югозападния бряг на Англия.

Докладът , който не използва думата „провал“, описва мисията , в която ракетата на Virgin Orbit, LauncherOne, беше изстреляна от модифициран Boeing 747, наречен Cosmic Girl.

Според доклада: „Това историческо събитие демонстрира способността на Обединеното кралство да стартира, безопасно, законно и с подходяща координация в правителството.“

Стартиране, да. Направи го в орбита, не.

Въпреки че Cosmic Girl излетя от Корнуол и изпусна ракетата над Атлантическия океан, както беше планирано, двигателят на втората степен не работеше по предназначение и полезният товар беше загубен.

Няколко месеца по-късно Virgin Orbit преустанови дейността си и активите й бяха разпродадени. Неуспешното първо орбитално изстрелване от Обединеното кралство ще бъде и последното за Virgin Orbit.

Все пак имаше някои уроци, които правителството на Обединеното кралство трябваше да научи, не на последно място относно намаляването на административните усилия и разходите при лицензирането, както и споделянето на знания и насоки относно процеса.

Имаше и други уроци около застраховането и отговорността. „Операторите и сателитните доставчици многократно изразиха загриженост относно това, че задълженията и застраховките са непропорционални, обременителни и пречка за напредъка към стартирането. За да се противопостави на това, правителството трябва да обмисли променлив подход за застраховка „Отговорност на трети страни“ (TPL) за сателитни операции и трябва да проучи опциите за определяне на горна фиксирана граница за застраховка и отговорност на оператора на изстрелване.“

Други теми в доклада засягат протоколите за комуникация, вземане на решения и ескалация, както и изясняване на ролите и отговорностите.

Часовникът тиктака с препоръките. Наред с доклада, космическата агенция на Обединеното кралство също обяви финансиране за изстрелвания от космодрумите SaxaVord и Sutherland.

На 17 декември SaxaVord стана първият лицензиран космодрум за вертикално изстрелване в Обединеното кралство. Надеждата е, че суборбиталните изстрелвания могат да започнат от 2024 г. с последващи орбитални изстрелвания. Лицензът позволява до 30 изстрелвания годишно.

Изстрелването на ракети е трудно. Освен инцидента с Virgin Orbit, Rocket Lab – друга малка сателитна ракета-носител – претърпя собствени проблеми по-рано тази година, преди успешно да се върне към полета на 15 декември.

Blue Origin също имаше затруднения, след като неговият суборбитален New Shepard претърпя повреда през 2022 г. Връщането към полет на 18 декември 2023 г. трябваше да бъде отменено поради проблеми с наземната система. ®

Сподели

Времето днес

София
слаб дъжд
10.5 ° C
11.1 °
10.2 °
83 %
4.6kmh
100 %
пт
10 °
сб
15 °
нд
20 °
пн
22 °
вт
24 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук