15.2 C
София

Дълго отлаганата ракета Ariane 6 е „готова за работа“ – надяваме се – казва Европейската космическа агенция

Европейската космическа агенция (ESA) обяви, че нейната ракета Ariane 6 е „готова за работа“ – поне по отношение на способността й да изстреля дълго забавената ракета. Но остават някои опасения относно представянето на нейната горна степен.

Тази смесена новина дойде в публикация във вторник, която описва два скорошни теста на ракетата.

Тестът на горната степен на ракетата от 7 декември предполага нормално излитане, но след това въвежда това, което ESA описва като „влошени условия, за да се оцени здравината на степента и как ще се държи в екстремни и неочаквани условия“.

Тестът беше прекратен, след като сензорите откриха, че някои параметри са надхвърлили предварително зададените прагове. Двигателите бяха изключени и тестовият модел на горния етап беше поставен в безопасно състояние.

Това не беше резултатът, който ЕКА искаше. Но също така не беше катастрофално, защото тестът не използваше нормален полетен профил на Ariane 6 или конфигурацията, която ще използва при първия си полет. Резултатите от разследването се очакват през януари 2024 г., но ESA заяви, че е „убедена, че тези разследвания няма да повлияят на графика за първия полет на Ariane 6“.

Тестът, организиран на 15 декември, премина доста по-добре.

Това усилие за „комбинирано тестово зареждане“ „тества обратно броене на изстрелване, целящо да квалифицира системата за изстрелване при влошени условия, за да се гарантира нейната устойчивост и подготовка за операции“.

Беше проведена последователност от изстрелване, пълна със симулирано изстрелване с обратно броене, което включваше премахване на подвижния портал, плюс пълнене и източване на резервоарите на горния и основния етап на изстрелващото устройство с течен водород (при -253°C) и течен кислород (при малко по-малко охладено -183°C).

„Репетицията беше много добре изпълнена и обратното броене протече точно както беше планирано“, се казва в изявлението на ESA, описвайки теста като „пълен успех“.

И тогава дойде приветстващата новина, че „Операциите по изстрелване на Ariane 6 са овладени, ние сме готови да тръгнем“.

Понастоящем на ESA липсва мощна способност за изстрелване, тъй като последният Ariane 5 полетя през юли 2023 г. Ariane 6 закъснява с около четири години, но се надяваме, че ще стартира през 2024 г.

Ако проектът изпълни тази цел, той все още ще изостави пътя на ESA зад съперниците за комерсиално изстрелване като SpaceX, като се има предвид, че Ariane 6 не може да се използва многократно и не надвишава много възможните полезни товари на космическия концерн Musky. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
15.2 ° C
15.2 °
14.8 °
87 %
2.6kmh
100 %
чт
15 °
пт
12 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
17 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук