11.5 C
София

Зеленият водороден сън на английското село е на пух и прах

Втори планиран опит за осигуряване на водород за отопление на дома беше официално отменен тази седмица в Англия, потвърди министър от правителството.

Клер Коутиньо, държавен секретар по енергийната сигурност и нетната нула, каза, че пилотът в Редкар, в североизточната част на Англия, „не може да продължи, както е проектиран, тъй като основният източник на доставки на водород няма да бъде наличен“.

Друга пилотна схема за осигуряване на водород за отопление на дома в Ellesmere, северозападна Англия, беше отменена по-рано тази година, въпреки че схема във Fife, Шотландия продължава.

Коутиньо каза : „Правителството не е в състояние да осигури подкрепа за процеса. Правителството все още планира да вземе решение през 2026 г. дали и ако да как водородът ще допринесе за декарбонизацията на отоплението. Ще оценим доказателствата от квартала процес във Файф, както и подобни схеми в цяла Европа, за да вземем това решение.“

През 2021 г. правителството на Обединеното кралство стартира водородна стратегия, за да помогне за постигането на амбицията си за декарбонизиране на икономиката. Той излага план от десет точки, който предлага подкрепа за изпитания за отопление с водород, „включително изпитание в квартал до 2023 г. и изпитание в мащаб на село до 2025 г.“

„Селският опит ще се стреми да се основава на поуките от кварталния опит, включващ по-голям и по-разнообразен набор от потребители и преобразуване на съществуващата местна газова инфраструктура към 100 процента водород“, се казва в него.

Водородът за отопление на дома беше зелен трик за бившия премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън. Пускайки плановете, той дори си фантазира [PDF], че британците един ден ще приготвят закуската си, използвайки газта.

Джонсън подаде оставка като министър-председател през юли 2022 г. след поредица от скандали.

Освен че обяви края на изпитването за отопление с водород, Коутиньо обеща 11 проекта за електролитен или зелен водород и актуализации на политиката за производство, транспорт, съхранение и употреба на водород. „Заедно тези съобщения излагат стъпките, които правителството предприема, за да създаде водеща в света водородна икономика и да подкрепи висококачествени работни места и инвестиции в Обединеното кралство.“

Тя каза, че 413 милиона британски лири (526 милиона долара) частен капитал ще бъдат инвестирани в проектите предварително между 2024 и 2026 г.

През юли плановете за първата общност, задвижвана с водород в Обединеното кралство, бяха отменени, след като жителите възразиха. Пристанището Ellesmere да бъде включено като място за пилотния проект Hydrogen Village накара някои местни жители да кажат, че се чувстват като „лабораторни плъхове“.

Британското правителство планираше всички нови котли, инсталирани от 2026 г., да бъдат „готови за водород“. Сега обаче тя подкрепи планове за забрана на газови и „готови за водород“ котли в новопостроени домове в Англия от 2025 г.

През октомври Националната комисия по инфраструктурата (NIC)заяви , че няма обществена политика водородът да замени природния газ за отопление на дома.

„Анализът на Комисията показва, че няма основания за обществена политика водородът да се използва за отопление на отделни сгради. Той трябва да бъде изключен като опция, за да се даде възможност за изключителен фокус върху преминаването към електрифицирано отопление“, каза комисията.

В момента газовите котли отопляват около 88 процента от английските сгради. Те ще трябва да бъдат заменени от термопомпи, докато около осем милиона допълнителни сгради трябва да преминат към нисковъглеродно отопление до 2035 г., а всички сгради до 2050 г.

„Термопомпите и топлинните мрежи са решението. Те са високоефективни, налични са сега и се внедряват бързо в други страни“, каза комисията.

Комитетът за наука и технологии на Commons по подобен начин установи, че водородът е лош вариант за отопление на дома . След изслушване на доказателства от експерти от индустрията, той стигна до заключението, че водородът ще има „специфична, но ограничена“ роля в декарбонизирането на сектори, където електрификацията не е възможна, и като средство за съхранение на енергия. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
11.5 ° C
13.9 °
11.3 °
89 %
2.6kmh
100 %
чт
11 °
пт
9 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
16 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук