14.6 C
София

Инженерите на НАСА си чешат главите, докато Вояджър 1 започва да бълва космически глупости

Ветеранът от космическия кораб Voyager 1 на НАСА спря да предава инженерни и научни данни обратно на Земята.

Изглежда, че проблемът е в системата за данни за полета (FDS), която не комуникира правилно с една от подсистемите на сондата – единицата за телеметрична модулация (TMU).

Вместо полезни данни, TMU просто предава повтарящ се модел от единици и нули, сякаш е „заседнал“, според НАСА.

FDS отговаря за събирането на данни от научните инструменти на Voyager 1, както и за общото състояние на космическия кораб. Всичко това е опаковано и изпратено обратно на Земята от TMU. След като проучи възможностите, екипът на Вояджър смята, че проблемът е в FDS.

„През миналия уикенд екипът се опита да рестартира FDS и да го върне в състоянието, в което беше преди началото на проблема, но космическият кораб все още не връща използваеми данни“, казва НАСА.

Инженерите са изправени пред множество предизвикателства. Първо, Вояджърите са прочути стари – справянето с техните странности включва ровене в документи отпреди десетилетия. Командите, изпратени до сондите, трябва да бъдат щателно проверени, за да се предотвратят нежелани последствия.

Освен това има огромно количество време, необходимо за комуникация с Вояджърите. Команда от контрола на мисията на Земята ще отнеме повече от 22 часа, за да достигне Вояджър 1. Следователно може да отнеме 45 часа, за да се определи дали дадена инструкция е работила според очакванията.

НАСА смята, че ще отнеме няколко седмици работа на инженерите, за да изработят нов план за справяне с проблема.

Вояджър 1 претърпя телеметричен проблем през 2022 г. , което доведе до изкривени данни за отношението на сондата, изпратени обратно на Земята. Този проблем беше решен чрез превключване към друг компютър. В този случай обаче Вояджър 1 продължи да връща научни данни. Последният проблем спря това.

Следващият път, когато установите, че трябва да диагностицирате и коригирате проблем от разстояние, не забравяйте, че винаги може да бъде по-лошо, дори понякога да ви се струва, че неправилно работещият сървър също е на 15 милиарда мили. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
14.6 ° C
15.2 °
13.8 °
85 %
5.7kmh
100 %
чт
14 °
пт
10 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
18 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук